Τρίτη, Δεκεμβρίου 16, 2014

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ 130 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ 100 ΗΤΑΝ ΠΑΙΔΙΑ

Βάρβαρη επίθεση των Ταλιμπάν σε σχολείο για παιδιά στρατιωτικών στην Πεσαβάρ του Πακιστάν: Τουλάχιστον 131 οι νεκροί, 100 από αυτούς μαθητές.

Ένοπλοι Ταλιμπάν εισέβαλλαν το πρωί της Τρίτης στο σχολείο και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σπέρνοντας τον θάνατο στο πέρασμά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν εντολή να εκτελέσουν τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά. 

Περίπου 500 μαθητές και δάσκαλοι εγκλωβίστηκαν στις εγκαταστάσεις. Ο στρατός περικύκλωσε το κτίριο και πραγματοποίησε επιχείρηση, η οποία έληξε αρκετές ώρες αργότερα με τουλάχιστον έξι Ταλιμπάν νεκρούς (εννέα σύμφωνα με δηλώσεις πηγής του στρατού στο πρακτορείο Reuters). 


  

Πηγές από το σχολείο ανέφεραν ότι οι ένοπλοι εισέβαλαν στο σχολείο φορώντας στρατιωτική στολή. 
Στο χάος που ακολούθησε την έφοδο των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 131 άτομα. Περίπου 100 από τα θύματα είναι μαθητές, οι περισσότεροι από αυτούς ηλικίας 12- 16 ετών -αν και ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών παιδιών ενδέχεται να είναι λίγο μικρότερος. Οι τραυματίες φτάνουν τους 182.

Δεκάδες μαθητές έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία και οι συγγενείς τους προσπαθούν απεγνωσμένα να μάθουν νέα τους. 
Στη διάρκεια της επέμβασης του στρατού εκρήξεις και πυρά ακούγονταν μέσα και γύρω από το κτίριο.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις απομάκρυναν τους ομήρους και συνεχίζουν την έρευνα για την εξουδετέρωση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που οι Ταλιμπάν είχαν τοποθετήσει στο σχολείο.

Οι σκηνές που περιγράφουν τα θύματα της επίθεσης είναι σοκαριστικές. Μιλώντας στο NDTV, μαθητής που τραυματίστηκε στην επίθεση είπε: «Αμέσως μόλις μπήκαμε στον διάδρομο, πυροβολισμοί ακούστηκαν πίσω μας. Η δασκάλα μας είπε να κλείσουμε τις πόρτες. Κλείσαμε τις πόρτες και ξαφνικά μπήκαν, σπάζοντας τις πόρτες. Αμέσως μόλις κρυφτήκαμε κάτω από τα θρανία, πυροβόλησαν στα πόδια και στα κεφάλια μας και έκαψαν τη δασκάλα μας. Έκαψαν τη δασκάλα μας. Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν, αλλά εμείς δεν κινηθήκαμε γιατί όποιος κουνιόταν τον πυροβολούσαν».

Ένα άλλο αγόρι είπε σε δημοσιογράφους ότι ο ίδιος προσπάθησε να διαφύγει μαζί με άλλους εννέα φίλους του. Ήταν ο μόνος που επέζησε. 

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε αμέσως οργάνωση των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, η επίθεση πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί το Πακιστάν κατά θέσεων Ταλιμπάν στα βόρεια της χώρας.

Εκατοντάδες Ταλιμπάν θεωρείται ότι έχασαν τη ζωή τους σε πρόσφατη επιχείρηση του στρατού στο Βόρειο Ουαζιριστάν.

«Να νιώσουν τον πόνο μας»

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν είχαν προειδοποιήσει ότι θα εντείνουν τις επιθέσεις τους μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον θέσεών τους σε περιοχές που ο έλεγχος της κεντρικής κυβέρνησης είναι μειωμένος. 

Μετά τις αναφορές για το θάνατο δεκάδων μαθητών, οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι επιτέθηκαν στο σχολείο «επειδή ο στρατός επιτίθεται στις οικογένειές μας και θέλουμε να νιώσουν τον πόνο μας».

Την επίθεση καταδίκασε ο πακιστανός πρόεδρος, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας αναχώρησε εσπευσμένα για την Πεσαβάρ ώστε να συντονίσει τις επιχειρήσεις.  






 








in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
16-12-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: