Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2015

ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΛΑΒΕ Ο ΚΟΕΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Στον νικητή των εκλογών Πάσους Κοέλιου έδωσε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, 48 ώρες μετά τις εκλογές στις οποίες ο κεντροδεξιός σχηματισμός του νυν πρωθυπουργού κέρδισε χωρίς αυτοδυναμία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος Καβάκο Σίλβα δεν προχώρησε σε συναντήσεις με άλλους πολιτικούς αρχηγούς ούτε περίμενε την επίσημη ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, δεδομένου ότι υπάρχουν προς διάθεση άλλες 4 έδρες στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Κοέλιου (PSD) και του Πάολο Πόρτας (CDS) βγήκε πρώτος με 37%, αλλά με 104 έδρες σε σύνολο 230 εδρών -δηλαδή μακριά από την αυτοδυναμία, και με τα ποσοστά του αρκετά αποδυναμωμένα από το 2011 (μαζί, τα δύο κόμματα είχαν φτάσει τότε στο 50,4%). 


Αντιθέτως, το κεντροαριστερό PS υπό τον Αντόνιο Κόστα πήρε 32,4% και μόνο 85 έδρες. Οι υπόλοιπες έδρες μοιράστηκαν αποκλειστικά σε κόμματα του αριστερού τόξου, πλην ενός νέου κόμματος που εξέλεξε έναν βουλευτή. 

Ο Καβάκο Σίλβα διετέλεσε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας για μια δεκαετία (1985-1995), «σπάζοντας» την κυριαρχία των Σοσιαλιστών, αφού και εκείνος προέρχεται από το κεντροδεξιό κόμμα του νυν πρωθυπουργού. 

Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στις δύσκολες περιόδους εφαρμογής του μνημονίου στη χώρα, «αποφορτίζοντας» σε ορισμένες περιπτώσεις τις κοινωνικές εντάσεις, οι οποίες έφταναν μέχρι τα σκαλοπάτια του προεδρικού μεγάρου.

Αυτή τη φορά ο Πρόεδρος της χώρας έστειλε και τα δικά του αυστηρά μηνύματα. Κάλεσε όλα τα κόμματα να βάλουν πρώτα από όλα το συμφέρον της Πορτογαλίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι η χώρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η αναφορά στους συγκεκριμένους θεσμούς δεν έγινε τυχαία. Ουσιαστικά ο πρόεδρος θέλησε να «κλείσει» το μάτι στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αντόνιο Κόστα, σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίος ο σχηματισμός κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» ή απλά χρειάζονται ψήφοι στην κυβέρνηση μειοψηφίας για να περάσουν κρίσιμα νομοθετήματα.

Άλλωστε, τα δύο κόμματα της αριστεράς που βρέθηκαν στην τρίτη και τέταρτη θέση δεν επιθυμούν την παραμονή της Πορτογαλίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία ή/και στην Ένωση.

Το ένα από τα δύο κόμματα της αριστεράς δεν έχει αποκλείσει τη συνεργασία όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ώστε να δημιουργηθεί μια «εναλλακτική κυβέρνηση» για την Πορτογαλία. 

Ωστόσο, ο ηγέτης των σοσιαλιστών δεν φαίνεται να επιθυμεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι δεν θα είχε νόημα ο σχηματισμός μιας «πλειοψηφίας του 'όχι'».

Όλα δείχνουν ότι η Πορτογαλία θα αποκτήσει δεξιά κυβέρνηση σε ένα αριστερό κοινοβούλιο.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης   .in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
7-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: