Σάββατο, Μαΐου 23, 2015

ΤΕΛΟΣ Η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ FARC ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ

Οι αντάρτες των FARC ανακοίνωσαν ότι βάζουν τέλος στην μονομερή εκεχειρία στην Κολομβία, έπειτα από τον θάνατο 26 μαχητών της σε επιδρομές που εξαπέλυσε η κυβέρνηση της χώρας.

Η εκεχειρία ίσχυε από τον Δεκέμβριο του 2014, ωστόσο η Κολομβία είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά θέσεων των FARC, μετά τον θάνατο 11 στρατιωτών σε συμπλοκή με αντάρτες.



Η επίθεση που σημειώθηκε στην περιοχή Κάουκα στα νοτιοδυτικά της χώρας, ήταν η πιο αιματηρή μετά την επανέναρξη των αεροπορικών επιδρομών.

Οι δύο πλευρές βρίσκονταν από το 2012 σε διαπραγματεύσεις, σε μία προσπάθεια να μπει τέλος σε συγκρούσεις που διαρκούν εδώ και μισό αιώνα στη χώρα.

Σε ανακοίνωσή τους, οι FARC ανέφεραν ότι η αναστολή της κατάπαυσης του πυρός είναι αποτέλεσμα «των πεντάμηνων αεροπορικών και επίγειων επιχειρήσεων εναντίον των εγκαταστάσεών μας σε ολόκληρη τη χώρα».

«Αισθανόμαστε πόνο για τον θάνατο ανταρτών, καθώς και στρατιωτών, γιων των ίδιων ανθρώπων και από φτωχές οικογένειες» αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης.

Ωστόσο, οι FARC εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην Αβάνα.

Η Κολομβία σπαράσσεται τα τελευταία 50 χρόνια από μια σύρραξη στην οποία εμπλέκονται ο στρατός, οργανώσεις αριστερών ανταρτών (FARC, ELN), ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις και συμμορίες οι οποίες διακινούν ναρκωτικά. Ο πόλεμος αυτός έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει πάνω από 5,3 εκατομμύρια άλλους.   IN.GR
ΠΡΕΖΑ TV
23-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: