Τρίτη, Μαρτίου 31, 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΑΠΟ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ...ΕΚΘΕΤΟΣ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Ο στρατιώτης Λιθαρής Νικήτας έχασε τη ζωή του την Τετάρτη 18 Μάρτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο λόγω κεραυνοβόλου νεκρωτικής πνευμονίας, πολυοργανικής ανεπάρκειας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Ο στρατιώτης ασθένησε ενώ υπηρετούσε τη θητεία του στο Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών στη Σπάρτη. Για πολλές μέρες παρόλο που τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν με τη χορήγηση αντιπυρετικών φαρμάκων, παρέμενε για περίθαλψη σε κοινό θάλαμο του στρατοπέδου και όχι στο ιατρείο με την αιτιολογία πως δεν υπήρχαν ελεύθερες κλίνες και όπως φαίνεται χωρίς τις ενδεδειγμένες εργαστηριακές και άλλες εξετάσεις. Όλα δεί­χνουν ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά τον κανόνα αντιμετώπισης αντί­στοιχων προβλημάτων κατά τον οποίο χάνεται πολύτιμος χρόνος που όπως αποδεικνύεται μπορεί να επιδεινώσει ένα πρόβλημα υγείας, ακόμα και με απώλεια της ζωής.


Τελικά, αφού η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο, στάλθηκε στις 13 Μάρτη στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο με λεωφορείο, συνοδεία ενός ακόμα φαντάρου. Δηλαδή όχι με τον προβλεπόμενο και αναγκαίο τρόπο που είναι το ασθενοφόρο με συνοδεία εξειδικευμένου προσωπικού.

Το ίδιο διάστημα, στην ίδια μονάδα και άλλοι στρατιώτες νόσησαν με παρόμοια συμπτώματα, ενώ τέσσερις χρειάστηκε τελικά να νοσηλευτούν στο 401 ΓΣΝ Αθήνας.

Τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα αφού παρόμοια γεγονότα με ασθένειες, σοβαρούς τραυματισμούς, ιώσεις, που φθάνουν μέχρι και το θάνατο στρατιωτών, συμβαίνουν συχνά στα στρατόπεδα.

Αναδεικνύονται οι σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές Υγείας των στρατιωτικών μονάδων, στη στελέχωση και στον εξοπλισμό τους, προκειμένου να εξασφαλίζονται πλήρεις, έγκαιρες και αποτελεσματικές υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας των στρατιωτών και των αξιωματικών. Πρόσφατα είναι τα παραδείγματα ελλιπούς ή καθυστερημένου εμβολιασμού στρατιωτών σε διάφορα στρατόπεδα. Οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής είναι μεγάλες όσο δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για να αντιστραφεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, αλλά όλα αυτά αντιμετωπίζονται σαν κόστος τη στιγμή που ο ελληνικός λαός ακριβοπληρώνει τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις επεμβάσεις και τους πολέμους των ιμπεριαλιστών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κος Υπουργός:

1. Τι μέτρα πήρε η διοίκηση του στρατοπέδου για την αντιμετώπιση της ασθενείας του στρατιώτη από την πρώτη μέρα;

2. Ποιες συνθήκες επικρατούν στο ΚΕΕΜ Σπάρτης, από την άποψη των συνθηκών διαβίωσης των φαντάρων (φαγητό, καθαριότητα, θέρμανση) εφόσον εμφανίζονται μαζικά φαινόμενα ασθενείας των στρατιωτών;

3. Πόσα στρατιωτικά νοσοκομεία και σε ποιες πόλεις λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα;

4. Σε ποιο βαθμό υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα στα στρατόπεδα, υλικοτεχνική υποδομή, φάρμακα, εμβόλια, στρατιωτικοί γιατροί, νοσηλευτές, για την αντιμετώπιση ασθενειών, τραυματισμών και άλλων παθήσεων των στρατιωτών;

5. Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις σε όλα τα παραπάνω;». 

902.gr

ΠΡΕΖΑ TV
31-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: