Πέμπτη, Ιουλίου 30, 2015

ΤΑΣΟΣ ΔΟΥΣΗΣ: ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ...ΕΜΕΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Τον Έλληνα εκδότη, που προτρέπει μέσα από το περιοδικό του ακόμα και στην παράνομη εξόντωση ζώων σε σαφάρι, εντοπίσαμε στο www.zoosos.gr με αφορμή την δολοφονία του Σεσίλ του λιονταριού που ο Walter James Palmer – κτηνίατρος από την Μινεσότα των Η.Π.Α. – δολοφόνησε αφού βασάνισε για περίπου 40 ώρες στην Ζιμπάμπουε στις αρχές Ιουλίου.
Ο βασανισμός και η δολοφονία του Σεσίλ, του 13χρονου λιονταριού που ζούσε στο πάρκο «Hwange» και παρακολουθούσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μέσω GPS (σύστημα εντοπισμού που έφερε το κολάρο το οποίο είχε τοποθετηθεί στον λαιμό του ζώου), φέρνει για άλλη μια φορά στην δημοσιότητα τις επιπτώσεις του κυνηγιού στη φύση είτε αυτό είναι νόμιμο είτε είναι παράνομο.

Και δυστυχώς τέτοια φρικτά εγκλήματα και εις βάρος άγριων ζώων – ειδών υπό προστασία και υπό εξαφάνιση όπως είναι στην Ελλάδα οι αρκούδες, οι λύκοι, οι φώκιες, τα δελφίνια, οι θαλάσσιες χελώνες κ.ά. – γίνονται σχεδόν καθημερινά και στη χώρα μας.



Όπως έχει γνωστό από τα διεθνή μέσα οι δύο ξεναγοί – οδηγοί που δωροδοκήθηκαν – λέγεται ότι πήραν 50.000 δολάρια – και συνέβαλαν στην δολοφονία του Σεσίλ έχουν συλληφθεί από τις αρχές της Ζιμπάμπουε, ενώ ο κυνηγός που τραυμάτισε αρχικά με τόξο, στη συνέχεια σκότωσε με όπλο, έγδαρε και αποκεφάλισε το λιοντάρι δεν έχει διωχθεί, αλλά ανακοινώνει στην πελατεία του στις Η.Π.Α. μετά την διεθνή κατακραυγή ότι τα έπραξε όλα νόμιμα.

Το παράνομο και νόμιμο σαφάρι άγριων ζώων είναι μια καλοστημένη επιχείρηση και απευθύνεται σε αυτούς που διαθέτουν τα χρήματα για να σκοτώσουν για πλάκα, «για να νιώσουν τα ζωώδη ένστικτα τους» όπως λένε οι ίδιοι, για να αποκτήσουν τρόπαια (το κεφάλι, την γούνα, τα δόντια και άλλα μέρη του σώματος των πλασμάτων που δολοφονούν).

Προτροπή σε διάπραξη εγκλημάτων…

Στο τεύχος Ιανουαρίου 2015 του περιοδικού «Icons Travellers» ο εκδότης Τάσος Δούσης απευθύνεται σε αυτούς τους κυνηγούς και μάλιστα προτρέπει τους αναγνώστες του ταξιδιωτικού εντύπου να δοκιμάσουν το κυνήγι τίγρης στην Μποτσουάνα, αν και είναι παράνομο!
Η επιθυμία του κ. Δούση γίνεται προτροπή προς τους αναγνώστες του.

Ο κ. Δούσης με αυτοκριτική διάθεση στο τεύχος της νέας χρονιάς για το 2015 δηλώνει ότι κάνει μια εξαιρετική ανατροπή. Και εξηγεί: «Τους γράφω όλους εκεί που δεν πιάνει μελάνι και σας εκμυστηρεύομαι τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που δεν έχω ζήσει και θα ήθελα να ζήσω τα επόμενα χρόνια της ζωής μου. Μην ανησυχείτε, δεν είναι πολλές, αλλά για να δείτε πόσο καλό παιδί είμαι, σας επιτρέπω να τις αντιγράψετε».

Έτσι ο κ. Δούσης ως «καλό παιδί» στο νούμερο 3 των επιθυμιών εξηγεί τι θέλει να ζήσει: «3. Αληθινό κυνήγι άγριας τίγρης. Πολλοί έχουν βρεθεί σε σαφάρι στην Τανζανία, την Κένυα, κ.λπ. Εγώ έχω ακούσει για ένα αληθινό σαφάρι τίγρης στην Μποτσουάνα. Λένε ότι ένας έμπειρος οδηγός αναλαμβάνει να σε μυήσει στα μυστικά ενός διαφορετικού σαφάρι, που σου επιτρέπει να σκοτώνεις ζώα, αρκεί να πληρώσεις ένα τσουχτερό αντίτιμο. Νομίζω είναι €3.000 για το κάθε ζώο. Επειδή είχα μπει και το είχα ψάξει, είχα καταλάβει ότι είναι λίγο… παράνομο. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο, ειδικά για τους τύπους που έχουν στο αίμα τους λίγο από Ιντιάνα Τζόουνς».

Τι και αν είναι παράνομο;

Τα λόγια είναι περιττά και τα σχόλια δικά σας αλλά αξίζει να θυμίσουμε στον κ. Δούση ότι η προτροπή σε διάπραξη παράνομων πράξεων διώκεται από τον ελληνικό ποινικό κώδικα. Και ο ρόλος ενός ταξιδιωτικού εντύπου δεν είναι να προτρέπει το αναγνωστικό του κοινό στην διάπραξη εγκλημάτων στις χώρες τις οποίες θα επισκεφτούν.

Οι επισκέπτες μιας χώρας οφείλουν να σέβονται τον τόπο που τους φιλοξενεί, την νομοθεσία που ισχύει, τα έμβια πλάσματα (ανθρώπους και ζώα) που ζουν εκεί και την κάνουν μοναδική. Συμπεριφορές και προτροπές τέτοιους είδους αρμόζουν μόνο σε αποικιοκράτες και όχι σε ταξιδιώτες.
http://www.zoosos.gr/o-ellinas-ekdotis-pou-protrepei-stin-paranomi-eksontosi-agrion-zoon-se-ksenes-xores/
ΠΡΕΖΑ TV
30-7-2015

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ ΟΙ ΑΡΧΙΔΑΤΟΙ ΜΕ ΟΠΛΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΤΑΖΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΤΡΥΠΩΝΟΥΝ ΤΟ ΘΗΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΑΜΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΗΝΤΙΓΡΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΝΤΑΡΙ Η ΕΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΠΟΣΟ ΑΡΧΙΔΑΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΟ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΓΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ

Ανώνυμος είπε...

kapios na pei ston panivlaka oti o indiana jones den skotone zwa 3000 xiliarika to kefali

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΤΣΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΙ ΜΑΛΑΚΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΣ.