Τετάρτη, Νοεμβρίου 19, 2014

ΙΣΛΑΝΔΙΑ: ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ LANDSBANKI

Σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, εκ των οποίων θα εκτίσει τουλάχιστον τους τρεις μήνες, καταδικάστηκε ο πρώην γενικός διευθυντής της Landsbanki, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ισλανδίας μέχρι την κατάρρευση εν μία νυκτί του τραπεζικού συστήματος της χώρας το 2008. 

Ο 48χρονος Σίγκουρσον Άρνασον κρίθηκε ένοχος για χειραγώγηση του χρηματιστηρίου με τη διατήρηση των μετοχών της τράπεζας σε τεχνητά υψηλό επίπεδο.


Σε ποινές φυλάκισης εννέα και τριών μηνών καταδικάστηκαν επίσης δύο πρώην στελέχη της τράπεζας.

Η Landsbanki είχε αγοράσει πολυάριθμες μετοχές και είχε χορηγήσει δάνεια σε επενδυτές, γενικά μικρής φερεγγυότητας, ώστε να αγοράζουν τις μετοχές της.

Η αιφνίδια επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008 οδήγησε την Landsbanki, όπως και τις δύο μεγάλες ανταγωνίστριές της στην Ισλανδία, τις Kaupthing και Glitnir, σε κατάρρευση, σε κατάρρευση υπό το βάρος των κολοσσιαίων χρεών που επισωρεύτηκαν μετά από χρόνια επιθετικής επέκτασής τους στο εξωτερικό. 

Η εξέλιξη προκάλεσε τη σχεδόν πλήρη αποδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού συστήματος και την ελεύθερη πτώση του ισλανδικού νομίσματος. Η ισλανδική κυβέρνηση επέλεξε αφήσει τα τραπεζικά ιδρύματα να πτωχεύσουν πριν προχωρήσει στην εκκαθάρισή τους.

Η ισλανδική Δικαιοσύνη αναφέρεται συχνά ως υπόδειγμα για την βούλησή της να ρίξει φως στις καταχρήσεις, οι οποίες διέθρεψαν την κρίση του τραπεζικού τομέα της χώρας.

Βαρύτερες ποινές -3,5 έτη φυλάκισης και 5,5 χρόνια κάθειρξης- επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013 σε τρία πρώην ανώτατα στελέχη της Kaupthing, που είχαν αποκρύψει πως ένας επενδυτής από το Κατάρ αγόρασε το 5,1% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας χάρη σε ένα δάνειο που του είχε χορηγήσει η ιδία.

Ο πρωθυπουργός της χώρας την εποχή εκείνη, ο Γκέιρ Χίλμαρ Χόρντε, είχε οδηγηθεί ενώπιον ειδικού δικαστηρίου. Κρίθηκε μεν ένοχος τον Απρίλιο του 2012 για την κατηγορία ότι δεν συγκάλεσε υπουργικά συμβούλια ώς όφειλε από το Σύνταγμα της χώρας, αλλά δεν του επιβλήθηκε κάποια ποινή. Κατόπιν ορίστηκε πρεσβευτής της Ισλανδίας στην Ουάσινγκτον.  in.gr 
ΠΡΕΖΑ TV
19-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: