Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2015

ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΚΑΤΑ PKK ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΆΝΟΙΞΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ

Κλιμακώνει η Τουρκία τις επιχειρήσεις κατά του PKK με αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών και εντός της χώρας ταυτόχρονα με νέες επιδρομές στο έδαφος του βόρειου Ιράκ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Νταβούτουγλου επικυρώνει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη διάθεση της βάσης του Ιντζιρλίκ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους -συμφωνία, η οποία διασαφηνίζει η Άγκυρα πως δεν αφορά αεροπορική υποστήριξη στους Κούρδους μαχητές της βόρειας Συρίας. 


Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν το βράδυ της Τρίτης βάσεις του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ. Καταφύγια, αποθήκες, βάσεις επιμελητείας και σπηλιές που εξυπηρετούν το PKK καταστράφηκαν, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας την Τετάρτη.

Τα μαχητικά που απογειώθηκαν από τη βάση του Ντιγιάρμπακιρ έπληξαν έξι διαφορετικούς στόχους στο βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκονται οι βάσεις οπισθοφυλακής των Κούρδων ανταρτών, αναφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο. Ήταν η βαρύτερη επίθεση κατά του PKK στο βόρειο Ιράκ από την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών εδώ και μία εβδομάδα.

Ανακοίνωση που εξέδωσε παράλληλα το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας αναφέρει πως εντός Τουρκίας χτυπήθηκαν τουλάχιστον τρεις στόχοι -θέσεις αντιαεροπορικών πυρών και βάση εκτόξευσης όλμων- του PKK στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ. Προηγήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά του διοικητή της Χωροφυλακής στην επαρχία Ματζιγκέρτ (Μαλάζγκιρτ) της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Επίσης, οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει μέχρι στιγμής συνολικά 1.302 άτομα σε 39 επαρχίες στο πλαίσιο της καταστολής που έχει στόχο μέλη του Ισλαμικού Κράτους, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και παράνομες αριστερές οργανώσεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Την Τετάρτη η Τουρκία επικύρωσε επίσημα τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το «άνοιγμα» της στρατηγικής σημασίας βάσης του Ιντζιρλίκ στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό που διεξάγει αεροπορικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η συμφωνία αφορά μόνον τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και δεν περιλαμβάνει αεροπορική υποστήριξη στους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλγκίτς.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέστειλε ουσιαστικά την Τρίτη την ειρηνευτική διαδικασία με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), βάζοντας ταυτόχρονα στο στόχαστρο το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο μπήκε με δύναμη στην Εθνοσυνέλευση στις κάλπες του Ιουνίου στερώντας την αυτοδυναμία στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) -και αναγκάζοντας τον Ερντογάν να βάλει φρένο στις επιδιώξεις του για προεδρικό σύστημα.

Εν μέσω των επιδρομών στο διπλό μέτωπο κατά PKK και τζιχαντιστών, ο Ερντογάν δήλωσε πως είναι αδύνατη η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους και απαίτησε να άρει η Εθνοσυνέλευση τη βουλευτική ασυλία πολιτικών που «έχουν δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Δεν διαπράξαμε κανένα ασυγχώρητο έγκλημα. Το μόνο μας έγκλημα είναι ότι κερδίσαμε το 13% της ψήφου» ήταν η απάντηση του συμπρόεδρου του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Μετά και τις νέες επιδρομές, ο ηγέτης του HDP αμφότερες τις πλευρές «να τερματίσουν αμέσως τις εχθροπραξίες», λέγοντας ότι όλοι πρέπει να ενεργήσουν με «κοινή λογική».

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας ανέφεραν πως αναγνωρίζουν το δικαίωμα της χώρας στην αυτοάμυνα, κάλεσαν όμως την τουρκική κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες να αποφύγει την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους αυτονομιστές. 

Αν και χαρακτηρίζει το PKK τρομοκρατική οργάνωση επίσημα, η Ουάσινγκτον βασίζεται σε συμμάχους του Κούρδους μαχητές οι οποίοι πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του κόμματος του Ερντογάν εμφανίζεται την Τετάρτη ενώπιον των 550 βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης ενισχυμένη από τη «σταθερή υποστήριξη» που εκφράσθηκε από το ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, έστω κι αν οι σύμμαχοι επισήμαναν πως η ειρηνευτική διαδικασία με τους κούρδους δεν πρέπει να θυσιασθεί στον βωμό ενός «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» προς κάθε κατεύθυνση.

Για το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP), αυτή η κοινοβουλευτική συνεδρίαση θα δώσει την ευκαιρία για την υπογραφή κοινής δήλωσης υπέρ του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, γεγονός που θα σηματοδοτήσει ένα είδος «εθνικής ενότητας» γύρω από τον Ερντογάν.

Όμως βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο ότι εφαρμόζει «στρατηγική της έντασης» εν όψει της πιθανής διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών που ενδέχεται να του επιτρέψουν να «διαγράψει» τα απογοητευτικά γι' αυτόν αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 7ης Ιουνίου, στην οποία το AKP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία για πρώτη φορά από το 2002.   in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: