Κυριακή, Νοεμβρίου 29, 2015

ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΗΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ;

Μπορεί η πλευρά των δανειστών να έχει δώσει παράταση ως τις 15 Ιανουαρίου προκειμένου να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, ωστόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήθελε να κατατεθεί το νομοσχέδιο ως τις 15 Δεκεμβρίου στη Βουλή. Η χθεσινή συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών ενδεχομένως να άλλαξε τους σχεδιασμούς του, ωστόσο σε κάθε περίπτωση οδυνηρές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν αργά ή γρήγορα.
Η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει το θέμα, να μην εξαντλήσει τον χρόνο, αλλά να το φέρει μπροστά γιατί διαφορετικά θα καθυστερήσουν η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και η αξιολόγηση της οικονομίας, που είναι προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά στελέχη εισηγούνται προς τον Πρωθυπουργό να περιορίσει τα ασφαλιστικά μέτρα στα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή σε αυτά που επιτυγχάνουν τη μνημονιακή δέσμευση για περικοπές της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ.) το 2016.
´Εχουν ήδη εξοικονομηθεί περί τα 900 εκατ. ευρώ με την αύξηση των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ, τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κ.τ.λ.Ως εκ τούτου υπολείπονται μέτρα 900 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να επιτευχθούν με αυξήσεις στις εισφορές και μειώσεις σε δαπάνες μέσω των ενοποιήσεων.
Τα συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη εισηγούνται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να μετατεθεί στο μέλλον» – τέλος του 2016 ή το 2017 – προκειμένου να αποφευχθούν οι πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις προς την κυβέρνηση. Και δεν το κάνουν τυχαία.
Το βασικό σενάριο» μέτρων που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης περιλαμβάνει μέτρα σοκ με αποτέλεσμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο να διατυπώνονται επιφυλάξεις κατά πόσον είναι εφικτή η αποδοχή τους από την κοινωνία.Έχει ήδη αποφασιστεί η κατακόρυφη μείωση της κατώτατης σύνταξης – με 15 έτη ασφάλισης – στα 384 ευρώ, δηλαδή στο ύψος της εθνικής σύνταξης, χωρίς αναλογικό τμήμα αναπλήρωσης για τα 15 χρόνια. Εφόσον το μέτρο αυτό εφαρμοστεί και στους ήδη συνταξιούχους, οι μειώσεις θα είναι μεγάλες.
Ακόμη, η οροφή του ποσοστού αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης στο 57% (κύρια και επικουρική), η κλιμάκωση των συντελεστών αναπλήρωσης από το 0,75% τα πρώτα χρόνια ασφάλισης ως το 2% τα έτη κοντά στα 40 χρόνια δουλειάς, η αύξηση της εργατικής εισφοράς κατά 1% για την κύρια ασφάλιση και 0,5% για την επικουρική, όπως και 0,5% της εργοδοτικής εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση, και η ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα κύριας, ένα επικουρικής και ένα εφάπαξ παροχών είναι τα σημαντικότερα από τα μέτρα που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σενάριο των αλλαγών που συζητείται με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας.   

http://www.cnn.gr/



ΠΡΕΖΑ TV
28-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: