Παρασκευή, Ιουλίου 31, 2015

ΕΚΠΈΜΠΕΙ SOS ΤΟ ΚΕΘΕΑ

Σήμα κινδύνου εκπέμπει προς την πολιτική ηγεσία το ΚΕΘΕΑ μέσω του ετήσιου απολογισμού του έργου του για το 2014, χρονιά κατά την οποία μειώθηκε περαιτέρω η κρατική επιχορήγηση προς το κέντρο, η οποία τελικά ανήλθε σε 17 εκατ. ευρώ. Την ίδια χρονιά, το σύνολο των δαπανών του υπολογίζεται σε 17,753 εκατ. ευρώ, ενώ στις δομές του απασχολήθηκαν 467 εργαζόμενοι (415 πλήρους και 52 μερικής απασχόλησης).


Σε εκκρεμότητα παραμένουν αιτήματα προς το ΚΕΘΕΑ από 15 περιοχές της χώρας για δημιουργία νέων θέσεων, καθώς ο οργανισμός αδυνατεί να ανταποκριθεί λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων. Μείζων δυσκολία παραμένει η συνεχής μείωση του προσωπικού, η οποία ανέρχεται από το 2009 μέχρι σήμερα σε 95 άτομα.

Ο απολογισμός έργου που έδωσε το ΚΕΘΕΑ στη δημοσιότητα καταγράφει αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες θεραπείας και συνεχή αιτήματα τοπικών κοινωνιών για νέα προγράμματα. Μέσα στη χρονιά δέχτηκαν υπηρεσίες από το ΚΕΘΕΑ 13.500 άτομα, χρήστες ουσιών και μέλη οικογενειών. Υψηλή εμφανίζεται επίσης η ζήτηση υπηρεσιών προς τo KEΘΕΑ για παρεμβάσεις πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης στις εκπαιδευτικές κοινότητες και τις τοπικές κοινωνίες.

Με βάση τα στοιχεία που δίνει το ίδιο το κέντρο, πέντε χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας, από όσους συμπληρώνουν ένα χρόνο σε θεραπευτική κοινότητα, το 67,7% απέχει από χρήση κάθε παράνομης ουσίας, το 72,7% δεν έχει καμία εμπλοκή με τον νόμο και το 83,7 εργάζεται.

Σε οικονομικό επίπεδο προκύπτει πως για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ, η κοινωνία εξοικονομεί από 4,6 έως 6,5 ευρώ ανάλογα με τον τύπο της κοινότητας, διαμονής, ημερήσιας φροντίδας ή εξωτερικής παρακολούθησης, μέσω μείωσης κόστους υπηρεσιών υγείας, δίωξης, απονομής δικαιοσύνης και σωφρονισμού. Οι προβλέψεις για το 2015 κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης προς το ΚΕΘΕΑ, η οποία θα φτάσει τα 16 εκατομμύρια ευρώ.    
Κώστας Ζαφειρόπουλος
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
31-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: