Πέμπτη, Ιουλίου 30, 2015

ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΠ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων ασκήθηκε σε βάρος κυκλώματος που σύμφωνα με τη δικογραφία, εκμεταλλευόμενο την πρόσβαση στον κρατικό μηχανισμό και τις θέσεις των μελών του σε αυτόν, διακινούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγάλο αριθμό μεταναστών προς και από την Ελλάδα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Μεταξύ των μελών φέρεται να είναι στέλεχος της ΕΥΠ και αξιωματικός της ΕΛΑΣ   .
Η ποινική δίωξη στρέφεται κατά συνολικά οκτώ ατόμων μεταξύ των οποίων, στελέχους της ΕΥΠ, ενός αξιωματικού της ΕΛΑΣ που υπηρετούσε μέχρι πρότινος στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, ενός δικηγόρου και αλλοδαπών υπηκόων και αφορά στα αδικήματα της:


σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης,
της διακίνησης λαθρομεταναστών από κερδοσκοπία και
της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας.

Η δικογραφία αποτελεί ουσιαστικά συνένωση μίας παλαιότερης δικογραφίας από το έτος 2013 (την έρευνα για την οποία είχε διενεργήσει η διεύθυνση δίωξης οργανωμένου εγκλήματος της ΕΛΑΣ) και κάποιων ανώνυμων καταγγελιών περί της ύπαρξης κυκλώματος.

Η σοβαρότητα δε των καταγγελιών κατέστησε αναγκαίο να γίνουν παρακολουθήσεις τηλεφώνων και καταγραφές συνομιλιών, τόσο κατά το έτος 2013 όσο και το 2015.

Η υπόθεση απασχόλησε τον τύπο και κατά την διάρκεια της προκαταρκτικής, με δημοσιεύματα, οι συντάκτες των οποίων κλήθηκαν και κατέθεσαν ενώπιον των αστυνομικών αρχών.

«Συρραφή παλαιότερων υποθέσεων»

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «στημένη» υπόθεση που κατασκευάστηκε με «συρραφή» παλαιότερων υποθέσεων και «ανώνυμων καταγγελιών», προκειμένου να εξυπηρετηθούν προσωπικές έχθρες και υπηρεσιακές έριδες, με άρωμα έντονα πολιτικό και ουσιαστικά χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ικανά να στηρίξουν την κατηγορία.

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι, σχετικά με τη βασική κατηγορία που είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για τη μεταφορά παράτυπων μεταναστών, η υπηρεσία που διενέργησε την έρευνα το έτος 2013 αναφέρει στο πόρισμά της ότι δεν προέκυψε η ύπαρξη τέτοιου κυκλώματος με σκοπό την τέλεση τέτοιων πράξεων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο αξιωματικός που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, μέσω αλλοδαπών φίλων του, οι οποίοι εντόπιζαν αλλοδαπούς κρατούμενους με βάση τον νόμο περί μετανάστευσης, έδινε οδηγίες για τα αναγκαία έγγραφα που έπρεπε να προσκομιστούν και στη συνέχεια αφού τους άφηνε ελεύθερους χορηγώντας τη σχετική άδεια, εισέπραττε τα χρήματα που κυμαίνονταν περίπου στα 1.500 ευρώ.

Οι απολογίες των κατηγορουμένων ενώπιον του ανακριτή κατά της Διαφθοράς Κωνσταντίνο Σαργιώτη, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας, ενώ εκκρεμεί και η εκτέλεση τουλάχιστον δύο ενταλμάτων σύλληψης.


http://www.thepressproject.gr/ 
ΠΡΕΖΑ TV
30-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: