Σάββατο, Απριλίου 30, 2016

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΣΩ... ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Για να εξασφαλιστεί η ανωνυμία του αξιωματικού της Δίωξης Ναρκωτικών, αλλά και να καταθέσει εναντίον των συλληφθέντων, εφαρμόστηκαν οι διατάξεις που προβλέπουν τη χρήση τεχνικών μέσων. Την ώρα της δίκης για τα 230 κιλά κοκαΐνης, ο αστυνομικός που είχε ενεργήσει ως «agent provocateur» βρισκόταν στο Αστυνομικό Μέγαρο στη Λ. Αλεξάνδρας.
Στο ειδικό δωμάτιο της ΓΑΔΑ, το οποίο είναι εξοπλισμένο με συστήματα φωνοληψίας, εκτός από τον μυστικό πράκτορα, παρόντες ήταν συνάδελφοί του από την αρμόδια υπηρεσία, αλλά και εισαγγελέας.
Οι πρώτοι ήταν εκεί για τον χειρισμό των τεχνικών μέσων, ο δεύτερος για να πιστοποιήσει την νομιμότητα της διαδικασίας και την εξακρίβωση της ταυτότητας του αστυνομικού - μάρτυρα. Παρόμοιο σύστημα είχε εγκατασταθεί και στη δικαστική αίθουσα. Οταν ήρθε η ώρα να καταθέσει ο αστυνομικός, ΓΑΔΑ και Εφετείο συνδέθηκαν...

Χωρίς πρόβλημα
Η χρήση των τεχνικών μέσων σε μία τόσο μεγάλη δίκη είχε προκαλέσει άγχος στους αστυνομικούς της αρμόδιας υπηρεσίας, ωστόσο δεν παρουσιάστηκε κανένα απολύτως πρόβλημα.
Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί και στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όταν αυτή ξεκινήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, η προμήθεια του τεχνολογικού εξοπλισμού έγινε μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του φασιστικού μορφώματος, καθώς κατά την κύρια ανάκριση που είχαν διενεργήσει οι ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου είχαν ενταχθεί υπό καθεστώς πλήρους προστασίας έξι μάρτυρες. Ο εξοπλισμός που επιλέχθηκε έπειτα από συγκεκριμένη διαδικασία διασφαλίζει το απόρρητο της επικοινωνίας και την ταυτότητα του μάρτυρα, ενώ έχει τεθεί υπό την επίβλεψη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.
Η δίκη του μεξικανικού καρτέλ λειτούργησε και ως πρόβα τζενεράλε αφού ήταν η πρώτη φορά που ο εν λόγω εξοπλισμός τέθηκε σε λειτουργία.
Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής η μέθοδος της τηλεδιάσκεψης αναμένεται να εφαρμοστεί κατά κόρον, δεδομένου ότι οι μάρτυρες που θα καταθέσουν με κωδικές ονομασίες -προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους- συνολικά είναι έξι, ενώ οι κατηγορούμενοι φθάνουν τους 69.
Στην υπόθεση του μεξικανικού καρτέλ χρησιμοποιήθηκε ευρέως η αστυνομική μέθοδος της «ανακριτικής διείσδυσης με σκοπό τη διακρίβωση τέλεσης κακουργήματος που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 187 ΠΚ». Τρία βουλεύματα εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που παρακολουθούσε στενά την «παράνομη» δράση του αξιωματικού της Δίωξης Ναρκωτικών. Η αστυνομική υπηρεσία ζητούσε την έγκριση των δικαστικών αρχών για κάθε βήμα που πραγματοποιούσε ο αστυνομικός, ενώ παρείχε λεπτομερείς και εκτενείς αναφορές προκειμένου να δοθεί η πολυπόθητη έγκριση για τις εκτός Νόμου κινήσεις.
Οδήγησαν στην καταδίκη
Τα τρία βουλεύματα και η συνεργασία τεσσάρων υπηρεσιών (Δίωξη Ναρκωτικών, ΣΔΟΕ, Λιμενικό και DEA) οδήγησαν στην κατάθεση του μυστικού πράκτορα στη δίκη που έγινε την περασμένη εβδομάδα και είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη σε ισόβια του Ρικάρντο Γ., αρχηγού της οργάνωσης και ηγετικού στελέχους ενός από τα μεγαλύτερα καρτέλ ναρκωτικών στον κόσμο.
Η κωδική ονομασία που είχαν δώσει οι αστυνομικές αρχές στον μυστικό τους πράκτορα ήταν «Παππάς Κωνσταντίνος», ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν θα μαθευτεί το πραγματικό του όνομα, αλλά να μπορέσει να αξιοποιηθεί η κατάθεσή του ως «agent provocateur».
Και πράγματι, ο αξιωματικός της Δίωξης Ναρκωτικών κατέθεσε ως «Παππάς» όλα όσα κατέγραψε ως μέλος του μεξικανικού καρτέλ. «Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ζήτησαν βοήθεια για να ολοκληρωθεί η παραλαβή και περαιτέρω διάθεση της κοκαΐνης.
Ο Ρικάρντο ζήτησε αρχικά να μεταφερθεί στην οικία όπου είχαμε αποκρύψει τα ναρκωτικά, προκειμένου να σιγουρευτεί πως εκεί βρισκόταν όλη η ποσότητα που είχε αποσταλεί από τον Παναμά και να ενημερώσει τον αδελφό του πως όλα έγιναν όπως είχαν συμφωνηθεί.
Σύμφωνα με τον Ρικάρντο, ο αδελφός του Εντγκαρ ήρθε σε συνεννόηση με τους υποψήφιους αγοραστές και η συναλλαγή θα ολοκληρωνόταν αφού έπαιρνε ο Ρικάρντο το αυτοκίνητο των αγοραστών, πήγαινε στην οικία όπου ήταν κρυμμένα τα ναρκωτικά, έβαζε ένα μέρος αυτών μέσα στο αυτοκίνητο και το παρέδιδε στη συνέχεια στους αγοραστές και πάλι.
Οι αγοραστές είχαν την πρόθεση, σύμφωνα με τον Ρικάρντο, να πάρουν τμηματικά είτε το σύνολο είτε 150 από τα πακέτα με την κοκαΐνη, καθώς συνεχώς άλλαζαν τα δεδομένα από τις διαρκείς επαφές που είχαν τηλεφωνικά τόσο μαζί του όσο και με τον αδελφό του», κατέθεσε ο μυστικός πράκτορας.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ 
bidelas@pegasus.gr  
http://www.ethnos.gr/

 ΠΡΕΖΑ TV
30-4-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: