Παρασκευή, Νοεμβρίου 27, 2015

ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ»...ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

Το σχέδιό τους για την επιστροφή των καταθέσεων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος αλλά εντός της χώρας θα θέσουν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2016 οι τράπεζες. Οι διοικήσεις τους εκτιμούν ότι, αν δεν υπάρξει εκ νέου επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, είναι εφικτός ο στόχος για αύξηση των υπολοίπων τη διετία 2016-2017 κατά 25 δισ. ευρώ, ποσό που θα δώσει ανάσα στον κλάδο επιτρέποντας την επαναφορά του σε συνθήκες ομαλότητας.
Οπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, το ενθαρρυντικό στοιχείο από τη συμπεριφορά των καταθετών τον τελευταίο χρόνο είναι ότι η πλειονότητα των κεφαλαίων που αναλήφθηκαν δεν κατέληξε σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.


Συγκεκριμένα βρίσκεται σήμερα σε τραπεζικές θυρίδες και προσωπικές κρυψώνες, αλλά και σε αμοιβαία κεφάλαια, κυρίως ξένων οίκων, της κατηγορίας διαχείρισης διαθεσίμων.

Αυτό σημαίνει, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, ότι τα χρήματα αυτά βρίσκονται «παρκαρισμένα» ώσπου οι αποταμιευτές να αισθανθούν ασφάλεια για να τα επιστρέψουν στους λογαριασμούς τους.

Το πρώτο βήμα έγινε με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, με τη μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών στο όλο εγχείρημα. Ωστόσο αυτή η εξέλιξη από μόνη της δεν είναι ικανή για την επαναφορά των καταθετών. Οπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, εκτός από την περαιτέρω βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών, είναι απαραίτητη και η σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Θεωρούν δε απαραίτητη για την επιτάχυνση των ρυθμών ανόδου των υπολοίπων την εξάλειψη κάθε περιορισμού στο «νέο χρήμα». Ο λόγος γίνεται για καταθέσεις που επιστρέφουν στο σύστημα είτε σε φυσική μορφή είτε από επενδυτικά προϊόντα.

Πρόκειται για έναν σημαντικό παράγοντα που λειτουργεί ανασταλτικά για όποιον θέλει να επαναφέρει τις αποταμιεύσεις του στο τραπεζικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό οι τραπεζίτες θεωρούν ότι μέσα στο πρώτο δίμηνο της ερχόμενης χρονιάς θα πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση των καταθέσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Μπορεί να εγείρεται ηθικό ζήτημα καθώς μια τέτοια απόφαση θα ευνοούσε όσους επέλεξαν να εγκαταλείψουν στα... δύσκολα τις ελληνικές τράπεζες, σε αντίθεση με όσους τις εμπιστεύθηκαν μέχρι τέλους, ωστόσο είναι απαραίτητη για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

«Προέχει η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας ώστε ο κλάδος να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και να ξεκινήσει σιγά-σιγά η ανάπτυξη νέων εργασιών» υπογραμμίζει τραπεζική πηγή.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των καταθέσεων μειώθηκαν τον Οκτώβριο έπειτα από ένα δίμηνο ανοδικό σερί κατά 589 εκατ. ευρώ στα 121,08 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο τα υπόλοιπα των φυσικών προσώπων σημείωσαν πτώση 453 εκατ. ευρώ στα 101,23 δισ. ευρώ. Συνεχίστηκαν επίσης η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς προθεσμίας σε προϊόντα πρώτης ζήτησης αλλά και οι αναλήψεις μετρητών από ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, στις προθεσμιακές καταθέσεις ιδιωτών καταγράφηκε νέα μηνιαία πτώση της τάξεως των 936 εκατ. ευρώ στα 42,92 δισ. ευρώ. Στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης τα υπόλοιπα των φυσικών προσώπων αυξήθηκαν κατά 483 εκατ. ευρώ στα 58,31 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 43 εκατ. ευρώ στα 14,4 δισ. ευρώ.

Αγης Μάρκου   .  in.gr

ΠΡΕΖΑ TV 
27-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: