Τρίτη, Μαρτίου 31, 2015

ΣΕΡΡΕΣ: ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ Ο ΝΟΜΟΣ, ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Στο έλεος των πλημμυρών βρίσκονται οι Σέρρες, καθώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή.

Τα νερά στου Στρυμόνα έχουν «πνίξει» αμέτρητες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να έχουν μετατρέψει τον κάμπο του Αχινού, των Ιβήρων και της Μαυροθάλασσας σε απέραντη λίμνη.


Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Βισαλτίας συνεχίζεται η κατασκευή πρόχειρων αναχωμάτων, προκειμένου να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αγροτικές εκτάσεις από τις πλημμύρες.

Σε κίνδυνο παραμένει κτηνοτροφική μονάδα της περιοχής στον Αχινό, ο ιδιοκτήτης της οποίας, παρά τις συστάσεις από την αστυνομία και την αρμόδια δημοτική αρχή, δεν έχει απομακρύνει τα περίπου 300 ζώα, επικαλούμενος αδυναμία να το κάνει.

«Θα πάμε με την Πυροσβεστική στην κτηνοτροφική μονάδα, για να δούμε, αν μπορέσουμε να μεταφέρουμε κάποια ζώα» δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Αχινού Ανέστης Κεμανιτζόγλου.

Στον δήμο Εμμανουήλ Παππά, όπου έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες στρέμματα, οι εργασίες για τα αναχώματα συνεχίζονται προκειμένου να προστατευτούν οι κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Στόικο, ενώ η στάθμη των νερών στα πλημμυρισμένα χωράφια είναι ανεβασμένη.

Στην Κερκίνη, η κατάσταση παραμένει σταθερή, με τη στάθμη του νερού στη λίμνη να παραμένει στο «κόκκινο» μεν, χωρίς θεαματική αύξηση δε, καθώς τα ανοιχτά θυροφράγματα διώχνουν το νερό που έρχεται από τη Βουλγαρία.

«Σύμφωνα με τις σημερινές μετρήσεις, η στάθμη της λίμνης παρουσιάζει σταθερότητα και μικρή πτώση δύο εκατοστών, φτάνοντας τα 36,15 μέτρα» εξήγησε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Σερρών Κωνσταντίνος Στέφος.

Το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας με τον αντιπεριφεριάρχη Σερρών και δημάρχους, θα έχουν συναντήσεις τόσο με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου όσο και με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου να ζητήσουν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τις καταστροφές που υπέστη ο νομός Σερρών από τις πλημμύρες.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας καταστροφής στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Σήμερα ξεκινάει η μεγάλη προσπάθεια για να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των αγροτών» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης, που πρόκειται να ζητηθεί για τις άμεσες επεμβάσεις και παρεμβάσεις στη λίμνη Κερκίνη και στον ποταμό Στρυμόνα, αγγίζει περίπου τα 20 εκατομμύρια ευρώ, όπως εκτίμησε και ο κ. Τζιτζικώστας. Το ποσό αυτό αναμένεται να διεκδικήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού.  in.gr



ΠΡΕΖΑ TV
31-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: