Τρίτη, Σεπτεμβρίου 01, 2015

Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

Σε διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών προχωράει η Ουγγαρία καθώς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πέτερ Σιγιάρτο, η Βουδαπέστη θα καταγράψει όλους τους μετανάστες που φτάνουν στη χώρα και θα στείλει τους οικονομικούς μετανάστες πίσω στη χώρα από την οποία εισήλθαν. 

Ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν υποστηρίζει το σύστημα των ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων, τονίζοντας ότι μια τέτοια ρύθμιση ενθαρρύνει όχι μόνο τους μετανάστες αλλά και τους διακινητές ανθρώπων.


«Σχεδιάζουμε να καταγράφουμε όλους τους μετανάστες, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι δεν είμαστε εμείς η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ στην οποία φτάνουν. Θα καταγράφουμε όποιον καταθέτει αίτηση για άσυλο και θα κάνουμε τη διαδικασία» είπε ο υπουργός στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο ενός επιχειρηματικού συνεδρίου στο Μπλεντ της Σλοβενίας.

«Εφόσον λαμβάνεται θετική απόφαση, ο πρόσφυγας θα μπορεί να μείνει αλλά αν δεν είναι θετική, δεν μπορούμε να παρέχουμε καταφύγιο σε οικονομικούς μετανάστες, δεν μπορούμε να αναλάβουμε αυτό το βάρος, για αυτό θα τους στέλνουμε εκεί απ' όπου ήρθαν», πρόσθεσε.

Νωρίτερα την Τρίτη οι ουγγρικές αρχές απαγόρευσαν στους μετανάστες να μπαίνουν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης απ' όπου σχεδιάζουν να πάρουν το τρένο για την Αυστρία ή τη Γερμανία.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα είπε από τις Βρυξέλλες ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σκοπεύει να συναντηθεί την Πέμπτη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα.

Σϋμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μεταάστευσης (IOM) περισσότεροι από από 350.000 μετανάστες έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο του 2015 και περισσότεροι από 2.643 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

«H Ευρώπη διαπράττει 'αυτοκτονία' καθώς υποδέχεται τους μετανάστες» δήλωσε την Τρίτη ο ευρωσκεπτικιστής πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς που είχε πρόσφατα χαρακτηρίσει «σκανδαλώδη» τη συμπεριφορά ορισμένων χωρών της ανατολικής Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες.

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας και ενός μεγάλου αριθμού άλλων πολιτικών τράβηξαν την προσοχή μου και με ενόχλησαν» εξήγησε ο Κλάους, που διατέλεσε πρόεδρος της Τσεχίας μεταξύ 2003- 2013, στον ιστότοπο της εφημερίδας Dnes.

«Εάν η Ευρώπη θέλει να διαπράττει αυτοκτονία υποδεχόμενη απεριόριστο αριθμό μεταναστών, ας το κάνει, όμως χωρίς τη δική μας συναίνεση» επισήμανε ο ίδιος.

«Εμείς πρέπει να πούμε ένα αποφασιστικό 'όχι'».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Φαμπιούς υποστήριξε ότι η μετανάστευση σε αυτήν την περίπτωση «δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα».

«Περιμένοντας η Ευρώπη να τολμήσει να πει ότι η μετανάστευση δεν είναι ένα δικαίωμα του Ανθρώπου, ο χρόνος περνά και η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο απειλητική» υπογράμμισε ο Κλάους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «τρόπος σκέψης (σ.σ της Ευρωπαϊκής Ένωσης) πρέπει να αλλάξει».

Η Τσεχία βρίσκεται αυτή τη στιγμή μεταξύ των χωρών διέλευσης των μεταναστών προς τη δυτική Ευρώπη. Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, η τσέχικη αστυνομία συνέλαβε στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας 214 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Σύρους, οι οποίοι επέβαιναν σε τρένα με προέλευση την Ουγγαρία και την Αυστρία.     in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
1-9-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: