Τετάρτη, Μαρτίου 04, 2015

ΔΙΩΤΗΣ: Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΙΚ

Ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελικός λειτουργός Ιωάννης Διώτης είναι ο δεύτερος μάρτυρας της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο κ. Διώτης ζήτησε από το δικαστήριο να μην καταθέσει ως μάρτυρας καθώς έχει κώλυμα επειδή έχει παραπεμφθεί σε δίκη. Ωστόσο το αίτημά του δεν έγινε δεκτό από τους δικαστές.

Ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ εκτός από μάρτυρας στο Υπουργοδικείο έχει παραπεμφθεί παράλληλα, με το υπ΄ αριθμ. 44/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία για τους χειρισμούς του, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, στην υπόθεση του περιεχομένου της λίστας Λαγκάρντ.


Σύμφωνα με το επίμαχο βούλευμα ο κ. Διώτης δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν 2.062 ονόματα Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της Τράπεζας HSBC, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους.

Ο κ. Διώτης ανέφερε συγκεκριμένα ότι η δίκη του κ. Παπακωνσταντίνου έχει συνάφεια με την δική του δίκη και εάν δεν είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου την ιδιότητα του υπουργού θα ήταν συγκατηγορούμενοι.

Υποστήριξε ακόμη ότι η κατάθεσή του ως μάρτυρας παραβιάζει τον Ποινικό Κώδικα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑ), την σύμβαση του ΟΗΕ για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ότι η κατάθεσή του ως μάρτυρας θα λειτουργήσει σε βάρος του ως κατηγορούμενου. Και κατέληξε αναφέροντας πως δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη στα ποινικά δικαστήρια.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα του κ. Διώτη, καθώς κατηγορείται για άλλα αδικήματα από αυτά που κατηγορείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών και οι δύο υποθέσεις δεν έχουν τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Το δικαστήριο, αφού διέκοψε για να αποφανθεί επί του αιτήματος του κ. Διώτη, το απέρριψε τελικά και ξεκίνησε η κατάθεσή του.

Τι κατέθεσε ο κ. Διώτης

Ο Ι.Διώτης καταθέτοντας ως μάρτυρας και απαντώντας σε ερώτηση του πρόεδρου του δικαστηρίου είπε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου πριν φύγει από το υπουργείο Οικονομικών δεν του παρέδωσε τίποτα (στικάκι).

Σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας εάν μετά την αποχώρηση του από το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου του έδωσε κάτι, ο κ. Διώτης αρνήθηκε να απαντήσει επειδή, όπως ανέφερε, εμπίπτει στο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει στα Ποινικά Δικαστήρια.

Ακόμη, ο κ. Διώτης ανέφερε ότι ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Μπίκας του είχε επιβεβαιώσει ότι αρχικά η επίμαχη λίστα είχε έρθει στην πατρίδα μας μέσω των μυστικών γαλλικών και ελληνικών υπηρεσιών.

Σε ερώτηση από την έδρα εάν ο κ. Διώτης έχει κάποια σχέση με τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου, η απάντηση ήταν αρνητική και ο μάρτυρας προσέθεσε ότι ούτε τα ονόματά τους γνωρίζει.

Σε ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης εάν το παραληφθέν από τον κ. Παπακωνσταντίνου στικάκι το κατέστρεψε κανείς, ο κ. Διώτης είπε δεν απαντώ.

Ο κ. Διώτης, σε πολλές ερωτήσεις τόσο από την έδρα όσο από τους συνηγόρους δεν απάντησε, επικαλούμενος ότι είναι κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση στην Ποινική Δικαιοσύνη.

Η δίκη διακόπηκε για το μεσημέρι της Πέμπτης.
  IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
4-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: