Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2016

ΚΑΜΜΕΝΟΣ: «ΝΑΙ» ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ NATO ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί την ανάμιξη του NATO για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο Πέλαγος, με προϋπόθεση όμως ότι ούτε η Ελλάδα ούτε Τουρκία θα ηγούνται της επιχείρησης, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στην υπουργική σύνοδο του NATO όπου θα εξεταστεί η γερμανο-τουρκική πρόταση για ενεργοποίηση της Συμμαχίας.

Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι αν χρησιμοποιηθούν NATOϊκά πλοία τα τουρκικά σκάφη θα πρέπει να μένουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά θα πρέπει να παραμένουν σε ελληνικά νερά.


Παράλληλα, επισήμανε ότι όλοι οι διασωθέντες από τη NATOϊκή επιχείρηση θα πρέπει να επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

«Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε συμμάχους που ανταποκρίνονται στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος χθες Τρίτη δήλωσε ότι το NATO θα εξετάσει «πολύ σοβαρά» τις προτάσεις για εμπλοκή του στην υπόθεση.

Η πρόταση για επέμβαση του ΝΑΤΟ συμφωνήθηκε τη Δευτέρα κατά τη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η ελληνική πλευρά είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με την γερμανίδα καγκελάριο και της κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα δέχεται επέμβαση του NATO μόνο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, κι όχι στα ελληνικά νερά.

Η πρόταση Βερολίνου και Άγκυρας έλαβε εμμέσως τουλάχιστον τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον εκπρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά, να χαιρετίζει κάθε πρόταση που μπορεί να σώσει ζωές και να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση των ανθρώπινων ροών προς την Ευρώπη.

 σκαι


ΠΡΕΖΑ TV
10-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: