Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2015

ΜΑΡΔΑΣ: ΜΕ ΔΡΑΧΜΗ Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ 70%

Η υποτίμηση της δραχμής σε ενδεχόμενο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα μπορεί να φτάσει το 50%-60% ακόμη και 70% τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια πιθανή επιστροφή στη δραχμή.

Μιλώντας στο Μega υπενθύμισε το παράδειγμα της Αργεντινής, το νόμισμα της οποίας την πρώτη χρονιά της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 75% και πλέον έχει υποτιμηθεί σωρρευτικά κατά 1.000%.


«Επιστροφή στη δραχμή θα σημαίνει εκρηκτική αύξηση των τιμών και μείωση του πραγματικού εισοδήματος των Ελλήνων» τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι η υποτίμηση ενός νομίσματος σημαίνει πως ό,τι εισάγεται, αυξάνεται όσον αφορά την τιμή του. «Αυτά τα έζησε η Ελλάδα το 1974-2000 και μας έδειξε πολύ καθαρά τι σημαίνει απαξίωση του νομίσματος»

«Θα χρειαστεί να πηγαίνουμε με σακουλίτσες με χρήματα για να πάμε στο εστιατόριο. Αυτό το έζησε το Ζαίρ που εφάρμοσε μια μορφή του σχεδίου αυτού» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μάρδας.

«Δεν είναι τόσο απλά και χαρούμενα τα πράγματα» τόνισε και υπογράμμισε ότι «οι ζημίες με μια επιστροφή στη δραχμή θα είναι τέτοιες που δεν μπορούν να υπολογιστούν από πριν». in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2015

3 σχόλια:

Vasilis είπε...

"Επιστροφή στη δραχμή θα σημαίνει εκρηκτική αύξηση των τιμών και σημαντική υποβάθμιση των εσόδων των Ελλήνων".

Για να γίνει αυτό το απίθανο που λέει ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Δ. Μάρδας πρέπει ενα κιλό πατάτες απο 1 ευρώ να φτάσει να κοστίζει 5 ευρώ. Γιατί θα συμβεί αυτό?
Ποιοί παράγοντες θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής?
Αλλα κ αν γίνονταν αυτό, τα έσοδα του αγρότη γενικά της αλυσίδας παραγωγής- πώλησης θα αυξηθούν , δεν θα μειωθούν.

Το ίδιο ισχύει και με μισθούς συντάξεις.
Για ποιούς λόγους θα μειωθούν σημαντικά?
Αν όπως λέει ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών αυξηθούν οι τιμές θα αυξηθούν και τα έσοδα του κράτους κ αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εχει το κράτος " τράτο" για ισόποση αύξηση των μισθών.

Εδω, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών ξέχασε να μας πει τι επιπτώσεις θα έχει η αύξηση των φόρων και οι μειώσεις μισθών- συντάξεων στα έσοδα του πληθυσμού και γενικότερα στην οικονομία?

Ανώνυμος είπε...

Τι επιπτώσεις θα έχει ακόμα η παραμονή μας στο κατοχικό νόμισμα του 4ου ραιχ που λέγεται ευρώ θα μας τις πούνε ποτέ? Βάζω στοίχημα ότι αν ξέραμε τη φτώχεια και την υποδούλωση που ζήσαμε στο ευρώ τα τελευταία χρόνια, κανείς Ελληνας δεν θα το ήθελε (εκτός βέβαια από τους διαπλεκομενους εκδότες-εργολάβους-καναλαρχες που μαζί με πασοκ-νδ-ποτάμι συκοφαντούνε με λύσσα την οποιαδήποτε αναφορά σε άλλο νόμισμα).Μόνιμη και σίγουρη κατοχή και φτώχεια για πάντα μόνο με το ευρώ είναι εξασφαλισμενη.

Ανώνυμος είπε...

Ξεχάσαμε ότι μόνο για να μπούμε στο ευρώ έγιναν δυο απανωτές υποτιμήσεις στη δραχμή (14% και 20%) σύνολο 34%. Και πόσες θυσίες ακόμα κάναμε μέχρι τώρα και θα κάνουμε και στο μέλλον για να μη χάσουμε το 'κελεπούρι' του ευρώ? Αξιοπρέπεια και ελευθεριά θα έχουμε μόνο όταν αποκτήσουμε πάλι τη δραχμούλα μας.