Κυριακή, Απριλίου 19, 2015

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ BRUSSELS GROUP - ΈΚΤΑΚΤΟ EUROWORKING GROUP ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Στο Παρίσι διεξάγεται από χθες και επαναλαμβάνεται σήμερα η συνάντηση του Brussels Group, προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ και σύμφωνα με πληροφορίες, η αίθουσα προβλέπεται να είναι στη διάθεση των εμπειρογνωμόνων έως την ερχόμενη Τετάρτη.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις της πρώτης ημέρας έγιναν σε καλό κλίμα.

Την Τετάρτη, 22 Απριλίου θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το EuroWorking Group. Η σχετική απόφαση, που ελήφθη κατά την πρώτη ημέρα των συζητήσεων του Brussels Group στο Παρίσι, καταδεικνύει κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.  


Όπως αναφέρουν αναλυτικά πηγές του Μεγάρου Μαξίμου:

1. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ενδιάμεσης συμφωνίας με εταίρους και πιστωτές.

2. Στις Βρυξέλλες, από το Σάββατο [14:00, τοπική ώρα], ξεκινούν οι συνεδριάσεις του Brussels Group προκειμένου να επεξεργαστούν όλες οι θεματικές της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να βρεθεί το κοινό έδαφος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών στο πλαίσιο μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

3. Το κυβερνητικό κλιμάκιο, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, έχει κάνει σαφή τη στρατηγική του προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το καλοκαίρι του 2014, εκπληρώνοντας κανονικά τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές, γεγονός, δηλαδή, μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά, να μην αναχρηματοδοτεί μια χώρα το χρέος της.

4. H όποια συμφωνία πρέπει να βασίζεται:

-Στο σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

-Στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, πάντα, όμως, στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από την λιτότητα και εθνική κυριαρχία, καθώς και στην

-Άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής στις διεθνείς μας σχέσεις.

5. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι συγκεκριμένες. Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του [Reuters, 15.04.2015] τόνισε ότι «παραμένουν, βεβαίως, τέσσερα σημεία διαφωνίας στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Θέλω να είμαι σαφής: Δεν πρόκειται εδώ για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης αλλά για πολιτική διαφωνία, που, όμως, όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων στο βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουάριο».

6. Όσον αφορά τις «κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά», η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Η Ευρώπη έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει και να προχωράει.   ΑΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
19-4-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: