Τρίτη, Σεπτεμβρίου 01, 2015

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: ΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΟΜΗ

To γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε ότι το Βερολίνο «δεν έχει αναστείλει τους κανονισμούς του Δουβλίνου» για το άσυλο, κυρίως ενώπιον των εκατοντάδων στη Βουδαπέστη που περιμένουν να φύγουν για τη Γερμανία. 

Την Τρίτη, η Αυστρία (μετά την Ουγγαρία) είχε καλέσει το Βερολίνο να δώσει «διευκρινίσεις» για τους κανονισμούς για το άσυλο. Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών είχε πει ότι μεταξύ των συγκεντρωμένων στη Βουδαπέστη «είχαν υπάρξει μέχρι και φήμες πως η Γερμανία θα έστελνε ειδικά τρένα για να παραλάβουν τους πρόσφυγες.    «Η Γερμανία δεν έχει αναστείλει το Δουβλίνο» ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών το μεσημέρι της Τρίτης. 


«Οι κανονισμοί του Δουβλίνου βρίσκονται ακόμη σε ισχύ και περιμένουμε να τους τηρήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ» συνέχισε ο εκπρόσωπος. 

«Όποιος πηγαίνει στην Ουγγαρία πρέπει να καταγραφεί εκεί και να περάσει εκεί τη διαδικασία ασύλου» εξήγησε.

Έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, η είσοδος στον οποίο έχει εν τω μεταξύ απαγορευτεί στους πρόσφυγες και μετανάστες, βρίσκονταν εκατοντάδες που φώναζαν «Γερμανία, Γερμανία» ή «Μέρκελ, Μέρκελ», ζητώντας να φύγουν για τα δυτικά. 

Κατά τη συνάντησή της στο Βερολίνο με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε τις κατηγορίες από τη Βουδαπέστη πως η γερμανική στάση ευθύνεται για τα όσα συμβαίνουν στην Ουγγαρία. 

Το ότι οι γερμανικές αρχές επισήμαναν πως οι Σύριοι έχουν πολύ υψηλές πιθανότητες να πάρουν άσυλο «δεν θα έπρεπε να προξενεί έκπληξη, και ουσιαστικά έτσι θα έπρεπε να είναι παντού στην Ευρώπη» είπε η Μέρκελ την Τρίτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μ.Ραχόι.

Μέρκελ και Ραχόι κάλεσαν σε επανεξέταση των χωρών στα Βαλκάνια που θεωρούνται «ασφαλείς χώρες προέλευσης».

.  in.gr 
ΠΡΕΖΑ TV
1-9-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: