Τετάρτη, Ιανουαρίου 28, 2015

ΠΑΝΟΥΣΗΣ: ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΥΠΟΥ Γ', ΟΧΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

"Η ΕΛΑΣ πρέπει να είναι αποτελεσματική αλλά να έχει και ανθρώπινο πρόσωπο" δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας παραδίδοντας στον υπουργών εσωτερικών Ν. Βούτση και στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών- Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.
"Έχουμε μεγάλη αίσθηση ευθύνης, δεν είμαστε ευθυνόφοβοι", δήλωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης. "Στόχος μας είναι να προλάβουμε την ανθρωπιστική καταστροφή", ανέφερε από τη δική του μεριά.
"Δεν υπάρχει ίχνος αντιδικίας, ρεβανσισμού ή άλλης διάθεσης αντιμετώπισης απέναντι σε καμία κοινωνική και επαγγελματική κατηγορία, πόσω μάλλον των σωμάτων ασφαλείας", δήλωσε ο Νίκος Βούτσης.

Ερωτηθείς εάν οι αστυνομικοί θα είναι άοπλοι ή οπλισμένοι στις διαδηλώσεις, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στη θέση του Αλέξη Τσίπρα και δήλωσε ότι από το 1996 υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει ότι σε διαδηλώσεις ή στο γήπεδο, καλό είναι οι αστυνομικοί να μην κουβαλούν όπλο (και μόνον εκεί, όπως είπε χαρακτηριστικά).
Παίρνοντας τον λόγο ο Γιάννης Πανούσης ανέφερε:
"Υπηρετούμε μια εντολή, μια ιδεολογία, λογοδοτούμε στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό λαό. Αυτή η υπηρεσία μας δεν έχει χρώμα, δεν έχει θρήσκευμα, δεν έχει φύλο, δεν έχει ιδεολογία. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον πολίτη απροστάτευτο, να πεινάει, να φοβάται. Στον καθένα από εμάς, στο πλαίσιο της κοινωνικής μας αλληλεγγύης αλλά και της θεσμικής μας λειτουργίας εναπόκειται το να δείξουμε κάτι άλλο. Γι' αυτό θα εναρμονίσουμε ελευθερία, εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Εμπιστοσύνη στους θεσμούς της δημοκρατίας. Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε για εμάς, για τα παιδιά μας και για όλους".
"Το έγκλημα δεν είναι ανεκτό, αλλά δεν είναι ανεκτό να υπάρχει κατάχρηση εξουσίας από τα όργανα του κράτους" τόνισε ο κ. Πανούσης.
Πρόσθεσε ότι σήμερα η κυβέρνηση πέτυχε να φύγουν τα κάγκελα από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Έκανε λόγο για συμβολική κίνηση και πρόσθεσε: "Τι φοβόμαστε; Ότι ο λαός, τα τανκς θα μπουν στη Βουλή;" και πρόσθεσε: "Εάν υπάρχουν ιστορικά κατάλοιπα, θα τα λύσουμε".
"Να πείσουμε τον αστυνομικό ότι είναι ο καθημερινός φίλος του πολίτη. Αυτόν υπηρετεί και αυτόν προστατεύει", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.
Ο κ. Κικίλιας έκανε νωρίτερα έναν μίνι-απολογισμό του έργου του, αναφερόμενος στην "επιχείρηση Θησέας στην Αθήνα, με πολύ καλά αποτελέσματα, στην σύλληψη επικίνδυνων τρομοκρατών όπως τον Χριστόδουλο Ξηρό, τον Μαζιώτη, τον Σταμπούλο", ενώ για την Πυροσβεστική τόνισε πως πέρσι το καλοκαίρι είχαμε κατά 44,6% λιγότερες καμένες εκτάσεις.
Κλούβες και φυλακές τύπου Γ'

Νωρίτερα, μιλώντας στο Mega, ο Γιάννης Πανούσης επισήμανε ότι το πρώτο μέλημα του θα είναι η καθημερινότητα και ανακοίνωσε την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.   
Αναφορικά με την αστυνομική παρουσία στα Εξάρχεια δήλωσε ότι πρόκειται για ειδικό θέμα, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρχουν στην Αθήνα περιοχές γκέτο με κλούβες ανά 100 μέτρα, γεγονός που δίνει την εντύπωση ότι όλοι οι κάτοικοι είναι επικίνδυνοι.
"Αν υπάρξουν πληροφορίες ότι κάτι θα συμβεί στα Εξάρχεια προφανώς η αστυνομία θα παρέμβει", είπε ωστόσο ο κ Πανούσης.
Είπε επίσης πως δεν μπορεί στις πορείες να υπάρχουν 1000 διαδηλωτές και 2000 αστυνομικοί. "Πρέπει να συμφιλιώσουμε τον πολίτη με την αστυνομία".
"Ο αστυνόμος όταν μας ληστεύουν είναι αναγκαίος, όταν έχει να κάνει με διαδηλώσεις είναι μπάτσος. Είμαι εναντίον του να ξεκινάς λέγοντας, θα ασκήσω βία". Σε άλλο σημείο ανέφερε πως θα επανέλθει ο αστυνομικός της γειτονιάς και οι συχνές περιπολίες και πως για τα ζητήματα προσωπικού θα συζητήσει εκτενώς με τους συνεργάτες του.
Ο υπουργός εκτίμησε επίσης ότι οι σχέσεις του με την αστυνομία είναι καλές καθώς υπήρξε και καθηγητής τους ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ινστιτούτου αντεγκληματικής πολιτικής και εθνικού συμβουλίου αστυνόμευσης.
Να σημειώσουμε πως σε δηλώσεις του στο Πρωινό ΑΝΤ1, ανέφερε:
"Δεν έχει να κάνει με το να μην έχει όπλο ο αστυνομικός, αλλά πρέπει να έχει εκπαιδευτεί για να ξέρει τι θα το κάνει αυτό το όπλο", κατέληξε. Χρήστος Δεμέτης news247.gr

ΠΡΕΖΑ TV
28-1-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: