Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 02, 2015

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟ-ΔΟΣΗ ΤΩΝ 3 ΔΙΣ. ΣΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ 12ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Στο Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου στο Λουξεμβούργο θα καταδειχθεί το εάν οι πολιτικές εξελίξεις θα οδηγήσουν στην αναβολή ή όχι της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς. 

Η εν λόγω αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο. Ωστόσο, εκφράζεται από τους δανειστές ο φόβος πως ενδεχομένως να αναβληθεί για το Νοέμβριο ειδικά στην περίπτωση που οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις 20 Σεπτεμβρίου δεν επιτρέψουν τον γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης.


Η καθυστέρηση της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της εκταμίευσης της τελευταίας υπο-δόσης που εγκρίθηκε στα μέσα Αυγούστου, ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ θα μεταθέσει και τη συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Η μη λήψη της δόσης θα καθυστερήσει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του. Ενδέχεται δε η χώρα να αντιμετωπίσει εκ νέου και προβλήματα με την αποπληρωμή υποχρεώσεών προς το ΔΝΤ, ειδικά τον Δεκέμβριο που θα πρέπει να εξοφληθούν δάνεια 1,2 δισ. ευρώ του Ταμείου.

Το ΔΝΤ με τη σειρά του δεν θα μπορέσει να εμπλακεί χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και αποφασισθεί ο τρόπος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πάντως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κινείται ανεξάρτητα με την αξιολόγηση και εκτιμάται πως η προεργασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 25 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανόν το Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου να ορίσει δύο δέσμες προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα εντός του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου και εφόσον αυτές εφαρμοστούν, η υπο-δόση των 3 δισ. ευρώ θα χορηγηθεί σε δύο μικρότερες δόσεις.

Θ.Κ.

   
in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
2-9-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: