Πέμπτη, Φεβρουαρίου 11, 2016

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ

Καθώς αρχίζει άμεσα η ΝΑΤΟϊκή αποστολή προς ανάσχεση των προσφυγικών ροών, ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνει «υπερήφανα» τη διαρροή συνομιλίας του με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την οποία προειδοποίησε ότι μπορεί να έλθει η στιγμή που η Τουρκία «θα ανοίξει τις πύλες και θα ευχηθεί στους πρόσφυγες ασφαλές ταξίδι» προς την Ευρώπη. 

«Είμαι υπερήφανος που το είπα. Ορισμένοι επιχειρούν να μας επιτεθούν 'δίνοντας' τα λεπτά αυτής της συνομιλίας. Υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματα της χώρας και των Σύρων» δήλωσε, τονίζοντας ότι δεν είναι «έγγραφο ντροπής» η συνομιλία της 19ης Νοεμβρίου μεταξύ του ιδίου και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.


«Στο παρελθόν έχουμε σταματήσει ανθρώπους στις πύλες της Ευρώπης. Στην Αδριανούπολη σταματήσαμε τα λεωφορεία τους. Αυτό συμβαίνει μια-δυο φορές, και μετά θα ανοίξουμε τις πύλες και θα τους ευχηθούμε ασφαλές ταξίδι, αυτό είπα» ανέφερε όπως μεταδίδει η τουρκική Hurriyet. 
Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε ταυτόχρονα ξανά κατά του ΟΗΕ για το αίτημα να ανοίξει η Τουρκία τις πόρτες της στους δεκάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες από το Χαλέπι.

Η υπομονή της Τουρκίας μπορεί να εξαντληθεί όσον αφορά την κρίση στη Συρία και θα μπορούσε να αναγκαστεί να αναλάβει δράση, δήλωσε την Πέμπτη ο Ερντογάν, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν αυτό που χαρακτήρισε «εθνοκάθαρση» στη χώρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τα Ηνωμένα Έθνη για ανειλικρίνεια όταν καλούν την Τουρκία να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες αντί να αναλάβουν δράση να αποτρέψουν την αιματοχυσία στη γειτονική της χώρα.

«Υπάρχει πιθανότητα το νέο κύμα προσφύγων να φθάσει τους 600.000 αν οι αεροπορικές επιδρομές συνεχιστούν, Ετοιμαζόμαστε γι' αυτό» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Άγκυρα.

«Θα δείξουμε υπομονή μέχρις ενός σημείου και στη συνέχεια θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Τα αεροπλάνα και τα λεωφορεία μας δεν περιμένουν άσκοπα εκεί» είπε, προσθέτοντας πως η Τουρκία έχει πληροφορίες ότι υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις στη Συρία πραγματοποιούν «ανελέητες σφαγές».

Ο Ερντογάν είπε πως η συριακή κρίση δεν θα επιλυθεί χωρίς τη δημιουργία ασφαλών ζωνών και πως θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι ώστε να παραμείνουν οι Σύροι στη χώρα τους.

IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
11-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: