Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2015

«Η ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο ΠΙΟ ΣΥΧΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΤΡΑΦΙΚΙΝΓΚ»

Το δεύτερο πιο επικερδές οργανωμένο έγκλημα σε όλο τον κόσμο είναι το σεξουαλικό τράφικινγκ -μετά το εμπόριο όπλων- αφού μετράει 4,5 εκατομμύρια θύματα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο σε έρευνά του.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, η Ελλάδα είναι μια από τις βασικές χώρες διακίνησης θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Αφρικής.


«Ήθελα να πάω στην Ελλάδα, για να δουλέψω έξι μήνες και μετά να γυρίσω πίσω στην πατρίδα μου για να συνεχίσω τις σπουδές μου. Όταν έφτασα, με πήγαν σε ένα σπίτι, μου πήραν το διαβατήριο και μου είπαν ότι εάν δεν δούλευα σαν πόρνη, θα σκότωναν την οικογένειά μου και θα μου έσπαγαν τα κόκαλα. Ένιωθα ότι ήθελα να πεθάνω, γιατί συνειδητοποίησα ότι δεν θα κατάφερνα ποτέ να φύγω», αφηγείται η Κάτια στο ΑΠΕ. 

«Έπινα πολύ αλκοόλ, για να μην καταλαβαίνω ποια ήμουν, που ήμουν και τι έκανα. Ένιωθα πως δεν ήμουν άνθρωπος πια. Δεν είχα καρδιά, δεν είχα ψυχή, δεν είχα θέληση». Η νεαρή κοπέλα μπόρεσε να ξεφύγει και να βρει καταφύγιο στην Διεθνή Οργάνωση Προστασίας Θυμάτων Τράφικινγκ Α21, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. «Μετά από δύο εβδομάδες στον ξενώνα της Α21 μπόρεσα ξανά να κοιμηθώ, όπως κοιμόμουν σπίτι μου».

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε εξυπηρετήσει πάνω από 120 θύματα στους ξενώνες μας», τονίζει στο ΑΠΕ ο εκπρόσωπος της Α21 Αρης Καρδασιλάρης. «Η Α21 είναι μια οργάνωση που δραστηριοποιείται σε δέκα χώρες στον κόσμο, αυτή τη στιγμή. Ξεκίνησε το 2008, με ένα γραφείο στη Θεσσαλονίκη και ανοίγοντας τον πρώτο ξενώνα φιλοξενίας θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε έναν πλήρη ξενώνα, με κάλυψη των φυσικών και ψυχολογικών αναγκών των θυμάτων, με δομές επανένταξης στην κοινωνία.

Ο ίδιος αναφέρει πως υπάρχουν πολλές χαρακτηριστικές ιστορίες θυμάτων. «Μία από αυτές είναι μιας κοπέλας που ήταν 16-17 χρόνων όταν βγήκε από το ορφανοτροφείο στη Βουλγαρία. Χωρίς οικογένεια, χωρίς κανέναν, γνωρίζει έναν άνθρωπο 25 χρόνων, ο οποίος την φέρνει μαζί του στην Ελλάδα. Και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ανακαλύπτει ότι αυτός την έχει αφήσει εδώ στα χέρια διακινητών, οι οποίοι της ζητάνε πλέον να ξεχρεώσει το δικό τους χρέος προς αυτούς, χιλιάδες ευρώ, δουλεύοντας στο πεζοδρόμιο.

«Η κοπέλα δεν είχε κάνει ποτέ κάτι τέτοιο στη ζωή της. Αρνείται, παλεύει, βιάζεται ομαδικά, στερείται τροφής για πολλές ημέρες. Ξυλοδαρμοί μέχρι αναισθησίας, μέχρι να αρχίσει να παίρνει πελάτες στο διαμέρισμα, μέχρι να αρχίσει να χάνει κάθε άμυνα πλέον σαν άνθρωπος και να αρχίσει μετά να βγαίνει, με παρακολούθηση, στο πεζοδρόμιο. Και στη συνέχεια να πηγαινοέρχεται μόνη της στο πεζοδρόμιο». 

«Ο πιο συχνός τρόπος αλίευσης είναι η εξαπάτηση εργασίας» επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Α21. Πολλές φορές είναι και η ρομαντική εξαπάτηση. Άλλες φορές και η ίδια η οικογένεια. Ειδικότερα, οικογένειες Ρομά από τα Βαλκάνια εμπλέκονται στην πώληση των παιδιών ή των ανιψιών τους. Μόλις έρθουν εδώ, υπάρχει αρχικά το “σπάσιμο”». 

Το πρόβλημα του σεξουαλικού τράφικινγκ είναι μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς «είναι στρατηγικός ο τόπος, ειδικά αφότου έχουν ανοίξει τα σύνορα με Βουλγαρία, Ρουμανία» επισημαίνει ο Αρης Κρδασιλάρης. «Και πλέον βλέπουμε ότι ένα 60% με 80% των θυμάτων είναι από Βουλγαρία, Ρουμανία. Περνάνε από τα σύνορα Μακεδονίας και Θράκης, για να κατεβούν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οπότε είναι πάρα πολύ σημαντική η θέση μας λόγω της διασταύρωσης των εθνικών οδών.

Η Α21 διαθέτει την τηλεφωνική γραμμή 1109 με αστική χρέωση, 24ώρες το 24ωρο και υπηρεσία τηλεμετάφρασης σε περισσότερες από 170 γλώσσες. «Με τις πληροφορίες που έρχονται σε μας, άνθρωποι απελευθερώνονται από αυτή την κατάσταση. Μπορούν οι πολίτες να κάνουν καταγγελία ανώνυμα ή επώνυμα», σημειώνει ο κ. Καρδασιλάρης.

Επίσης, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι ένας κρατικός φορέας που δραστηριοποιείται στην κοινωνική αλληλεγγύη και έχει κύριο σκοπό την παρέμβαση στην κρίση. 

«Στα θύματα παρέχεται άμεσα προστασία, με τη δυνατότητα επείγουσας φιλοξενίας τους στον ξενώνα και κάλυψης κάθε ανάγκης που προκύπτει -ιατροφαρμακευτικής, νομικής εκπροσώπησης και ό,τι άλλο χρειαστεί. Πολλές φορές έρχονται θύματα που έχουν και παιδί μαζί τους. ΄Η μπορεί να είναι σε εγκυμοσύνη. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε από κει και πέρα, είναι να αξιοποιήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία», τονίζει η εκπρόσωπος του ΕΚΚΑ Θεοδώρα Γιαννή. 

Ο αγώνας κατά του τράφικινγκ συντονίζεται στην Ελλάδα, από τον Εθνικό Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλή Μοσκώφ. «Για να έχεις αποτελεσματική δίωξη του εγκλήματος, πρέπει να έχεις αποτελεσματική προστασία του θύματος. Δηλαδή, να αναγνωρίσεις, να χαρακτηρίσεις, να ταυτοποιήσεις τα θύματα. Υπάρχει μία τεράστια ζήτηση στη Δύση για ανθρώπινα καταναλωτικά προϊόντα. Είτε αφορά στο σεξ, είτε αφορά στην εργασία, είτε στην επαιτεία, στην εξώθηση σε παράνομες δραστηριότητες. Το οργανωμένο έγκλημα έχει μια αγορά. Κάποτε η δουλεία αφορούσε κάποιες χιλιάδες ανθρώπους. Στο 2015 Τώρα έχουμε πολύ περισσότερους δούλους. Έχουμε 27 εκατομμύρια θύματα», επισημαίνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ. 

«Για να καταπολεμήσεις τη ζήτηση, θα πρέπει να ασχοληθείς με το πώς θα γαλουχήσεις, πως θα εκπαιδεύσεις κόσμο και κυρίως τα νέα παιδιά» σημειώνει ο Εθνικός Εισηγητής. «Άρα, ένα θέμα αφορά στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων. Να βάλουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στα σχολεία. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Πρέπει να μπούμε στα σχολεία και να διδάξουμε τους νέους ανθρώπους ό,τι δεν είναι αυτονόητο να αγοράζεις ανθρώπους. Ο,τι δεν είναι αυτονόητο να λέμε ότι η πορνεία είναι το αρχαιότερο επάγγελμα. Γιατί το αρχαιότερο επάγγελμα στην πραγματικότητα είναι ο κλέφτης. Και μάλιστα ο κλέφτης ανθρώπων».

«”Κόκκινη κάρτα” στο τράφικινγκ μπορούμε να βγάλουμε αν ενωθούμε. Αν ενωθεί το κράτος με την υπόλοιπη κοινωνία, με τα Πανεπιστήμια, με τα σχολεία, με τον ιδιωτικό τομέα» υπογραμμίζει ο κ. Μοσκώφ. «Γιατί και ο ιδιωτικός τομέας έχει μεγάλο ρόλο να παίξει. Διότι δεν μιλάμε μόνο για σεξουαλικό τράφικινγκ, αλλά και για εργασιακό».

Ο Εθνικός Εισηγητής εκτιμά ότι η πρόληψη παίζει καίριο ρόλο στην πρόληψη του προβλήματος. «Θα πρέπει να λειτουργήσουμε πιο πολύ με βάση την πρόληψη. Υπάρχει ένα αγγλικό ρητό που λέει ότι «ένα γραμμάριο πρόληψης αξίζει όσο ένα κιλό καταστολής».

Όσον αφορά στους διακινητές των θυμάτων, η καταδίκη τους δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού, όπως τονίζει ο κ. Μοσκώφ, «συνήθως ο τράφικερ έχει τη δυνατότητα να στρατολογήσει τον καλύτερο ποινικολόγο, έχει λογιστές, έχει δικηγόρους. Ουσιαστικά ξεπλένει χρήμα και διεκδικεί ένα άμεμπτο κοινωνικό προφίλ για τον εαυτό του». 
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: