Πέμπτη, Φεβρουαρίου 11, 2016

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΔΕΣΜΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΆΟΥΣΒΙΤΣ

Ενώπιον της Δικαιοσύνης οδηγείται ο 94χρονος Ράινχολντ Χάνινγκ, που κατηγορείται ότι ως δεσμοφύλακας στο Άουσβιτς είχε ευθύνη ειδικά στην «Ουγγρική Σφαγή», τη μαζική εξόντωση εβραίων της Ουγγαρίας μεταξύ 1943 και 1944. 

Ο Χάνινγκ παραδέχεται ότι ήταν φύλακας, αλλά αρνείται ότι είχε εμπλοκή στις ίδιες τις δολοφονίες - κάτι που δεν έχει εμποδίσει την καταδίκη στις δύο ανάλογες περιπτώσεις του Ντέμιανουκ και του Γκρόνινγκ, καθώς πλέον τα γερμανικά δικαστήρια δέχονται ότι ο καθένας στα ναζιστικά στρατόπεδα έβαλε το «λιθαράκι» του στην κτηνωδία, όσο τετριμμένος κι αν ήταν ο ρόλος του.  Η δίκη του Χάνινγκ ξεκινά την Πέμπτη στο Ντέμολντ της Γερμανίας με την κατηγορία της συνέργειας σε δολοφονία για 170.000 περιπτώσεις. Παρόντες, ως μάρτυρες κατηγορίας, θα είναι και επιζώντες του στρατοπέδου.


Το ενδιαφέρον για τη δίκη είναι τέτοιο που το δικαστήριο χρειάστηκε να νοικιάσει μεγαλύτερη αίθουσα, που θα μπορεί να χωρέσει συγγενείς θυμάτων και δημοσιογράφους.

Ο ίδιος αναγνωρίζει μεν ότι ήταν φύλακας με τα SS στο Άουσβιτς, υποστηρίζει όμως ότι ο ρόλος του περιορίστηκε στην καταγραφή των κρατουμένων και δεν είχε σχέση ούτε καν με τα υλικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν στην εξόντωση.  

Το όνομά του Χάνινγκ βρισκόταν σε λίστα περίπου 30 ατόμων ως συνεργάτες στα στρατόοπεδα, η οποία είχε παραδοθεί πριν τέσσερα χρόνια στη γερμανική εισαγγελία από το Ίδρυμα για τη Διαλεύκανση των Ναζιστικών Εγκλημάτων. 

Μέχρι στιγμής, από τη λίστα εκείνη έχει κλείσει μόνο η υπόθεση του Γκρόνινγκ, ενώ σύντομα προγραμματίζονται οι δίκες δεύτερου φύλακα, του (Ερνστ Τ., στο Χάνου), του Χούμπερτ Τσ. (του «τάγματος κααριότητας», στο Νόιμπραντερμπουργκ) και μίας ασυρματίστριας (στο Κίελο). IN.GR
ΠΡΕΖΑ TV
11-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: