Πέμπτη, Απριλίου 28, 2016

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» Ο ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Αβέβαιη διαφαίνεται η διεξαγωγή του παραδοσιακού εθίμου του ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο της Χίου, μετά την αντίδραση κατοίκων του νησιού.

Η μορφή που έχει πάρει ο ρουκετοπόλεμος τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή από μερίδα κατοίκων, που απειλούν με εξώδικα και μηνύσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κάτοικοι που βρίσκονται στη «ζώνη του πυρός» έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να λάβουν μέτρα φύλαξης των σπιτιών και των περιουσιών τους και έχουν ζητήσει να εφαρμοστεί ο νόμος.


Σύμφωνα με το politischios.gr, κατόπιν αυτού, η αστυνομία διεμήνυσε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί πιστά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Υπό αυτό το κλίμα, οι «ρουκετατζήδες» του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς Ερειθιανής έλαβαν απόφαση να μην ρίξουν ούτε μία ρουκέτα φέτος, καταγγέλλοντας ότι δεν θέλουν να αντιμετωπιστούν ως «εγκληματίες» επειδή προσπαθούν να διατηρήσουν το έθιμο εκατοντάδων ετών.

Ο δήμος Χίου, που έχει βρεθεί στο μέσο αυτής της διαμάχης, απαντά πως θέλει να διατηρήσει το έθιμο, αλλά αυτό θα πρέπει να κατοχυρωθεί νομικά.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Χίου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Δήμος της Χίου έχει έγκαιρα λάβει τα συνήθη μέτρα που σχετίζονται με το ρουκετοπόλεμο.  Ωστόσο, οι εξώδικες επιστολές και οι απειλές μηνύσεων προς κάθε κατεύθυνση, δείχνουν ότι ορισμένα μέλη της τοπικής κοινωνίας του Βροντάδου δεν είναι πλέον ανεκτικά στη συνέχιση ενός εθίμου, με τη μορφή που αυτό έχει λάβει τα τελευταία χρόνια.

»Η χθεσινή ανακοίνωση του "ρουκετατζήδων" δείχνει την αγανάκτηση των ανθρώπων, που ξεκινώντας από το μεράκι των γονιών τους βρίσκονται στο επίκεντρο μιας υπερμεγεθυμένης, επί πολλά χρόνια, κατάστασης, χωρίς την απαραίτητη θεσμική κατοχύρωση. Αυτή η έλλειψη κατοχύρωσης τούς αφήνει εκτεθειμένους έναντι των συμπολιτών τους άλλα και το κυριότερο, έναντι του Νόμου.

»Διαβλέποντας αυτό, ο Δήμος Χίου, ως ένας από τους θεματοφύλακες της τοπικής μας παράδοσης, έχει εδώ και πολλούς μήνες κάνει ενέργειες με την προοπτική της νομιμοποίησης και θεσμοθέτησης, οι οποίες όμως, δεν έχουν λάβει ακόμη την νομοθετική ανταπόκριση που περιμένει η κοινωνία της Χίου».

Οι πληροφορίες του politischios.gr αναφέρουν ότι ο βουλευτής Χίου της ΝΔ Νότης Μηταράκης καταθέτει σχετική τροπολογία στη Βουλή, προκειμένου να νομιμοποιηθεί το έθιμο.

Ακόμη κι έτσι, όμως, θεωρείται αβέβαιο ότι οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα κινηθούν τόσο γρήγορα, ώστε να πραγματοποιηθεί ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο το βράδυ της Ανάστασης.

Η.Κ.  in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
28-4-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: