Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 02, 2015

ΜΕ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της λειτουργίας του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου έκρουσε η αναπληρώτρια διοικήτρια του ιδρύματος, Αθανασία Κακαλή, στο περιθώριο της συνεδρίασης του

περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ). Σύμφωνα με την κ. Κακαλή από τον Οκτώβριο είναι πιθανή η αναστολή των λειτουργιών του νοσοκομείου λόγω υποστελέχωσης.

«Το μεγάλο πλέον και βασικό πρόβλημα του νοσοκομείου Διδυμοτείχου είναι η συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού. Ενδεχομένως να μην μας δίνεται πλέον η δυνατότητα από τον Σεπτέμβρη και μετά να καλύπτουμε με εφημερίες όλες τις ημέρες του μήνα, ακριβώς λόγω της έλλειψης κυρίως ιατρικού προσωπικού. Επίσης ενδέχεται να ανασταλεί και η δεύτερη βάρδια της μονάδας τεχνητού νεφρού» εξήγησε η κ. Κακαλή.


Σύμφωνα με την αναπληρώτρια διοικήτρια, σε μηνιαία βάση, η Παθολογική Κλινική έχει πληρότητα 130% με 140%, ποσοστό που υπερβαίνει, όπως τόνισε, τις δυνατότητές της. Η δε Χειρουργική Κλινική ξεπερνάει το 80% κάθε μήνα και η Παιδιατρική είναι στο 100%, ποσοστά ενδεικτικά των πολύ υψηλών επιπέδων αναγκών από τους πολίτες, αναφέρει το ΒΗΜΑ.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Γιώργος Παυλίδης, επεσήμανε πως με δεδομένο, ότι οι εθνικοί πόροι δεν θα είναι σε επάρκεια τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να γίνει σωστή καταγραφή και ιεράρχηση των αναγκών και ελλείψεων των υπηρεσιών δημόσιας υγείας προκειμένου να αξιοποιηθούν, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, οι δυνατότητες του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), από το οποίο το συνολικό ποσό που θα είναι διαθέσιμο ανέρχεται στα 58.273.000 ευρώ.

Για δύσκολη περίοδο, ιδιαίτερα για τον χώρο της υγείας, έκανε λόγο ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Υπηρεσίας, Στρατής Πλωμαρίτης, ο οποίος συμμετείχε στο περιφερειακό συμβούλιο.

Ο κ. Πλωμαρίτης ζήτησε τη στήριξη της δημόσιας υγείας, δηλαδή τη χρηματοδότησή της από την κεντρική ηγεσία, καθώς, όπως εξήγησε, «διαφορετικά δεν είναι εφικτή η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που καταγράφονται. Δεν ζητούμε να επανέλθουμε στη σπατάλη που υπήρχε στα νοσοκομεία, ζητάμε επαρκή χρηματοδότηση και έλεγχο για κάθε ευρώ που ξοδεύεται στον χώρο της υγείας και απόδοση των ευθυνών, όπου αυτά δεν αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Νέος εξοπλισμός στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Παράλληλα, σύμφωνα με τον διοκητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, επετεύχθη η προμήθεια και λειτουργία σημαντικού ιατροτεχνικού εξοπλισμού, συνολικής αξίας 2.150.000 ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2014.

«Το νοσοκομείο ήδη ετοιμάζεται και καταθέτει την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του, που αφορούν τον εξοπλισμό που επιθυμεί επιπλέον να αντικαταστήσει με τη χρήση του νέου ΕΣΠΑ, 2014-2020» πρόσθεσε.

Ο κ. Λαζόπουλος αναφέρθηκε και σε δύο νέες δράσεις του νοσοκομείου.

Η πρώτη αφορά την αξιοποίηση του προγράμματος Horizon, μέσω του οποίου προωθούνται καινοτόμες δράσεις, για τη χρηματοδότηση της ίδρυσης και λειτουργίας μονάδας ημερήσιας νοσηλείας ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η δεύτερη αφορά στην ψηφιοποίηση του ιατρικού αρχείου του νοσοκομείου, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαχείριση και διανομή εικόνας από τα ακτινολογικά εργαστήρια. seleo.gr
ΠΡΕΖΑ TV
2-9-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: