Τετάρτη, Απριλίου 27, 2016

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ

Ενισχύεται η αβεβαιότητα μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την απόφαση του πρωθυπουργού να επιδιώξει πολιτική λύση, ζητώντας σύγκληση Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να απευθύνει σήμερα, Μ.Τετάρτη, επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία θα ζητά από τους ευρωπαίους εταίρους να «τιμήσουν την υπογραφή» του περασμένου καλοκαιριού.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει σύγκληση Συνόδου Κορυφής άμεσα, ακόμη και τις ημέρες του Πάσχα, προκειμένου να διασφαλιστεί «η εφαρμογή των συμφωνηθέντων» του περασμένου Ιουλίου.


Η κυβέρνηση αποδίδει την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση στο ΔΝΤ και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξαιτίας της εμμονής τους στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων - εγγυήσεων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Εκτιμά, δε, ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση «μηχανισμού εξισορρόπησης» αντί νομοθέτησης συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων είναι αξιόπιστη και αποδεκτή από τους ευρωπαίους εταίρους.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να θεωρεί ότι η πολιτική διαπραγμάτευση με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, απομονώνοντας το ΔΝΤ ή υποβαθμίζοντας τις απαιτήσεις του.

Ήδη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επικοινωνήσει με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πράξει το ίδιο, με έναν ενημερωτικό γύρο προς τους ευρωπαίους ηγέτες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός «ποντάρει» κυρίως στη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, που συντάχθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας κατά το τελευταίο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται Το Βήμα, οι επικεφαλής του κουαρτέτου παραμένουν στην Αθήνα, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν και νέα συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση στο κλείσιμο της συμφωνίας ξυπνά μνήμες καλοκαιριού 2015, όταν η πολύμηνη διαπραγμάτευση οδήγησε τη χώρα σε οικονομική ασφυξία, πολιτικές εξελίξεις και τελικώς στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Ήδη, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να συγκεντρώνει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα διαφόρων φορέων του Δημοσίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι προς το παρόν έχουν μεταφερθεί περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικό στέλεχος που επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι όσο περισσότερο περνά ο καιρός «μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο». Τα ταμειακά διαθέσιμα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή καλύπτουν υποχρεώσεις μόνον έως τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όπως φέρεται να δηλώνει άλλο υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Φέτος, η προσπάθεια συγκέντρωσης των ταμειακών διαθεσίμων άρχισε -κατά τις πληροφορίες- στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς η συμφωνία με τους θεσμούς δεν έχει κλείσει και πλησιάζει επικίνδυνα το χρονικό όριο που έχει θέσει τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Οι δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης και υπεύθυνοι για το βασικό κορμό της διαπραγμάτευσης έχουν προειδοποιήσει ότι αν η αξιολόγηση τραβήξει έως τον Μάιο - Ιούνιο «καήκαμε».
Σημειώνεται ότι οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου κυμαίνονται στο 1,5 δισ. ευρώ το μήνα, καθώς και ότι τον Ιούλιο το Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει 2,8 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ -κάτι που αποκλείεται να συμβεί χωρίς την εκταμίευση της δόσης που συνδέεται με την τρέχουσα αξιολόγηση.

Η.Κ.

IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
27-4-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: