Πέμπτη, Οκτωβρίου 08, 2015

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΡΙΤΗ ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ

Μία τρίτη Ιντιφάντα βρίσκεται προ των πυλών ή μήπως έχει ήδη αρχίσει; Το ερώτημα τίθεται όλο και πιο έντονα, έπειτα από μία εβδομάδα κλιμακούμενης βίας στους δρόμους της Δυτικής Όχθης και της Ιερουσαλήμ, την οποία μέχρι στιγμής ούτε οι ισραηλινοί ούτε οι παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο. 

Στο πλαίσιο του εκρηκτικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί με την τρίτη επίθεση με μαχαίρι σε λιγότερο από μία εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ.Νετανιάχου ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία την Τετάρτη. Από το απέναντι στρατόπεδο, πάλι, δεν είναι καθόλου σαφές κατά πόσον η παλαιστινιακή κοινότητα είναι έτοιμη για μία ακόμη μακρά περίοδο αναταραχών. 


Το ήρεμο κλίμα που επικρατούσε την Τετάρτη το πρωί, με τους ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας να μιλούν, έστω και επιφυλακτικά, για σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης, αντιστράφηκε άρδην όταν μία Παλαιστίνια επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινό, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Εκείνος, πληγωμένος ελαφρά, κατάφερε να τραβήξει το όπλο του και να την τραυματίσει σοβαρά. 

Μερικές ώρες αργότερα, άλλος άνδρας έπεσε νεκρός αφότου επιχείρησε να μαχαιρώσει δύο Ισραηλινούς. Ήταν δύο ακόμη επιθέσεις στον κύκλο βίας που έχει ανοίξει από το Σαββατοκύριακο και έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή τεσσάρων Ισραηλινών και πέντε Παλαιστινίων. 

Παρά τις ισραηλινές προσπάθειες να δαμάσουν ένα νέο κύμα παλαιστινιακών επιθέσεων, μεμονωμένων κυρίως και όχι από οργανωμένους μαχητές, οι αναταραχές όχι μόνο δεν παρουσιάζουν ύφεση, αλλά σιγά σιγά εξαπλώνονται στο Νότιο Ισραήλ και την περιοχή του Τελ Αβίβ. 
Για τον Νετανιάχου πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία τις «υποκινεί».

Διπλωμάτες και πολιτικοί αναλυτές ωστόσο, οι οποίοι συγκρίνουν τα τελευταία περιστατικά με εκείνα του Σεπτεμβρίου του 2000, συμφωνούν στην πλειονότητά τους ότι την παλαιστινιακή οργή πυροδοτούν οι συνεχιζόμενοι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη και, ίσως ακόμη περισσότερο, η έλλειψη οποιασδήποτε προοπτικής για ειρηνευτική συμφωνία και δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους. 

Το παλαιστινιακό μίσος τροφοδοτούν επίσης μία σειρά από επιθέσεις ισραηλινών εξτρεμιστών στη Δυτική Όχθη. Στην πιο σοβαρή, προ δύο μηνών, έχασαν τη ζωή τους τρία μέλη μίας οικογένειας, εκ των οποίων και ένα μωρό 18 μηνών. 

Το εκρηκτικό κλίμα που δημιουργείται ξανά στη Μέση Ανατολή παρακολουθεί στενά η διεθνής κοινότητα. Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης και κάλεσε τις δύο πλευρές να επαναφέρουν την ηρεμία στους δρόμους της Δυτικής Όχθης και της Ιερουσαλήμ. 

Όσο για το ερώτημα περί τρίτης Ιντιφάντας επανέρχεται ξανά και ξανά και όχι μόνο από τα ισραηλινά ή τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη Νετανιάχου στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ είχε πρώτος κάνει λόγο για ένα «είδος νέας Ιντιφάντα», για να τονίσει ωστόσο ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι σίγουρα προς συμφέρον καμίας πλευράς. 

Μάρω Βακαλοπούλου   in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
8-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: