Τρίτη, Σεπτεμβρίου 01, 2015

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Δεν επιτρέπει η ουγγρική αστυνομία σε πρόσφυγες και μετανάστες την είσοδο στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, από τον οποίο εκατοντάδες ελπίζουν σε ένα τρένο για τις χώρες στα δυτικά. Διαμαρτυρία των προσφύγων και μετανστών στο εξωτερικό του σταθμού. Μέχρι το πρωί της Τρίτης, εκατοντάδες είχαν φύγει για τη Βιέννη και στη συνέχεια το Μόναχο. 

Η Αυστρία κάλεσε τη Γερμανία να «ξεκαθαρίσει στους πρόσφυγες» τα περί εφαρμογής του ασύλου.Το πρωί της Τρίτης, ο σταθμός Κελέτι, ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Βουδαπέστης, είχε κλείσει «μέχρι νεωτέρας» και η αστυνομία είχε απομακρύνει τους εκατοντάδες που παρέμεναν την στον σταθμό. Τρένα δεν έφτασαν ούτε αναχωρούσαν και η αστυνομία είχε παρατάξει δυνάμεις της στις εισόδους του. 


Μετά από λίγες ώρες, ο σταθμός ξεκίνησε ξανά να λειτουργεί, όμως πλέον δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε πρόσφυγες και μετανάστες. 

Υπολογίζεται ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας, πάνω από 2.000 από όσους είχαν μείνει για ημέρες μετέωροι στον Κελέτι ανέβηκαν σε τρένα με προορισμό τα δυτικά. Περίπου οι μισοί από αυτούς είχαν ήδη φτάσει μέχρι τη νύχτα στο Μόναχο της Βαυαρίας, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονταν στην Αυστρία (κυρίως στο Σάλτσμπουργκ) περίμενοντας επίσης να συνεχίσουν για τη Γερμανία. 

Αυστρία: Η Γερμανία να δώσει διευκρινίσεις για το άσυλο

Παράλληλα, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τη Γερμανία να «προχωρήσει σε διευκρινίσεις» για την στάση του Βερολίνου απέναντι στην τήρηση των κανονισμών για το άσυλο. 

Αυστριακοί και ούγγροι αξιωματούχοι είχαν διαμαρτυρηθεί πως οι αναφορές από τη Γερμανία είχαν προκαλέσει «σύγχυση και παρεξηγήσεις» μεταξύ των μεταναστών που περίμεναν στη Βουδαπέστη, καλλιεργώντας την προσδοκία εισόδου χωρίς ελέγχους. 

«Υπήρξαν μέχρι και φήμες [που διαδίδονταν μεταξύ των προσφύγων] πως η Γερμανία θα στείλει ειδικά τρένα στη Βουδαπέστη για να πάρει τους πρόσφυγες» είπε η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ την Τρίτη. 

«Για αυτό και είναι σημαντικό να ενημέρωση η Γερμανία τους πρόσφυτες στην Ουγγαρία πως το Δουβλίνο δεν έχει ανασταλεί» υπογράμμισε. 

Η ίδια η Βιέννη, διευκρίνισε, θα συνεχίσει τους «δειγματοληπτικούς ελέγχους» στα σύνορά της με την Ουγγαρία, αλλά δεν επανεισάγει συνοριακούς ελέγχους.  
.  in.gr 
ΠΡΕΖΑ TV
1-9-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: