Δευτέρα, Αυγούστου 31, 2015

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Περίπου 200 Φινλανδοί διαδήλωσαν την Κυριακή διαμαρτυρόμενοι για τη λειτουργία κέντρου υποδοχής προσφύγων στην πόλη Σάλο, πρώην έδρα της εταιρείας Nokia.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης Σάλο κρατούσαν πλακάτ με φράσεις όπως «Κλείστε τα σύνορα» και φώναζαν συνθήματα όπως «Το Ισλάμ θα μας καταστρέψει». Υποστηρίζουν ότι το κέντρο υποδοχής, που πρόκειται να στεγαστεί σε μια εγκαταλειμμένη πτέρυγα ενός νοσοκομείου, θα θέσει σε κίνδυνο ιδίως τις γυναίκες και τα παιδιά της περιοχής.


Το Σάλο είναι μία από τις πόλεις όπου λειτουργεί εργοστάσιο της Nokia, της πρώην κυρίαρχης εταιρείας στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας. Η Microsoft, που την έχει εξαγοράσει, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα περικόψει άλλες 1.100 θέσεις εργασίας στη μονάδα.

«Πρώτα θα πρέπει να βοηθήσουμε τους Φινλανδούς. Έχουν πάρει τα πάντα από τους άνεργους, τους φτωχούς και τους ασθενείς. Αλλά τα ταμεία είναι άδεια. Αν ανοίξουν αυτά τα κέντρα θα αυξηθούν οι φόροι» υποστήριξε ένας από τους διαδηλωτές.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο αριθμός των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου στη Φινλανδία -κυρίως από πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Σομαλία- θα αυξηθεί φέτος στις 15.000 από 3.600 πέρσι.

Την ίδια ώρα, πάντως, μια μικρότερη αντιδιαδήλωση ήταν σε εξέλιξη, με κατοίκους της περιοχής που υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες χρειάζονται βοήθεια και ότι με τη λειτουργία του κέντρου αυτού θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Η αύξηση του αριθμού των μεταναστών σημειώνεται σε μια δύσκολη περίοδο για τη Φινλανδία, η οικονομία της οποίας υποχωρεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Η χώρα δεν είναι συνηθισμένη στη μαζική μετανάστευση και μόνο το 6% του πληθυσμού της είναι μετανάστες.

Οι αιτούντες άσυλο αποτελούν μια ιδιαίτερη πρόκληση για το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Οι Φινλανδοί το οποίο από τον Μάιο μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού αλλά προεκλογικά υποσχόταν μια πιο σκληρή στάση στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η εφημερίδα Iltalehti έγραψε ότι βάνδαλοι ύψωσαν ναζιστική σημαία σε κολέγιο όπου είχε μόλις ανοίξει τις πύλες του κέντρο υποδοχής μεταναστών στην πόλη Τόρνιο. Στο Ελσίνκι, ακροδεξιό κίνημα κόλλησε αυτοκόλλητα κοντά σε άλλο τέτοιο κέντρο, προειδοποιώντας τους κατοίκους για τους μετανάστες. Στην κωμόπολη Φόρσα. οι τοπικές αρχές ακύρωσαν το σχέδιο να στεγάσουν ανθρώπους που ζητούσαν άσυλο σε ένα κλειστό ξενοδοχείο, έπειτα από διαδηλώσεις που οργανώθηκαν έξω από το δημαρχείο.

«Η ατμόσφαιρα δεν είναι καλή» παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιόφωνο YLE.in.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
31-8-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: