Τρίτη, Δεκεμβρίου 16, 2014

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΑΠΟ 1Η ΓΕΝΑΡΗ

Λήγει στις 31 Δεκέμβρη η «προστασία» της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς που προβλέπει ο νόμος 4224/2013 και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια νομοθετική παρέμβαση από πλευράς της κυβέρνησης για παράταση του μέτρου, αφήνοντας επί της ουσίας χιλιάδες ανθρώπους στο έλεος των τραπεζών.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος Δεκέμβρη 2014 λήγει η ισχύς της παρεχόμενης σήμερα «προστασίας», μια εξέλιξη που διευκολύνει τη δυνατότητα κατασχέσεων από την πλευρά των τραπεζών και εντείνει τους εκβιασμούς σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια


Αυτό που προστατεύεται βάσει του νόμου 4224/2013 είναι η κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα να είναι έως 35.000 ευρώ, η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία έως 270.000 ευρώ και εξ αυτών οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ. Οι οφειλέτες που έκαναν χρήση αυτής της ρύθμισης υποχρεούνταν να καταβάλλουν μηνιαίως το 10% ή 20% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Από 1η Γενάρη 2015 ωστόσο η πρώτη κατοικία θα «προστατεύεται» μέσω της υπαγωγής στο νόμο 3869/2010, γνωστό ως νόμο Κατσέλη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, παρέπεμψε την «προστασία» της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς των τραπεζών στο λεγόμενο «Κώδικα Δεοντολογίας» των τραπεζών, που έχει καταρτίσει η Τράπεζα της Ελλάδας, λέγοντας ότι «η πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει για τους δανειολήπτες που έχουν οικονομική δυσχέρεια». 

Ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών περιέχει γενικές αρχές συμπεριφοράς τόσο για τις δανείστριες τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων εξυπηρέτησης ή οριστικού διακανονισμού οφειλών σε καθυστέρηση.

Προβλέπει, επίσης, τα βήματα, τις προθεσμίες και το ελάχιστο περιεχόμενο ενημέρωσης που οφείλουν να παρέχουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες και αντίστροφα. Οι διαδικασίες αυτές είναι πιο απαιτητικές για τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά  και μπορεί να οδηγήσουν και σε πλειστηριασμό του σπιτιού τους.   
902.GR


ΠΡΕΖΑ TV
16-12-2014

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ. ΟΤΑΝ Ο ΚΑΘΕ ΓΑΜΙΟΛΗΣ ΕΠΑΙΡΝΕ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΖΕΙ ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΜΟΥΡΗ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ. ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ ΤΩΡΑ ΑΦΟΥ ΜΠΛΕΞΑΤΕ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.