Τετάρτη, Απριλίου 01, 2015

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΚΥΡΙΟ «ΑΓΚΑΘΙ» ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Το ασφαλιστικό και τα εργασιακά έχουν αναδειχθεί ως το κύριο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το σημερινό EuroWorking Group έκανε μία επισκόπηση της προόδου που έχει καταγραφεί τόσο το Brussels Group όσο και στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

Το EuroWorking Group θα συγκληθεί εκ νέου τη M.Τετάρτη για να προετοιμάσει το άτυπο Eurogroup της Λετονίας στις 24 Απριλίου.


Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η συνεδρίαση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαίωσε την πρόοδο που έχει καταγραφεί στο Brussels Group.

Όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος, σήμερα η ελληνική πλευρά έστειλε στους εκπροσώπους των θεσμών κείμενο 26 σελίδων «στο οποίο τεκμηριώνονται περαιτέρω οι ελληνικές θέσεις». 

Ερωτηθείς εάν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση έχουν οροφή τα 3,7 δισ. ευρώ, η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι αυτό «δεν είναι απόλυτο» και θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε μεγαλύτερο ύψος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η ελληνική πλευρά κατέθεσε μία νέα λίστα μεταρρυθμίσεων, έκτασης 26 σελίδων, «εκτιμώντας ότι τα μέτρα μπορούν να ανέλθουν σε 6 δισ. ευρώ αυτό το χρόνο».

Όπως ξεκαθάρισε, το σημαντικότερο ζήτημα το οποίο έχει προκύψει είναι η άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, η οποία, όπως ανέφερε, οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων έως 70%.

Σε αυτό οι πιστωτές θεωρούν ότι υπάρχει πισωγύρισμα.

Ο ίδιος αξιωματούχος δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων σε σχέση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και το τι θα γίνει με τις υποχρεώσεις στους δανειστές και την καταβολή μισθών και συντάξεων, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας «ουδέν σχόλιο».

Ερωτηθείς για το θέμα του ΕΝΦΙΑ και τις προθέσεις της κυβέρνησης ανέφερε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί μέσα στο 2015 και θα αντικατασταθεί με ένα νέο φόρο ακινήτων ο οποίος δεν θα αποδώσει έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, όπως οι υφιστάμενος φόρος, αλλά λιγότερα.

Δεν θα υπάρξει τρύπα στον προϋπολογισμό -πρόσθεσε- τα έσοδα που θα πρέπει να καλύψουν την απώλεια του ΕΝΦΙΑ θα εισπραχθούν από άλλες πηγές.in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
1-4-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: