Πέμπτη, Οκτωβρίου 08, 2015

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ «28» ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ

Στο Λουξεμβούργο συενδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» με κεντρικό θέμα της ατζέντας τα μέτρα επαναπροωθήσεων και επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσης, εξετάζοντας επίσης τις πρώτες εξελίξεις στο σχέδιο αρχικής μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία - με πρώτο βήμα τη δημιουργία hot spot. 

Στο περιθώριο των εργασιών, οι «28» θα συνεδριάσουν και με τους ομολόγους τους από βαλκανικές χώρες, Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο.


Ψηλά στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν μεταξύ άλλων τα μέτρα επιβολής αποφάσεων απέλασης αλλά και πίεση σε τρίτες χώρες να δεχθούν μετανάστες που απελαύνονται. Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο μόνο ένα 40% όσων το αίτημα για άσυλο απορρίπτεται όντως φεύγουν από την ευρωπαϊκή επικράτεια. 

Προσχέδιο των συμπερασμάτων, γνώση του οποίου επικαλείται μεταξύ άλλων το Reuters, αναφέρει πως «η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα για τις επιστροφές» σημειώνοντας πως «αυξημένα ποσοστά επιστροφών και επαναπροωθήσεων θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην παράτυπη μετανάστευση». 

Την Τετάρτη, υπενθυμίζεται, είχε τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο της ναυτικής επιχείρησης στη Μεσόγειο με στόχο τα δίκτυα διακίνησης. 

Το δεύτερο στάδιο προβλέπει δυνατότητα εφόδου και κατάληψης σκαφών σε διεθνή ύδατα - οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του πάντως δεν λείπουν, και τα όποια αποτελέσματά του δεν αναμένεται να είναι ορατά πριν το τέλος της ερχόμενης άνοιξης, καθώς η προσφυγική ροή στη θάλασσα μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης κορυφώνεται πάντα το καλοκαίρι.

Όσον αφορά το αρχικό πρόγραμμα για τους 40.000 από Ιταλία και Ελλάδα, οι πρώτες μετεγκαταστάσεις στο πλαίσιό του αναμένεται να γίνουν την Παρασκευή. Πρόκειται για ομάδα προσφύγων από την Ερυθραία που έφτασαν στην Ιταλία και θα πάνε στη Σουηδία.   in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
8-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: