Πέμπτη, Ιουλίου 30, 2015

ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

20:11  Κ. Μπάρκας: Πρέπει να στηρίξουμε σε κάθε περίπτωση τους συντρόφους/ισσες που κατασπαράσσονται από τα ΜΜΕ
Κάναμε λάθη αυτό το εξάμηνο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καταφέραμε να υλοποιήσουμε και ένα τμήμα του προγράμματός μας. 

Πρέπει να στηρίξουμε σε κάθε περίπτωση τους συντρόφους/ισσες που κατασπαράσσονται από τα ΜΜΕ.

Πρέπει να πάμε σε έκτακτο συνέδριο και να δούμε και το θέμα των εθνικών εκλογών.



20:09  Δ. Μπελαντής νωρίτερα: Το πρόταγμα είναι να μην συναφθεί το 3ο Μνημόνιο
"Αν ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθεί στο να αποφασίσει τι δέον γενέσθαι τον Σεπτέμβριο, στο μεταξύ διάστημα θα ανασταλούν και οι κυβερνητικές και κρατικές δράσεις;" ήταν το ερώτημα που έθεσε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Μπελαντής, προσθέτοντας ότι το έκτακτο Συνέδριο "θα έλθει να επικυρώσει τα τετελεσμένα" και επισημαίνοντας ότι "αυτό είναι παραλογισμός".

Ο κ. Μπελαντής είπε ότι το πρόταγμα είναι να μην συναφθεί το 3ο Μνημόνιο, ενώ προσέθεσε ότι "η κυβέρνηση κινδυνεύει περισσότερο από τη μνημονιακή στήριξη που ζητά, και πολύ λιγότερο από μερικούς ”αριστεριστές” βουλευτές".

"Η εναλλακτική πρόταση εξόδου από την ευρωζώνη, μπορεί να μην κατατέθηκε πλήρης, αλλά υπάρχει και θα μπορούσαμε να την έχουμε συνθέσει, αν υπήρχε πολιτική βούληση" κατέληξε ο κ. Μπελαντής. 

20:04  Δ. Στρατούλης: Η εναλλακτική λύση είναι η στοιχειώδης υποχρέωση μιας κυβέρνησης που θέλει να προστατέψει το λαό και την πατρίδα
Δεν κάναμε τίποτα σωστό αυτούς του έξι μήνες; Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση έκανε μια αρχή για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Τώρα μας ζητάνε να ακυρωθούν οι δώδεκα νόμοι που ψηφίστηκαν αυτούς τους μήνες.

Δεν κάναμε πράγματα που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να απεγκλωβιστούμε από τους εκβιασμούς της τρόικας. 

Κάναμε συμφωνία στο Eurogroup χωρίς να πάρουμε χρήματα. 

Το χειρότερο λάθος είναι ότι η κυβέρνηση δεν είχε επεξεργαστεί εναλλακτική λύση. Όταν το κατάλαβε η τρόικα αποφάσισε να μας καταπιει και να εξολοθρεύσει το πρώτο παράδειγμα αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη. 

Οι συνεδριακές αποφάσεις έλεγαν ότι δίνουμε τη μάχη μέσα στην Ευρωζώνη, αλλά έλεγαν ότι δε θα εκθέσουμε και το λαό μας στους εκβιασμούς. 

Η εναλλακτική λύση είναι η στοιχειώδης υποχρέωση μιας κυβέρνησης που θέλει να προστατέψει το λαό και την πατρίδα.

Δεν μπορεί να αφήνονται τα συστημικά ΜΜΕ να σηκώνουν κεφάλι και να προσπαθούν να ποινικοποιήσουν οποιονδήποτε μιλάει για έξοδο από το ευρώ. Είναι κυνήγι μαγισσών. 

19:58  Στ. Παππάς: Η στρατηγική της απομόνωσης είναι η υποταγή και στο εθνικό κεφάλαιο και στο διεθνές κεφάλαιο
Είχα αγωνία να ακούσω την εναλλακτική για την οποία μας μιλάνε ορισμένοι σύντροφοι. Δεν ξέρω αν κάποιοι γίνανε σοφότεροι από την ομιλία του συντρόφου Παναγιώτη.

Η αντίληψη της αριστεράς για την Ευρώπη, δεν είναι ευρωλαγνική αντίληψη. 

Αποδείχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ηγετική δύναμη της αριστεράς στην Ευρώπη. Η δύναμε που μπήκε μπροστά για να αλλάξει ο συσχετισμός.

Ποιο είναι το σχέδιο Σόιμπλε και νεοφιλελευθέρων στην Ευρώπη;

Το σχέδιο είναι μέσω της διαρκούς εσωτερικής υποτίμησης, να δημιουργήσουν ειδικές οικονομικές ζώνες. Και αυτή την εσωτερική υποτίμηση εισηγείστε. 

Σε αυτήν την στρατηγική εμείς δεν μπορούμε να μπούμε. Γιατί έχουμε συνομολογήσει με όλα τα κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη ότι αυτήν την στρατηγική πρέπει να την πολεμήσουμε.

Δεν μπορεί κανένα κόμμα από μόνο του να διαμορφώσει μια συνολικη στρατηγική, αλλά χρειάζεται να διαμορφωθεί η κοινή στρατηγική όλων των κομμάτων της Αριστεράς στην Ευρώπη.

Η στρατηγική της απομόνωσης είναι η υποταγή και στο εθνικό κεφάλαιο και στο διεθνές κεφάλαιο.

19:51  Π. Λαφαζάνης: Στη χώρα δεν υπάρχει Δημοκρατία - Έχουμε "δικτατορία του Ευρώ"
Θέλω να κάνω τρεις παρατηρήσεις:

Από τα πρακτικά να αφαιρεθούν κάποια πράγματα που ειπώθηκαν σήμερα, από ένα σύντροφο που σέβομαι: Ότι plan B σημαίνει πραξικόπημα και ότι η πρώτη δίκη θα έπρεπε να είναι η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο.

Κανένας μας εδώ δεν κρατάει αριστερόμετρο. Δεν υπάρχουν αριστερόμετρα. Και το μόνο που έχω σιχαθεί στην αριστερά είναι αυτούς που κρατάνε μέτρα για τις συνειδήσεις των άλλων. Δε θέλουμε να κάνουμε επίδειξη αριστεροσύνης ούτε να βγάλουμε και κάποιους και καλά δεξιούς offside.

Τα θέματα της ενότητας του κόμματος. Αυτό το κόμμα όλοι το έχουμε πονέσει. Έχω εργαστεί σκληρότατα, παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη πορεία ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ ήμουν διαφωνών. Θα το υπερασπιστώ και τώρα με συνέπεια και σταθερότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι χρειάζεται ενότητα. Για αυτό κάποιοι δίνουμε τη μάχη για να μην πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό βούρκο. Γιατί τότε διακυβεύεται η αξιοπρέπεια του ΣΥΡΙΖΑ. Η διάλυσή του, η μνημονιακή μετάλλαξη, ο εξευτελισμός και ο διασυρμός του.

Στη χώρα δεν υπάρχει Δημοκρατία. Έχει τελειώσει η Δημοκρατία. Έχουμε έναν ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό. Αν θέλουμε να ορίσουμε το πολίτευμά μας, έχουμε "δικτατορία του Ευρώ". 

Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ που έκανε σκληρούς αντιμνημονιακούς αγώνες, πάει να μετατραπεί σε μνημονιακό κόμμα. Δεν έχει σημασία τι ψηφίζει ο λαός, τα δημοψηφίσματα κτλ. 

Θα ανεχτούμε την ιδιόμορφη κατάργηση της Δημοκρατίας στη χώρα μας; Θα το ανεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση λένε κάποιοι. Είναι η μεγαλύτερη ανοησία που έχω ακούσει.

Εναλλακτική λύση δεν είναι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία. Τα συνθήματα που είχαμε υϊοθετήσει εδώ πέρα ότι μια κυβέρνηση της αρίστερας θα έσπαγε το τοίχος των συντηρητικών δυνάμεων και της λιτότητας. Γιατί δεν εξετάζαμε ποτέ το ενδεχόμενο να μην προκύψουν αυτά τα ευχάριστα πράγματα;

Κάποιοι λέγαμε εδώ πέρα ότι το κόμμα θα έπρεπε να έχει εναλλακτική λύση σε τέτοια περίπτωση και χλευαζόμασταν. 

Δεν βλέπαμε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα ήταν τερατώδεις; Πήγαμε ως πρόβατα επί σφαγή. 

Και όμως υπάρχει εναλλακτική λύση τώρα και δεν την παίρνουμε. Και αυτό είναι πολιτική επιλογή.

Έχουμε αναγάγει το ευρώ σε θρησκευτικό δόγμα, χειρότερο από αυτό των θρησκόληπτων. 

Είναι μύθοι αυτά που λέγονται γύρω από τη μη δυνατότητα σε επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. 

Έχουμε καιρό να κάνουμε τη συζήτηση για εναλλακτική λύση ακόμα και τώρα. Γιατί θα χρειαστεί.

Είναι μια κοροϊδία να κάνουμε έκτακτο συνέδριο ενώ έχει υπογραφεί το μνημόνιο. 

Τέτοια δημοκρατία θέλουμε, τη δικτατορία του Ευρώ; Να την χαιρόμαστε.

19:18  Β. Πριμηκύρης: Με ποιο δικαίωμα κάποιος αμφισβητεί τις αποφάσεις και το πρόγραμμα του κόμματος;
Κανένας από τους ομιλητές δεν αρνήθηκε ότι η συμφωνία είναι καταστροφική και άκρως τιμωρητική για τον κόσμο της εργασίας. 

Θέλω να βάλω το ζήτημα της Δημοκρατίας. Αυτήν την στιγμή παρουσιάζεται ένα σοβαρό έλλειμα Δημοκρατίας σε Ευρώπη και Ελλάδα. Υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει ότι η Γερμανία χτυπάει τη Δημοκρατία στον ευρωπαϊκό Νότο και προσπαθεί να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο;

Υπάρχει έλλειμα Δημοκρατίας στη χώρα. Αυτά που γίνονται με τη συντρόφισσα Βαλαβάνη, με τον Γ. Βαρουφάκη κτλ δεν το αποδεικνύει;

Υπάρχει έλλειμα Δημοκρατίας στο κόμμα. Με ποιο δικαίωμα κάποιος αμφισβητεί τις αποφάσεις και το πρόγραμμα του κόμματος; Με ποιο δικαίωμα αμφισβητεί την "ΌΧΙ" του ελληνικού λαού;

Οι δανειστές ζητάνε να μεταλλαχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το συντομότερο δυνατό γιατί αλλιώς "δεν υπάρχει εμπιστοσύνη". Ζητάνε να μεταλλαχτεί σοσιαλοδημοκρατικά για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους. 

19:06  Γ. Μηλιός: Το κόμμα να συζητήσει και να τοποθετηθεί σε διαρκές συνέδριο
Η λιτότητα δεν είναι λάθος, είναι δημιουργική καταστροφή. Συγκεντρώνει πλούτο σε λίγα χέρια και δημιουργεί προϋποθέσεις για να αρχίσει ένας νέος κύκλος συσσώρευσης. Η λιτότητα είναι ορθή πολιτική για το κεφάλαιο.

Ο Ρούσβελτ είναι αποτέλεσμα πολιτικού κινδύνου για το κεφάλαιο, όχι διαφορετικών επιλογών των κυρίαρχων τάξεων.

Η αντίληψη ενός ιστορικού συμβιβασμού, άρχισε από τον Ιούνιου του 2014 με το φλερτ με τη ΔΗΜΑΡ και άλλες δυνάμεις. Στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης λείπει η φορολογία του πλούτου και του μεγάλου κεφαλαίου και το σκέλος κοινωνικής οικονομίας, που είναι το σχέδιο περιορισμού της ελεύθερης αγοράς. 

Φτάσαμε να ονομάζουμε αθέτηση πληρωμών ότι τελείωσαν τα λεφτά.

Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να περάσει. Το κόμμα να συζητήσει και να τοποθετηθεί σε διαρκές συνέδριο.

19:00  Ζ. Κωνσταντοπούλου: Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν από το συλλογικό υποκείμενο, τον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαίρως και όχι κατόπιν εορτής
Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ είναι ιστορικής σημασίας και υπαρξιακής διάστασης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσδιορίζει την ευθύνη μας απέναντι σε κοινωνία, λαό και ιστορία από εδώ και πέρα.

Μια τέτοια ημέρα δεν μπορεί η συλλογικότητα να σφυρίζει αδιάφορα. 

Δε διανοηθήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει σε 14 ημέρες τρία κατεπείγοντα και να ετοιμάζεται να φέρει μια εξουθενωτική συμφωνία.

Δε γίνεται να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία.

Να θυμόμαστε από που ερχόμαστε: "Αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς", είπαμε.

"Ανοίγουμε δρόμους στην ελπίδα", είπαμε. "Για να πάρουνε τα όνειρα εκδίκηση", είπαμε και υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα για να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός. 

"Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος", είπαμε και δεν μπορούσαμε να εννοούμε κάτι διαφορετικό απ'το ότι θα υπερασπιστούμε το λαό μας και το άρθρο 114 του Συντάγματος.

"Η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι", είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στο "the game is over" του Τουσκ.

Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν από το συλλογικό υποκείμενο, τον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαίρως και όχι κατόπιν εορτής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη νομιμοποιήση να ψηφίσει το νέο μνημόνιο.

Μπορεί η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει άλλο πρόγραμμα από αυτό με το οποίο εκλέγηκε; Όχι. 

Θα βρει η κυβέρνηση τον τρόπο να προστατέψει την κοινωνία από τα μέτρα του μνημονίου; Όχι.

Μπορεί η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη διαφθορά όταν ήδη με τα προαπαιτούμενα αναγκάστηκε να διατηρήσει στη θέση του τον διωκόμενο πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ και να εξυπήρετησει τις τράπεζες με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, έναντι των πολιτών; Όχι.

Όλα αυτά τα όχι μπορούν να συγκροτηθούν σε ένα σχέδιο απεγκλωβισμού από τα μνημόνια, πριν αλυσοδεθεί η χώρα σε ένα καινούργιο μνημόνιο. Θα έπρεπε να δουλεύουμε ήδη συλλογικά και συντεταγμένα προς την αντίθετη (του μνημονίου) κατεύθυνση. 

Η ΚΕ να αποφασίσει διαρκείς συνεδριάσεις όλων των οργάνων μας και συστράτευση για να αποτρέψουμε αυτό που δε θα μπορούμε εκ των υστέρων να αποφύγουμε

18:39  Χρ. Σουλτανίδου: Η ηγεσία του κόμματος έχει φτιάξει τη δική της πραγματικότητα
Υπήρξε μια αφήγηση ότι μπορούμε μέσα στην ΕΕ να διαγράψουμε το χρέος και να πετύχουμε μια καλή συμφωνία. Δεν επιβεβαιώθηκε. Και αντί να αναζητηθεί εναλλακτική λύση, η ηγεσία φτιάχνει μια δική της πραγματικότητα. 

Τα πιο πολλά λεφτά και τη μεγαλύτερη ασυδοσία την έχει το κεφάλαιο σε περίοδο μνημονίων.

Υπάρχει εναλλακτική λύση; Υπάρχει και εμείς την είπαμε. Είναι ο μονόδρομος της σύγκρουσης.

Μη λοιδωρούμε απόψεις που αποδεικνύεται μέσα στη ζωή ότι είναι οι μοναδικές αληθινές.

Αν η ηγεσία δε βλέπει την εναλλακτική λύση που λέει η Αριστερή Πλατφόρμα και επιστήμονες, τότε μπορεί να κάνει αυτό που είπε ο ίδιος ο Πρόεδρος: Θα πέσω μαχόμενος αν δεν μπορώ να εφαρμόσω το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. 

18:26  Γ. Μπουρνούς: Χρειαζόμαστε κυβέρνηση αποφασισμένων
Υπερεκτιμήσαμε τις δυνατότητες μιας μικρής οικονομίας να αμφισβητήσει το δόγμα της λιτότητας.

Λανθασμένα θεωρήσαμε ότι μπορούμε με λογικά επιχειρήματα να πείσουμε τους υπερασπιστές της λιτότητας στην Ευρώπη. 

Κερδίσαμε το άνοιγμα της συζήτησης στην Ευρώπη για την λιτότητα, μέσα από την αυτοθυσία της κυβέρνησης.

Κερδίσαμε μια φοβερή παρακαταθήκη, και σε διεθνές επίπεδο, με το "ΟΧΙ" του δημοψηφίσματος.

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα ρήγματα στην κυρίαρχη αφήγηση και τις συμμαχίες που κερδίσαμε στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό το μπλοκ που έχουμε δημιουργήσει, με επιθετικές πολιτικές, σε δικαιοσύνη, διαφθορά, φοροδιαφύγη και αντισταθμίσματα για τα λαϊκά στρώματα, στις νεοφίλευλευθερες επιταγές του μνημονίου.

Χρειαζόμαστε κυβέρνηση αποφασισμένων. Δε χωράνε άνθρωποι που αντίκεινται στο σχέδιο της κυβέρνησης. Ο κ. Πανούσης και ο κ. Σαγιάς θα έπρεπε να μας έχουν αφήσει εδώ και καιρό. 

Αν υπάρξει συλλογική απόφαση που δε συμφωνεί με το πλαίσιο της μειοψηφίας, οι σύντροφοι θα τη σεβαστούν; 

18:18  Γ. Τόλιος: Μόνο λογικό πλαίσιο ενότητας να συνομολογήσουμε την αμφισβήτηση των μνημονίων και να προετοιμαστούμε για σύγκρουση με την Ευρωζώνη
Γιατί σήμερα αυτές οι καταιγιστικές εξελίξεις έχουν αυτό το αρνητικό πρόσημο, ενώ είχαν προηγηθεί δύο μεγάλες στιγμές το τελευταίο εξάμηνο (εκλογές και δημοψήφισμα);

Η στρατηγική που ακολουθήσαμε σαν ΣΥΡΙΖΑ, ότι επιδιώκουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα εντός της Ευρωζώνης, μας οδήγησε σε αδιέξοδο. 

Έαν βγάζουμε αυτό το συμπέρασμα πρέπει να ξαναδούμε την στρατηγική μας. 

Ή ακολουθούμε την πολιτική των μνημονίων ή κάνουμε κάτι άλλο. 

Συνομολογούμε μια προετοιμασία τέτοια με την οποία θα αμφισβητήσουμε τα μνημόνια και θα οδηγηθούμε σε σύγκρουση με την Ευρωζώνη;

Ποιο ήταν το σημείο που μπορούσες να πιέσεις τους αντιπάλους; Είναι η μη πληρωμή των τόκων και των χρεολυσίων. 

Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε μια αντεπίθεση, αυτή είναι η αμφισβήτηση των πληρωμών. Και αυτό σημαίνει μια προετοιμασία, που μπορούμε να την κάνουμε. 

Η συγκολλητική ουσία για να κάνεις ενότητα, είναι να δούμε το πολιτικό πλαίσιο. Μόνο λογικό πλαίσιο ενότητας να συνομολογήσουμε την αμφισβήτηση των μνημονίων και να προετοιμαστούμε για σύγκρουση με την Ευρωζώνη. Διαφορετικά δεν το βλέπω. 

18:10  Μετά από πρόταση του Προεδρείου και ψηφοφορία, 4λεπτες οι τοποθετήσεις ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 22:00
18:00  Μ. Σπηλιοπούλου: Από που προκύπτει ότι το κόμμα δεν πρέπει να έχει έναν σχεδιασμό εξόδου, για κάθε ενδεχόμενο;
Αν κάποιος διάβαζε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, θα έβλεπε ότι η πορεία ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη.

Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα γιατί προσπαθούμε να εντάξουμε στις δικές προθέσεις και διαθέσεις, τις προθέσεις και διαθέσεις μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Έκείνο το βράδυ με το εκπληκτικό 62% πρέπει να σοκαριστήκαμε. Η αλήθεια είναι ότι μεγάλο κομμάτι είχε προσδοκίες ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής. Άλλη αλήθεια είναι ότι πολλοί/ες λέγανε όχι στη λιτότητα, όχι στα μνημόνια.

Και εμείς βρεθήκαμε στο τραπέζι με τα υπόλοιπα κόμματα να προσπαθούμε να τα εντάξουμε στις δικές μας προσδοκίες.

Και οδηγηθήκαμε σε έναν ευνουχισμό.

Από που προκύπτει ότι το κόμμα δεν πρέπει να έχει έναν σχεδιασμό εξόδου, για κάθε ενδεχόμενο; Δεν προκύπτει από πουθενά. 

Φτάσαμε να εγκαταλείψουμε μια δυνατότητα που κάθε κυβέρνηση, ακόμα και μια αστική κυβέρνηση, έπρεπε να έχει στην τσέπη της για κάθε ενδεχόμενο. 

Ο μόνος τρόπος για να μιλήσει το κόμμα είναι το διαρκές συνέδριο.

17:38  Π. Καραγιώργος: Θεωρώ έγκλημα να αφήσουμε την κυβέρνηση τώρα
Ευτυχώς την ερμηνεία για το "ΟΧΙ' την κάναμε μετά το δημοψήφισμα και όχι πριν.

Έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο ή Διαρκές τώρα; Εγώ στο ιδρυτικό Συνέδριο ψήφισα συντρόφους με τους οποίους δε συμφωνώ τώρα. Δεν είναι δίκαιο να γίνει Διαρκές τώρα. 

Θεωρώ έγκλημα να αφήσουμε την κυβέρνηση τώρα. Θα φανεί ότι κωλώσαμε και ότι γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια την κοινωνία που λέει καθήστε και παλέψτε.

Πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά τη σωστή γκρίνια και τα παράπονα για τις σχέσεις κυβέρνησης και κόμματος.

Πολύ σοβαρό το πρόβλημα εκδημοκρατισμού της Αστυνομίας και κυρίως των ΜΑΤ. Δε γίνεται ο υπουργός να έχει γνώμη για όλα τα πράγματα και πολλές φορές με προκλητικό τρόπο.

17:24  Ν. Βαλαβάνη: Γιατί αφέθηκε αυτή η εκστρατεία στοχοποίησής μου να ξεδιπλωθεί τόσο ανενόχλητα;
Ποτέ δεν έχω μιλήσει σε ένα συνέδριο από το βήμα για ζήτημα προσωπικό μου. Ποτέ δεν έβαλα για συζήτηση κάτι που δεν είναι πολιτική άποψη. 

Σήμερα όμως πρέπει να μιλήσω για ένα υποτιθέμενο προσωπικό μου θέμα.

Πρόκειται τελικά για προσωπικό ζήτημα η διαστρέβλωση και διαπόμπευση που έχω υποστεί από εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ;

Γιατί αφέθηκε αυτή η εκστρατεία στοχοποίησής μου να ξεδιπλωθεί τόσο ανενόχλητα; Γιατί αφέθηκα χωρίς δημόσιες παρεμβάσεις με εξαίρεση τις παρεμβάσεις Ζ. Κωνσταντοπούλου και Θ. Καρτερού, που τους ευχαριστώ; Με αφήσατε συντρόφισσες/οι να τα βγάλω πέρα μόνη μου.   

Ζητώ σήμερα τη δημόσια συμπαράσταση όλων σας.

17:13  Ν. Ηλιόπουλος: Πρέπει όλοι μαζί συλλογικά, με ένα συνέδριο το Σεπτέμβριο, να δούμε πώς μπορούμε να απεγκλωβιστούμε
Το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε μια κλειστή κεντρική επιτροπή, αλλά έχουμε δημοσιογράφους, δείχνει ότι ακόμα δε θέλουμε να γίνουμε σοβαροί για το τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα.

Χθες, αποδείχτηκε ακόμα μια φορά πόσο επικίνδυνος είναι ο Γ. Πανούσης, αφού για να πει αυτήν την ανακρίβεια για τους συλληφθέντες ο σύντροφος Αλ. Τσίπρας, μάλλον κάποιος του το είπε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Δε γίνεται να έχουμε επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας τον κ. Χουλιαράκη, ο οποίος είναι πιο τρόικα και από την τρόικα. Δε δίνεις έτσι αυτήν τη μάχη. 

Όσο αυταπάτη είναι να λέμε ότι θα μας δώσουνε μια καλή συμφωνία, άλλο τόσο αυταπάτη είναι να λέμε ότι αυτή η Ευρωζώνη θα δώσει μια καλή συμφωνία εξόδου στην Ελλάδα.

Δε γίνεται Ευρωβουλευτές μας να παίρνουνε 20.000 Ευρώ το μήνα. Είμαστε σοβαροί; Αυτά τα λεφτά θα πρέπει να πηγαίνουν στο κόμμα και αυτό να αποφασίζει για τη διαχείρισή τους.

Πρέπει όλοι μαζί συλλογικά, με ένα συνέδριο το Σεπτέμβριο να δούμε πώς μπορούμε να απεγκλωβιστούμε.

17:06  Β. Κατριβάνου: Ο εκβιασμός από τη διαπραγμάτευση μεταφέρθηκε και μέσα στο κόμμα
Δεν έχω δει κανέναν εδώ να πει ότι νιώθει καλά.

Αφεθήκαμε οι βουλευτές στη Βουλή να αποφασίσουμε δίχως καμία συλλογική απόφαση. Χάσαμε τα αυγά και τα πασχάλια και δεν είχαμε καμία συλλογική διαδικασία να δούμε τι θα αποφασίσουμε.

Συγχρόνως όταν ψηφίσαμε αυτό, έξω γίνονταν συλλήψεις, συνδικαλιστών, μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Ροσινάντε. Για αυτό έχουμε ευθύνη. 

Η ήττα ήταν μέσα στη διαπραγμάτευση, αλλά ήταν και μέσα στο κόμμα. Ο εκβιασμός από τη διαπραγμάτευση μεταφέρθηκε και μέσα στο κόμμα.

Είναι σημαντικό να κάνουμε έκτακτο συνέδριο. Και ο λόγος που δε λέω να κάνουμε δημοψήφισμα ή διαρκές εδώ και τώρα είναι γιατί δε θα επιτρέψουν να κουβεντιάσουμε, αλλά θα είναι για να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας.

Έκτακτο συνέδριο, για να δούμε τι λένε οι οργανώσεις και τα μέλη μας. Όχι ξεκαθαρίσματα, αλλά είναι η τελευταία μας ευκαιρία για μια συζήτηση και μια συλλογική απόφαση.

16:59  Γ. Σακελλαρίδης: Η αλληλεγγύη σε όσους βάλλονται είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μιλάμε για την ενότητα
Σωστά ασκείται κριτική στα μέτρα αυτού του μνημονίου. Κανείς από όσους ψήφισαν δεν πιστεύει ότι είναι για το συμφέρον της εργατικής τάξης.

Δεν είναι τρομολαγνεία όμως τα ενδεχόμενα που βλέπαμε ανοιχτά μπροστά μας εκεί που είχε φτάσει η διαπραγμάτευση. Αυτό που είχε σημασία ήταν οι υλικές συνέπειες, αλλά και άλλες συνέπειες που θα είχαμε αν δεν ψηφίζαμε αυτήν τη συμφωνία.

Στο όνομα ποιουνού υπογράφηκε αυτή η συμφωνία; Στο όνομα του Σόιμπλε, των τραπεζών; Στο όνομα των εργαζόμενων πήραμε την απόφαση σαν κυβέρνηση να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία. 

Υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα: Είμαστε όλοι με την ενότητα. Δεν μπορείς όμως να την επιβάλλεις, αλλά μπορείς να φτιάξεις τις συνθήκες που θα την περιφρουρήσουν. 

Δεν μπορώ να ανεχτώ να απειλούνται σύντροφοι/ισσες και να αποκαλούνται "συμμορία της δραχμής". Η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μιλάμε για την ενότητα. 

Η ενότητα δεν είναι για συναισθηματικούς λόγους. Στην περίπτωση διάσπασης, πάρα πολύς κόσμος που έχει πιστέψει στην προσπάθεια που κάναμε, θα πάει σπίτι του.

Είμαστε ευχαριστημένοι από αυτά που κάναμε έξι μήνες που δεν είχαμε συμφωνία; Εγω δεν είμαι. 

Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία στα οποία δε φτάσαμε τα όρια που θα μπορούσε μια αριστερή πολιτική. 

Ζητήματα επίσης όπως ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας. 

16:48  Αλ. Μητρόπουλος: Να ανοιχτούν οι οργανώσεις, να ενταχθούν τα νέα ρεύματα ανθρώπων που μας στηρίξανε
Όσοι λέγαμε ότι θα ηττηθούμε στην Πολ. Γραμματεία, δεν εισακουσθήκαμε. Τώρα έχουμε ηττηθεί. 

Τώρα βρισκόμαστε προ διλλήματος. Διαπραγματευθήκαμε, ηττηθήκαμε, φορτώσαμε την εφαρμογή ενός ακραίου νεοφιλελεύθερου προγράμματος και τώρα πρέπει να δούμε τι κάνουμε.

Να ανοιχτούν οι οργανώσεις, να ενταχθούν τα νέα ρεύματα ανθρώπων που μας στηρίξανε και μετά να πάμε σε ουσιαστικότερες διαδικασίες.

Δε συνάδει σε κόμματα της αριστεράς διαδικασίες διώξεων και πειθαναγκασμού παράδοσης θέσεων.

Δε θα βρούμε τη ρότα μας, αν δε διαλύσουμε δύο αυταπάτες:

Η μία της πλειοψηφικής πλευράς, που θέλει να πιστεύει ότι είναι αριστερά εφαρμόζοντας ένα τέτοιο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα.

Η δεύτερη των συντρόφων που διαφωνούν, ότι και να φύγουμε από το ευρώ θα μπορούμε να μην πληρώνουμε το χρέος.  

16:39  Χρ. Καραγιαννίδης: Η απεμπλοκή, ο σχεδιασμός και το συνέδριο, είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει συνθετικά
Διακρίνω στην ηγεσία μια δυσκολία να παραδεχθεί το προφανές: Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης είναι μια συντριπτική ήττα της βεβαιότητας ότι στην Ευρωζώνη κατοικοεδρεύει η δημοκρατία και η αλληλεγγύη. 

Το να προσβάλλουμε ανθρώπους που έχουν δώσει τόσα χρόνια τις δυνάμεις τους, την ψυχική τους υγεία κτλ μιλώντας για κόμμα βαρίδι, δεν το δέχομαι. 

Το να μιλάμε για χαμηλούς τόνους και να μην το κάνουμε, δεν έχει νόημα. Η ενότητα δεν είναι ευσεβής πόθος αλλά πολιτική πρακτική. Το ξεκατίνιασμα συντρόφων σε τηλεοπτικά κανάλια, ορισμένων συντρόφων που έχουν πιάσει στασίδι τους τελευταίους έξι μήνες, δεν μπορεί να συνέχιστει. 

Δεν υπάρχουν τσάμπα μάγκες, ούτε προδότες. Τους συντρόφους μου που έχουμε αγωνιστεί τόσα χρόνια, και αν ψήφισαν ΝΑΙ, δεν τους ξεχωρίζω από τη μία μέρα στην άλλη. 

Σε περίπτωση που δεν δεχτούμε τώρα τη συμφωνία, έχουμε εναλλακτικό σχέδιο; Σε περίπτωση που σε έξι μήνες βρεθούμε στο ίδιο σημείο, θα έχουμε κάποιο εναλλακτικό σχέδιο; Αυτό το σχέδιο είχες υποχρέωση να το έχεις ήδη. 

Στο συνέδριο που θα γίνει το Σεπτέμβριο να σκιαγραφήσουμε ένα τέτοιο σχέδιο.

Δε γίνεται να κρεμάνε τα κανάλια το σύντροφο Βαρουφάκη και το κόμμα να μη βγάζει ανακοίνωση.

Η απεμπλοκή, ο σχεδιασμός και το συνέδριο, είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει συνθετικά.

16:27  Γ. Σαπουνάς: Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ήττα, μέρος της οποίας δεν ανατάσσεται 
Ραγίζει η Ευρώπη; Απαντώ ευθέως, ασφαλώς και ραγίζει. Ραγίζει μέσα από τις αντιθέσεις της και μέσα από τα ραγίσματά της ξερνάει βαρβαρότητα. 

Τι ελέγχει η κυβέρνηση σήμερα; Ελέγχει τη ΓΓ Εσόδων, ελέγχει τις τράπεζες, ελέγχει τον Στουρνάρα; Βιώνουμε συνθήκες περιορισμένης κυριαρχίας. Και θέλουμε εμείς να κυβερνήσουμε σε τέτοιο πλαίσιο; 

Από αυτά πρέπει να απεγκλωβιστούμε. Ποια κυβέρνηση να μη χάσουμε, αν ισχύουν κατά ελάχιστο αυτά που είπαμε πριν; 

Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από αυτήν την κατάσταση και να μην ψηφίσουμε αυτό το μνημόνιο.
 left.gr

ΠΡΕΖΑ TV
30-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: