Τετάρτη, Νοεμβρίου 19, 2014

ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»: ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΝ ΤΙΣ OFFSHORE ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Μαραθώνια αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής «Πόθεν Εσχες» της Βουλής, όπου θα συζητηθούν τα ευρήματα των ορκωτών λογιστών αναφορικά με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη.
Η συζήτηση, αν και ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα, δεν είχε μπει στο θέμα του προέδρου του ΛΑΟΣ, καθώς προηγήθηκαν μια σειρά από άλλα ουσιαστικά και διαδικαστικά ζητήματα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες ώρες αναλώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των μελών, καθώς αρκετά εξ αυτών θεωρούν ότι προκύπτει μείζον ζήτημα για το ρόλο και το έργο της Επιτροπής του πρόσφατου αναδρομικού ελέγχου, που διενεργήθηκε σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα από το 1974 έως και το 2012.

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι οι ορκωτοί ελεγκτές που ανέλαβαν το συγκεκριμένο έργο έναντι 800.000 ευρώ θα όφειλαν να έχουν εντοπίσει τις επίμαχες offshore εταιρείες, τις «ύποπτες» καταθέσεις, αλλά και τον πραγματικό ιδιοκτήτη των ακινήτων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή την ώρα συζητείται υπόθεση που αφορά τον κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο και είχε προκύψει σε προηγούμενη συνεδρίαση. Υπενθυμίζεται ότι ο αναδρομικός έλεγχος έδειξε ότι στο πόθεν έσχες του πρώην προέδρου του ΣΥΝ γα το οικονομικό έτος 2002 δεν δικαιολογούνταν ποσό 68.000 ευρώ. 

Οι ελεγκτές ζήτησαν εξηγήσεις και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ προσκόμισε απόδειξη, από την οποία προκύπτει ότι το ποσό αντιστοιχεί σε δάνειο που έλαβε από το κόμμα. 

Ο ίδιος, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, εξήγησε ότι η υπόθεση είναι γνωστή από το 2003, καθώς η σχετική βεβαίωση για τη λήψη δανείου συνόδευε την περιουσιακή κατάσταση που είχε καταθέσει τότε στη Βουλή. Ωστόσο, η απάντηση δεν ικανοποίησε ορισμένα μέλη της επιτροπής.

Στη συνέχεια αναμένεται να συζητηθεί το θέμα Καρατζαφέρη. Να σημειωθεί ότι οι ορκωτοί ελεγκτές προτείνουν την παραπομπή του στον εισαγγελέα Εφετών και το Ελεγκτικό Συνέδριο για τα αδικήματα της ανειλικρινούς δήλωσης «πόθεν έσχες» και παράνομης κατοχής offshore εταιρείας.

Το δισέλιδο πόρισμα που έχει παραδοθεί στην επιτροπή «Πόθεν Έσχες» της Βουλής μαζί με το συνοδευτικό ογκώδη φάκελο που περιέχει στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα και επ' αυτού τα μέλη της θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται δεδομένη η απευθείας παραπομπή του κ. Καρατζαφέρη στη Δικαιοσύνη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο του 2010 η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε υπεράκτιες εταιρείες επιφέρει έκπτωση από το αξίωμά τους, ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 έτη και χρηματικό πρόστιμο από 10.000 εως 500.000 ευρώ. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την περίοδο 2002 – 2007 όταν ο κ. Καρατζαφέρης είχε πλέον αποχωρήσει από την ΝΔ και ήταν αρχηγός του ΛΑΟΣ εντοπίστηκε η offshore Catalina με χαρτοφυλάκιο περίπου 6,4 εκατ. ευρώ και ακίνητα συνολικής αξίας 20 εκατ. ευρώ. Τα ακίνητα βρίσκονται σε Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα, Λαγονήσι ενώ υπάρχει και ένα διαμέρισμα στις Βρυξέλλες.

Στην εταιρεία εκτός από τον ίδιο εμφανίζεται και ο υιός του με ποσοστό συνιδιοκτησίας 50-50.Μέσω της Catalina οι ελεγκτές οδηγήθηκαν στον εντοπισμό και της δεύτερης offshore εταιρίας «Homeric» χωρίς ωστόσο -για την ώρα- να έχουν εντοπιστεί τραπεζικοί λογαριασμοί και καταθέσεις. 

Η πρώτη εξωχώρια είχε δηλωθεί στα «πόθεν έσχες» του οικονομικού έτους 1992 και 1993 χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά ότι είναι offshore. Η δεύτερη δεν είχε δηλωθεί ποτέ. 

Επιπροσθέτως, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Catalina παρουσιάζει σήμερα μηδενικό χαρτοφυλάκιο, ενώ και μετοχικά έχει αλλάξει χέρια περνώντας στην ιδιοκτησία στενού συγγενικού προσώπου του κ. Καρατζαφέρη.   

Xρήστος Μπόκας 
http://www.protothema.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
19-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: