Πέμπτη, Οκτωβρίου 08, 2015

DIESELGATE ΤΗΣ VW: ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΟ» ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα την Πέμπτη στα γραφεία της Volkswagen στην έδρα της στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανίας και σε άλλες περιοχές, με φόντο το σκάνδαλο με το λογισμικό παραποίησης των εκπομπών ρύπων στα ντιζελοκίνητα οχήματα του ομίλου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε λίγο πριν έλθει ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου στις ΗΠΑ ο επικεφαλής της αμερικανικής μονάδας της DW Μάικλ Χορν -ο οποίος παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι γνώριζε εδώ και 18 μήνες...

Από την εισαγγελία του Μπράουνσβαϊχ, κοντά στο Βόλφσμπουργκ, έγινε γνωστό ότι στόχος των ερευνών ήταν έγγραφα και αποθηκευμένα δεδομένα που αφορούν στην υπόθεση του επίμαχου λογισμικού, το οποίο κατά παραδοχή της εταιρείας φέρουν 11 εκατ. οχήματα του ομίλου ανά τον κόσμο.


Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από τρεις εισαγγελείς με τη βοήθεια της υπηρεσίας εγκληματικών ερευνών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής μονάδας γνώριζε

Ο επικεφαλής της αμερικανικής μονάδας της Volkswagen αναμένεται να δηλώσει την Πέμπτη σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου ότι γνώριζε ήδη από την άνοιξη του 2014 πως η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ίσως παραβίαζε τους κανονισμούς για τις αμερικανικές δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων.

Σε γραπτή κατάθεσή του που υποβλήθηκε σε εποπτική επιτροπή του Κογκρέσου μία ημέρα πριν τη σημερινή ακρόαση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής μονάδας της Volkswagen Μάικλ Χορν ανέφερε: «Την άνοιξη του 2014 [..] μου είπαν ότι υπήρχε μία πιθανή μη συμμόρφωση στις εκπομπές ρύπων που θα μπορούσε να διορθωθεί».

«Ενημερώθηκα επίσης ότι οι μηχανικοί της εταιρίας θα συνεργάζονταν με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να επιλύσουν το θέμα», είπε χωρίς να κατονομάζει αυτούς που τον ενημέρωσαν.

Αυτό έγινε 18 μήνες πριν η εταιρεία παραδεχθεί στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ότι χρησιμοποίησε λογισμικό για την παραποίηση των δοκιμών, το οποίο ενδεχομένως να προκαλέσει νέες επικρίσεις για μη έγκαιρες ενέργειες από την πλευρά της εταιρίας σε σχέση με την αντιμετώπιση του θέματος αυτού.

Σχεδόν τρεις εβδομάδες αφότου παραδέχθηκε δημόσια ότι χειραγώγησε τις τιμές των ρύπων στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία δέχεται τεράστιες πιέσεις να κατονομάσει τους υπευθύνους, να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στα επίμαχα οχήματα και να διευκρινίσει με ποιο τρόπο και πού έγινε η παραποίηση αυτή.

Η εταιρεία έχει ήδη πει ότι ενώ το λογισμικό είχε εγκατασταθεί σε περίπου 11 εκατ. οχήματα ντίζελ σε όλο τον κόσμο, ήταν ανενεργό στην πλειονότητα αυτών.

Στις 3 Σεπτεμβρίου η Volkswagen ενημέρωσε τις αμερικανικές αρχές ότι είχε εγκαταστήσει σε κάποιους κινητήρες ντίζελ λογισμικό που επέτρεπε την παραποίηση των πραγματικών επιπέδων εκπομπής ρύπων. Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές δημοσιοποίησαν την υπόθεση στις 18 Σεπτεμβρίου.   IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
8-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: