Δευτέρα, Απριλίου 20, 2015

WSJ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ: «Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει με διεξαγωγή εκλογών ή δημοψηφίσματος -Γιατί ο Τσίπρας δεν θα εγκαταλείψει τον Λαφαζάνη και γιατί οι Ευρωπαίοι δεν φοβούνται

«Είναι πιθανό η Ελλάδα να μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί πλέον το βασικό σενάριο για πολλούς χαράσσοντες την πολιτική», αναφέρει στο κύριο της θέμα σήμερα η Wall Street Journal. Το θέμα το υπογράφει ο επικεφαλής της εφημερίδας σε ευρωπαϊκά θέματα, Simon Nixon ο οποίος επικαλείται πολλές ευρωπαϊκές πηγές. 




Όπως σημειώνει κανείς δεν βλέπει συμφωνία με την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα ώστε να απελευθερωθούν κεφάλαια στην Ελλάδα και η λήξη του χρονοδιαγράμματος των διαπραγματεύσεων έχει μεταφερθεί πλέον για το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Όμως, μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών και παραγόντων που συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, υπήρχε ελάχιστη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τότε», αναφέρει το άρθρο.

«Οι δύο πλευρές δεν έχουν έρθει πιο κοντά από τότε που ανέλαβε την εξουσία η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, προ τριμήνου. Τίποτα κυριολεκτικά δεν έχει επιτευχθεί» δήλωσε αξιωματούχος. Ουσιαστικά, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Προς το παρόν, το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις στοιχίζει περισσότερα χρήματα ή μειώνει τα δημόσια έσοδα, με βάση παράγοντες της ευρωζώνης. Αναφέρουν ότι εάν αθροίσεις τις κυβερνητικές προτάσεις, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού μετατρέπεται σε έλλειμμα 10%-15%, ενώ το χρέος εκτινάσσεται σε περισσότερο από το 120% του ΑΕΠ για το 2022. Με κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσε η ευρωζώνη -πόσο μάλλον το ΔΝΤ- να εκταμιεύσει κονδύλια με βάση αυτούς τους φανταστικούς αριθμούς, σημειώνει ο Simon Nixon.

Και συμπληρώνει: «Η πρόταση κατακλείδα είναι πως η Αθήνα δεν θα πάρει άλλα χρήματα εάν δεν πετύχει συμφωνία που να ικανοποιεί τον όρο του ΔΝΤ ότι το χρέος της Ελλάδας βρίσκεται σε βιώσιμο δρόμο και πως έχει μεσοπρόθεσμο σχέδιο χρηματοδότησης. Η ευρωζώνη από την πλευρά της δεν θα εκταμιεύσει κεφάλαια χωρίς να έχει τη σφραγίδα του ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει συμφωνήσει να εκλογικεύσει τα αιτήματά του, αλλά αυτό δεν μειώνει το μέγεθος του συμβιβασμού που ζητά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ακόμη και μία μικρότερη συμφωνία θα απαιτεί είτε από την Αθήνα να δεσμευθεί σε ένα φιλόδοξο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, είτε από την ευρωζώνη να συμφωνήσει σε ουσιαστική ανακούφιση χρέους, κάτι που δεν πρόκειται να κάνει εάν η Αθήνα δεν πείσει την ευρωζώνη ότι βλέπει σοβαρά τις μεταρρυθμίσεις».

«Ενδεχομένως ο κ. Τσίπρας να κάνει ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού, να εγκαταλείψει την ακροαριστερή πτέρυγα της παράταξής του και να σχηματίσει νέο συνασπισμό με μετριοπαθείς φιλοευρωπαίους που θα θέλουν να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις, εξασφαλίζοντας έτσι μία συμφωνία στο παρά πέντε για να αποφευχθεί η καταστροφή.

Ανώτερο πολιτικό στέλεχος προσκείμενο στις εξελίξεις δίνει πιθανότητα 5% σε αυτό το σενάριο. Το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

ΘΕΜΑ

ΠΡΕΖΑ TV
20-4-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: