Πέμπτη, Μαρτίου 05, 2015

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Η Δικαιοσύνη, λόγω υποστελέχωσης, εμφανίζει καθυστερήσεις. Αυτό είναι που μπορεί να οδηγήσει στην καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής και στην αποφυλάκιση βουλευτών της, λόγω της παρέλευσης του 18μηνου της προσωρινής κράτησης,  δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.
Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να προσδιοριστεί η ημερομηνία έναρξης της δίκης για την υπόθεση της "Χρυσής Αυγής" πιθανότατα αμέσως μετά το Πάσχα.

Οι αρμόδιοι εισαγγελείς εισηγήθηκαν στο Συμβούλιο Εφετών την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου και του βουλευτή του κόμματος Χρήστου Παππά με περιοριστικούς όρους, λόγω παρέλευσης του 18μηνου, στις 29 Μαρτίου.
Με τις προτάσεις τους οι εισαγγελείς Εφετών Ιωάννης Προβατάρης και Δημήτρης Ασπρογέρακας, ζητούν από τους Εφέτες να διατάξουν την αποφυλάκιση των δύο στελεχών της Χρυσής Αυγής.
Η εισήγηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για "θλιβερή πρωτοτυπία".
Για τις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης ο υπουργός δήλωσε:
"Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ταχύτητα στη Δικαιοσύνη. Οπωσδήποτε, όταν φτάνουμε στο 18μηνο, λόγω της ρύθμισης του Συντάγματος, οι προσωρινά κρατούμενοι πρέπει να αφήνονται ελεύθεροι. Το θέμα εδώ είναι η καθυστέρηση της Δικαιοσύνης. Όταν βέβαια οι κατηγορούμενοι είναι πολλοί, οι μάρτυρες είναι πάρα πολλοί και η κατάθεση του καθενός θέλει ένα χρονικό διάστημα και βεβαίως υπάρχουν κι άλλες δίκες, δεν μπορεί η Δικαιοσύνη να αφήνει τα έργα της και να ασχολείται με μια υπόθεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουμε σε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Προσθέστε την καθυστέρηση για την εξέταση των μαρτύρων και τις προθεσμίες, οι οποίες υπάρχουν και φτάνουμε σε μεγάλη καθυστέρηση. Δεν λέω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή ότι πρέπει έτσι να γίνει. Χρειάζεται συμπίεση για να γίνει η επιτάχυνση των δικών, αλλά και νομοθετικά μέτρα και οπωσδήποτε και υποδομής. Αυτό το οποίο μπορώ οπωσδήποτε να σας πω είναι ότι η επιβράδυνση της διαδικασίας στα ποινικά δικαστήρια είναι ένα γενικευμένο φαινόμενο που οφείλεται στην υποστελέχωση και στην έλλειψη δικαστών. Όμως, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων. Μετά οφείλεται και σε δυσκολίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο δίνονται οι αναβολές (στις δίκες). Κάποιες προσλήψεις που αφορούν και το ποινικό σύστημα μέσα από το πρόγραμμα του 2015 προβλέπονται. Έχω την εντύπωση ότι δεν θα είναι επαρκείς. Δεν θα είναι τόσες, ώστε η Δικαιοσύνη να έχει όλη την υποδομή, η οποία χρειάζεται και τα στελέχη για να μπορεί να προχωρεί γρήγορα".  
http://news247.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
5-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: