Τετάρτη, Ιανουαρίου 28, 2015

ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

- Η διαβούλευση δεν θα είναι εύκολη είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών 
- Προανήγγειλε αλλαγή φιλοσοφίας στη λειτουργία του υπουργείου και συμφωνία "γέφυρα" με τους πιστωτές 
- Θα περιορίσουμε τους συμβούλους για να επαναπροσλάβουμε τις καθαρίστριες είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης
- Αποθέωσε τον Γκίκα Χαρδούβελη λέγοντας πως έκανε ό,τι μπορούσε 
Αλλαγή της φιλοσοφίας του κράτους που θα ξεκινήσει από τα... του οίκου του, δηλαδή από το υπουργείο Οικονομικών, προανήγγειλε ο νέος υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής από τον απερχόμενο «τσάρο» της οικονομίας, Γκίκα Χαρδούβελη. 


Αφού... αποθέωσε τον προκάτοχό του, λέγοντας πως έκανε ό,τι μπορούσε και δεν φταίει για όσα έχουν γίνει, ο Γιάννης Βαρουφάκης μίλησε για αλλαγή τριών σελίδων. «Αλλάζουμε τη φιλοσοφία λειτουργίας του υπουργείου Οικονομικών γυρνώντας όχι μια αλλά τρεις σελίδες», ενώ προανήγγειλε σειρά επαφών με τους εταίρους για μια «συμφωνία- γέφυρα» με το παλιό Πρόγραμμα, προκειμένου να επιτευχθεί η τελική συμφωνία.
Αυτό, όπως πρόσθεσε, θα βάλει τέλος στην εσωστρέφεια, θα προωθήσει τη μεταρρύθμιση της χώρας και θα βάλει τέλος στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. 

Και συνεχίζοντας εξήγησε μια μια ποιες σελίδες θα... γυρίσει. 

Η πρώτη έχει να κάνει με τη λογική της αντιμετώπισης της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης, που όπως είπε προκλήθηκε από την επιλογή του 2010, την οποία χαρακτήρισε μεγάλο τοξικό λάθος, «να βλέπουμε το πρόβλημα πτώχευσης τους κράτους ως πρόβλημα ρευστότητας». Σύμφωνα με τον νέο υπουργό, με βάση αυτή τη λογική δόθηκε το μεγαλύτερο δάνειο παγκοσμίως, με τον όρο να συρρικνωθούν τα εισοδήματα των Ελλήνων προκειμένου αυτό και παλιότερα δάνεια να αποπληρωθούν. 

«Δεν χρειάζεται οικονομολόγος για να καταλάβει κανείς ότι μπαίναμε σε διαδικασία συνεχών αποτυχιών. Ζωές χάθηκαν και υπονομεύτηκαν», είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης. Σημείωσε δε πως εκτός από τους Έλληνες πολίτες ζημιώθηκαν και οι εταίροι μας, μιας και έδωσαν πολλά περισσότερα απ’ όσα έπρεπε, χρήματα που έπεσαν σε μια «μαύρη τρύπα». 

Η δεύτερη λογική που θα αλλάξει ο νέος «τσάρος» της οικονομίας έχει να κάνει με τον όρο λιτότητα και το πως τον αντιλαμβανόμαστε. «Λέμε "ναι" στο λιτό βίο, "όχι" στην ανάπτυξη των Cayenne, των σκουπιδιών στις παραλίες και του διοξειδίου του άνθρακα. «Οι πρόγονοί μας ήταν περήφανοι γιατί ξόδευαν λιγότερα, επένδυαν τις αποταμιεύσεις τους σε σπουδές, δεν είχαν κάρτες και δάνεια». 

Και συνέχισε: «Είναι όμως άλλο ο λιτός βίος και άλλο η πυραμιδική λιτότητα που φορτώνει συνεχώς γιγάντια χρέη στα ήδη μη βιώσιμα». 

Όπως είπε η νέα... λογική θα ξεκινήσει «από το σπίτι μας, το υπουργείο Οικονομικών, θα εξοικονομήσουμε πόρους με τον περιορισμό των συμβούλων, ώστε να επαναπροσλάβουμε τις απολυμένες καθαρίστριες».

Όσον αφορά στην τρίτη σελίδα έχει να κάνει με την αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών. Ο Γιάννης Βαρουφάκης διεμήνυσε πως δεν θα προσληφθούν σύμβουλοι και κομματικά στελέχη. «Δεν θα φέρουμε κομματικό στρατό ή άλλο στρατό», είπε.

Καταλήγοντας ήρθε και μια ακόμη είδηση: η θέληση για συμφωνία «γέφυρα» με την τρόικα. Ο Γιάννης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η διαβούλευση δεν θα είναι εύκολη, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να βρει το βηματισμό της σε μια κρίση για την οποία η ευρωζώνη ήταν απροετοίμαστη. Όμως «είμαστε σε καλό δρόμο μαζί με τους εταίρους μας, που αναγνωρίζουν πως υπάρχει μια νέα ευκαιρία για ένα reboot». 

Επαφές με Ντάισελμπλουμ και Σαπέν για τη συμφωνία «γέφυρα»

Ο νέος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι προεκλογικά είχε επισημάνει ότι ο φόβος θα έδινε τη θέση του στη λογική και στη διαπραγμάτευση. Και αυτό, είπε, συμβαίνει τώρα, καθώς η Ευρώπη ξέρει να βρίσκει λύσεις και να αποφεύγει τα τελεσίγραφα.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα βρίσκεται την Παρασκευή στην Αθήνα, υπήρξε συμφωνία σε πολλά και υπάρχει κοινός τόπος. Επίσης, υπήρξε κοινή δέσμευση να αποδομηθεί το αφήγημα περί μονομαχίας και απειλών μεταξύ Ευρώπης και κυβέρνησης και το ποιος θα υποχωρήσει πρώτος. Διότι, η κρίση από το 2010 στην Ευρώπη, είχε μόνον θύματα και χαμένους. 

Την Παρασκευή, πρόσθεσε, θα μπουν οι βάσεις για την αποδόμηση αυτού του κλίματος.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε χθες το βράδυ συνομιλία με τον ομόλογό του της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και θα υπάρξει συνάντηση των δύο ανδρών την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη. Στη συνομιλία, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το μεγάλο πρόβλημα του επενδυτικού ελλείμματος στην Ευρώπη και οι προτάσεις για ένα πανευρωπαϊκό new deal. Τέλος σήμερα, ο κ. Βαρουφάκης συνομίλησε και με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών και υπήρξε συμφωνία για συνάντηση τις επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η διαβούλευση με τους εταίρους δεν θα είναι εύκολη- ποτέ δεν ήταν, άλλωστε, είπε-, δήλωσε, όμως, αισιόδοξος ότι «είμαστε σε καλό δρόμο με τους εταίρους, που αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση το δικαίωμα για μια νέα ευκαιρία και μια επανεκκίνηση».

«Το κράτος έχει συνέχεια. Δεν θα έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών», κατέληξε ο νέος υπουργός.

Χαρδούβελης: Ελπίζω να πετύχετε

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ανέφερε ότι η πολιτική αβεβαιότητα έχει πλέον εκλείψει και αυτό είναι αβαντάζ για τη νέα κυβέρνηση. Έκανε λόγο για πραγματικούς περιορισμούς στην οικονομία, λόγω των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, εκτιμώντας ότι η μείωση στα έσοδα λόγω των εκλογών, έφερε πιο μπροστά από τον Μάρτιο τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι επιθυμεί και αυτός να δοθεί μια επιπλέον παράταση και να «μην αφήσουμε λεφτά στο τραπέζι». Ευχήθηκε να επιτύχει η νέα κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «αυτό το θέλει όλος ο κόσμος».

Δήλωσε ότι «σαφής δείκτης για το εάν κάποιος πετυχαίνει να "σκίσει το μνημόνιο στην πράξη" και ό,τι τον κρατά δεμένο με το παρελθόν, είναι να βγει στην αγορά, για παράδειγμα με ένα 30ετές ομόλογο- όπως σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση- και να αποπληρωθεί το ΔΝΤ με τα λεφτά από την έκδοση.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ 
NEWSIT.GR
ΠΡΕΖΑ TV
28-1-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: