Τρίτη, Δεκεμβρίου 16, 2014

«ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»: Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΕ ΣΟΚ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Η τραγική κατάληξη της ομηρίας στην καφετέρια του Σίδνεϊ έχει βυθίσει τη χώρα σε σοκ, και προστίθεται στο σκηνικό της συζήτησης για τα αντιτρομοκρατικά μέτρα -μία συζήτηση που δεν διεξάγεται πάντοτε ψύχραιμα στην Αυστραλία. 

O δράστης δεν βρισκόταν σε λίστα παρακολούθησης για τρομοκρατία.  
«Θα μείνουμε πάντα μία ελεύθερη, ανοικτή και γενναιόδωρη κοινωνία» λέει ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, που υπογράμμισε ωστόσο ότι «οφείλουμε να αναρωτηθούμε εάν μπορούσαμε να το είχαμε αποτρέψει».


Μιλώντας την Τρίτη, ο Άμποτ εξήρε το έργο των αστυνομικών και την ψυχραιμία των κατοίκων, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. 

«Αθώοι άνθρωποι παγιδεύτηκαν στις αρρωστημένες φαντασίες ενός βαθύτατα διαταραγμένου προσώπου» είπε χαρακτηριστικά ο Άμποτ.Ο αυστραλός πρωθυπουργός ανέφερε πως ότι ο δράστης δεν ήταν σε λίστα παρακολούθησης όσων θεωρούνται επικίνδυνοι για τρομοκρατικές πράξεις, έστω κι αν ήταν «γνωστός στην αστυνομία», όπως είπε, εξαιτίας του βεβαρημένου ιστορικού του. 

Η Αυστραλία έχει περάσει τους τελευταίους μήνες ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια για την καταπολέμηση τρομοκατικών κινδύνων. Η χώρα συμμετέχει στις επιχειρήσεις εναντίον της ISIS στο Ιράκ, ενώ μερικές δεκάδες Αυστραλοί έχουν φύγει για να πολεμήσουν μαζί με τους τζιχαντιστές. 

Παράλληλα με την αυστηρότερη νομοθεσία, οι αρχές έχουν προχωρήσει σε επιχειρήσεις συντεταγμένων εφόδων εναντίον υπόπτων για διασυνδέσεις με ισλαμιστικά δίκτυα. 

Ωστόσο, η συζήτηση γύρω από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων επί αυστραλιανού εδάφους δεν διεξάγεται πάντοτε ψύχραιμα. Μερίδα του αυστραλιανού Τύπου δεν έχει αποφύγει τρομολαγνικά πρωτοσέλιδα ή ρητορική που εύκολα μπορεί να καλλιεργήσει φόβο απέναντι σε οποιονδήποτε με μουσουλμανικό υπόβαθρο -οι έκτακτες εκδόσεις εφημερίδων το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν ενδεικτικό παράδειγμα.
in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
16-12-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: