Δευτέρα, Απριλίου 20, 2015

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ 900 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Μόνο 28 έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από την τραγωδία με το σκάφος που βυθίστηκε στο Κανάλι της Σικελίας, με μαρτυρίες να μιλούν ακόμη και 950 επιβαίνοντες -ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό όσων θεωρούνται ότι έχουν πνιγεί στην απέλπιδα προσπάθεια να φτάσουν στο «όνειρο της Ευρώπης».  
«Υπήρχαν δεκάδες κλειδωμένοι στο αμπάρι» λένε επιζώντες, «βλέπουμε μόνο πετρέλαιο και κομμάτια» λένε τα σωστικά συνεργεία που επιστρέφουν, έχοντας ανασύρει μέχρι στιγμής μόνο 24 σορούς. Οι πρώτες σοροί έχουν μεταφερθεί, από πλοίο της ιταλικής Ακτοφυλακής, στη Μάλτα.Οι ιταλικές Αρχές, όπως είχε αναφέρει και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τον πραγματικό αριθμό όσων επέβαιναν στο σκάφος. 


Περιορίζονται μόνο στο ότι το σκάφος είχε χωρητικότητα εκατοντάδων ατόμων -και κατ' επέκταση, καθώς κατά κανόνα στα πλοία αυτά οι διακινητές στοιβάζουν όσους περισσότερους μπορούν, ακόμη και οι υψηλότερες εκατοντάδες δεν προξενούν έκπληξη. Νέα μαρτυρία από επιζώντα, σύμφωνα με την εισαγγελία της Κατάνια, υποστηρίζει πως πάνω στο σκάφος βρίσκονταν 950 άτομα -αντί για 700 που αρχικά αναφερόταν- και ότι περίπου 300 είχαν κλειδωθεί στο αμπάρι. 

Σύμφωνα την ίδια μαρτυρία, περίπου 50 παιδιά ήταν πάνω στο πλοίο και περίπου 200 γυναίκες. Ο επιζών, ένας άνδρας με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, έδωσε την μαρτυρία από νοσοκομείο στην Κατάνια, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της πόλης Τζοβάνι Σάλβι. 

Το να είχαν κλειδωθεί εκατοντάδες στο αμπάρι θα εξηγούσε, όπως αναφέρει ο στρατηγός Αντονίνο Ιράσο της ιταλικής Συνοριοφυλακής, τον μέχρι στιγμής σχετικά μικρό συνολικό αριθμό διασωθέντων και σορών. in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
20-4-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: