Τρίτη, Δεκεμβρίου 16, 2014

ΦΘΙΝΟΥΣΑ Η ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΣΙ

Πτωτική είναι μέχρι στιγμής η τάση που παρουσιάζει η αγορά εν όψει Χριστουγέννων, καθώς εκπρόσωποι του εμπορίου μιλούν στο in.gr, κάνοντας λόγο για μειωμένους τζίρους σε σχέση με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη του 2013. 

Ανασταλτικό παράγοντα θεωρούν και την πολιτική αστάθεια που επικρατεί, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο εκλογών. 

«Μειωμένος ο τζίρος κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι»


Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλειος Κορκίδης, μιλώντας στο in.gr, αναφέρει πως ο τζίρος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013 αναμένεται μειωμένος, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη φαίνεται από την μέχρι στιγμής κίνηση που έχει σημειωθεί. Συγκεκριμένα δηλώνει:

«Ο συνολικός τζίρος αναμένεται στα 6 δισ. ευρώ, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ μειωμένος σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αν εξετάσουμε τα προ κρίσης οικονομικά στοιχεία, η αγορά έχει χάσει συνολικά 22 δισ. από το 2009 και έπειτα, δηλαδή έχουμε να κάνουμε με μια πτώση της τάξεως του 70%. Τέλος, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί, καθώς αυτή επηρεάζει κυρίως αυτούς που έχουν ακόμα μία οικονομική άνεση γιατί επιλέγουν αντί να ξοδέψουν, να κρατήσουν τα χρήματά τους». 

Τι λέει η ΓΣΕΕΒΕΕ

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΕΒΕΕ), Γεώργιος Καββαθάς, εκτιμά ότι οι καταναλωτές είναι πιο συγκρατημένοι λόγω του μεγάλου κινδύνου που υπάρχει σχετικά με τις ενδεχόμενες εκλογές, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας. 

«Υπάρχουν κλάδοι του εμπορίου που αυτόν τον μήνα που διανύουμε κάνουν πάνω από 30% του ετήσιου τζίρου τους, κάτι που πλέον είναι υπό αμφισβήτηση. Τα πρώτα δείγματα από την αγορά δείχνουν πως έχουμε φαινόμενα κάμψης σε σχέση με πέρσι. Σαφώς και η γενεσιουργός αιτία για αυτήν την κατάσταση είναι η μείωση των μισθών και των συντάξεων, αλλά και το ασταθές πολιτικό κλίμα μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχει» τόνισε. 

«Δεν ξέρουμε που θα κάτσει η μπίλια»

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις στο in.gr του αντιπροέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Νίκου Κουγιουμτζή. Αναφέρει ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει στην αγορά.

«Θεωρώ ότι δεν άρχισε καλά ο Δεκέμβρης για τα μαγαζιά, κάτι που οφείλετε και στις μικροκαταστροφές που προηγήθηκαν στις 6 Δεκεμβρίου από την επετειακή πορεία στην μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, δημιουργώντας αρνητική εικόνα και κακή ψυχολογία στους καταναλωτές» είπε. 

«Τα μαγαζιά που άνοιξαν την Κυριακή δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, κάτι που αναμένουμε να αλλάξει με τις συντάξεις που θα καταβληθούν αυτόν τον μήνα και τα δώρα Χριστουγέννων που θα δοθούν στον ιδιωτικό τομέα» εκτίμησε και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν μπορούμε από τώρα να ξέρουμε που θα κάτσει η μπίλια σε σχέση με τις περσινές εισπράξεις».

Άγγελος Προβολισιάνος   

in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
16-12-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: