Πέμπτη, Ιανουαρίου 29, 2015

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΑΝΟΚΡΑΝΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΙΣΡΑΗΛ-ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Στο «κόκκινο» η ένταση στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου μετά το θάνατο δύο ισραηλινών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων επτά σε επίθεση της σιιτικής Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινού στρατιωτικού κονβόι. Το Ισραήλ απάντησε με πυρά όλμων κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Ισπανός κυανόκρανος σκοτώθηκε εν μέσω της ανάφλεξης της βίας. 


Στη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση προς αποφυγή κλιμάκωσης καλεί ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ταμάμ Σαλάμ επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της χώρας στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ που τερμάτισε τον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Η ανάφλεξη φέρνει στη μνήμη την έναρξη του πολέμου του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, που πυροδοτήθηκε από επίθεση της σιιτικής οργάνωσης εναντίον ισραηλινού κονβόι κατά μήκος της μεθορίου και την απαγωγή και δολοφονία δύο Ισραηλινών στρατιωτών.

Ο Ισπανός κυανόκρανος σκοτώθηκε κοντά στα διαφιλονικούμενα Αγροκτήματα Σεμπάα, κοντά στη συνοριακή γραμμή των δύο χωρών, όπου χτυπήθηκε η αυτοκινητοπομπή του ισραηλινού στρατού από αντιαρμαρτικά πυρά.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε πως ομάδα της, η «Ταξιαρχία Μαρτύρων της Κουνέιτρα», βρίσκεται πίσω από την επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής σε αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση που προκάλεσε το θάνατο έξι μαχητών της οργάνωσης και στρατηγού των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης σε ισραηλινό χτύπημα στα Υψίπεδα του Γκολάν στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι μέσω του λογαριασμού του στο Twitter εξέφρασε «τη βαθιά θλίψη του» για τον θάνατο του στρατιώτη και συλλυπήθηκε την οικογένειά του και τους συναδέλφους του. Η UNIFIL, η οποία έχει αναλάβει την επιτήρηση της μεθορίου του Λιβάνου με το Ισραήλ έχει 10.274 μέλη, εκ των οποίων οι 586 είναι Ισπανοί.

Ο Αντρέα Τενέντι, εκπρόσωπος της UNIFIL, της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Νότιο Λίβανο, δεν επιβεβαίωσε άμεσα την εθνικότητα του κυανόκρανου προκειμένου να ενημερωθεί πρώτα η οικογένεια του στρατιώτη.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πώς σκοτώθηκε ο κυανόκρανος και σε ποια περιοχή. Λίγο νωρίτερα ωστόσο το Εθνικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο του Λιβάνου είχε μεταδώσει ότι ένας Ισπανός, μέλος της UNIFIL τραυματίστηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού, αμέσως μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ.

Το χτύπημα της Χεζμπολάχ πραγματοποιήθηκε με περισσότερους από έναν κατευθυνόμενους πυραύλους προκαλώντας το θάνατο δύο στρατιωτών και τον τραυματισμό επτά, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού -ο οποίος ανέφερε επίσης πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη για απαγωγή στρατιωτών από την Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ απάντησε, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας του Λιβάνου, με 13 όλμους οι οποίοι έπληξαν ακατοίκητη περιοχή στο νότιο άκρο του λιβανικού εδάφους, κοντά στο χωριό Γουαζάνι.

Στην περιοχή των συνόρων επικρατούσε σχετική ηρεμία μετά τον πόλεμο του 2006, καθώς το τελευταίο διάστημα η Χεζμπολάχ είχε εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ το Ισραήλ επικεντρώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας όπου το περασμένο καλοκαίρι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Χαμάς που οδήγησε στον πόλεμο των 50 ημερών.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει αναγάγει την ασφάλεια σε βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του ενόψει των εκλογών της 17ης Μαρτίου, τόνισε ότι «όποιος προσπαθεί να μας προκαλέσει στα βόρεια σύνορα» θα πρέπει να θυμηθεί την επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα πέρσι το καλοκαίρι. Σε ομιλία του στο Σντερότ, μια πόλη πάνω στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ο Νετανιάχου υπογράμμισε ότι το Ισραήλ «είναι έτοιμο να δράσει σε όλα τα μέτωπα» και πρόσθεσε ότι «η ασφάλεια προηγείται των πάντων». in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
28-1-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: