Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2016

EU OBSERVER: ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευμα του EU Observer αφήνει υπόνοιες ότι το Ισραήλ κατασκοπεύει τις συνόδους της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ εμπλέκει στην όλη υπόθεση και την Ελλάδα. 

Το δημοσίευμα αναφέρει την ύπαρξη υποψιών για μεγάλης κλίμακας διαρροή πληροφοριών στη σύνοδο της 15ης Ιανουαρίου, όπου στην ατζέντα βρισκόταν το Μεσανατολικό. 

Οι ευρωπαίοι επίτροποι συζητούσαν επί της πρότασης που επρόκειτο να κατατεθεί προς έγκριση στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ λίγες μέρες αργότερα. 


Μετά δε το τέλος της συνόδου, σύμφωνα με το τον EU Observer, η Ελλάδα έβαλε βέτο σε ένα σημείο του σχεδίου πρότασης, η οποία όμως τελικά εγκρίθηκε ως έχει από τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη. Η επίμαχη αναφορά της πρότασης ήταν η εξής: «Η ΕΕ θα συνεχίσει κατηγορηματικά και ρητά να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στο Ισραήλ και τις εκτάσεις που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967». 

Τρεις ημέρες αργότερα, οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» συναντήθηκαν και τη θέση της Ελλάδας ακολούθησαν επίσης η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Πολωνία. Η διατύπωση στο τελικό κείμενο που υιοθετήθηκε τελικά από τους υπουργούς ήταν πολύ ηπιότερη έναντι του Ισραήλ: «Όλες οι συμφωνίες ανάμεσα στο κράτος του Ισραήλ και την ΕΕ πρέπει κατηγορηματικά και ρητά να διευκρινίζουν ότι δεν γίνεται να εφαρμοστούν στις περιοχές που κατέχει το Ισραήλ». 

Η μαζική διαρροή πληροφοριών στη σύνοδο της 15ης Ιανουαρίου σήμανε συναγερμό στην ΕΕ: Διπλωμάτες πρότειναν να γίνονται οι συναντήσεις σε «ασφαλές δωμάτιο», στο οποίο κανένας δεν θα εισέρχεται με κινητό τηλέφωνο, ενώ τα κείμενα θα χαρακτηρίζονται άκρως απόρρητα και θα διακινούνται κρυπτογραφημένα μέσα από ασφαλή δίκτυα. 

Πάντως το Ισραήλ δεν είναι η μόνη χώρα που φέρεται να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας. Σύμφωνα με το τον EU Observer, κατά καιρούς έχουν υπάρξει υποψίες ότι Τούρκοι και Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν πρόσβαση στο περιεχόμενο των συζητήσεων στις συνόδους.    IN.GR


ΠΡΕΖΑ TV
10-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: