Τρίτη, Νοεμβρίου 25, 2014

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΣΤΑΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η υγεία τόσο του καταδικασμένου για την 17Ν Ηρακλή Κωστάρη, όσο και του καταδικασμένου για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης Νίκου Ρωμανού, που συνεχίζουν την απεργία πείνας, διεκδικώντας το δικαίωμα να λαμβάνουν άδειες για να παρακολουθούν τα μαθήματα στις πανεπιστημιακές σχολές που έχουν περάσει.

Ο Ηρακλής Κωστάρης διανύει την 28η ημέρα απεργίας πείνας και νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό, ενώ ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται στην 15η ημέρα απεργίας πείνας και νοσηλεύεται στο Τζάνειο. 


Ο Ηρακλής Κωστάρης λάμβανε κανονικά τις τακτικές άδειες και τις εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθήσει τα μαθήματα στη σχολή που φοιτά εδώ και τρία χρόνια. Οι άδειες διακόπηκαν μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Ο Νίκος Ρωμανός έδωσε φέτος πανελλαδικές εξετάσεις και πέρασε σε σχολή, στην οποία δεν μπορεί να φοιτήσει, καθώς δεν του δίδονται οι εκπαιδευτικές άδειες. Ο Ρωμανός αρνήθηκε να βραβευθεί από την πολιτεία για την επιτυχία του.

Σε μήνυμά του από τον Ευαγγελισμό, ο Ηρακλής Κωστάρης αναφέρει: «Από τις 29.10.14 δίνω έναν προσωπικό αγώνα, για να κερδίσω το  αυτονόητο. Να φύγει ο χαρακτηρισμός του "επικίνδυνου" που αυθαίρετα μου αποδόθηκε, μετά την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού και να μου χορηγηθεί εκπαιδευτική και τακτική άδεια, όπως έπαιρνα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, χωρίς ποτέ να έχω παραβιάσει του όρους τους. Ευχαριστώ όλους όσους μου συμπαραστέκονται σε αυτό το δύσκολο αγώνα».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η οικογένεια και οι συνήγοροι του Ηρακλή Κωστάρη, τη Δευτέρα, κατήγγειλαν τις συνθήκες κράτησής του στον Ευαγγελισμό, σημειώνοντας ότι η εξέτασή του γίνεται παρουσία ένοπλων αστυνομικών με στόχο τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας και εκφοβισμού.

Η γιατρός Όλγα Κοσμοπούλου, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, που επισκέφθηκε τον Ηρακλή Κωστάρη δήλωσε πως εξαιτίας της υπερβολικής απώλειας βάρος και των προηγούμενων απεργιών πείνας υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα για την υγεία του. Παράλληλα, κατήγγειλε την εισαγγελική εντολή με την οποία καθίσταται το νοσοκομείο υπεύθυνο για την κατάσταση της υγείας του Κωστάρη, μεταφέροντας έτσι την ευθύνη στους γιατρούς.

Ο Ηρακλής Κωστάρης έχει χάσει το 17% του βάρους του, με κόκκινη γραμμή για την ανθρώπινη υγεία την απώλεια του 10%, ενώ ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις και για τον Νίκο Ρωμανό.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του, Φρ.Ραγκούση, η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη και γιαυτό αποφασίστηκε να μεταφερθεί στο Τζάνειο, από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Κείμενο στήριξης στους δύο απεργούς πείνας υπέγραψαν 210 εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες, καταγγέλλοντας: «Το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατούνται απέρριψε το καθ' όλα νόμιμο αίτημά τους, εφαρμόζοντας στην περίπτωσή τους ένα απαράδεκτο καθεστώς εξαίρεσης και διακρίσεων».

«Όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο, δάσκαλοι από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, επισημαίνουμε κατ' αρχάς τον κίνδυνο να απαξιωθεί και να ακυρωθεί στην πράξη ο πολύτιμος όσο και πολύπαθος θεσμός του σχολείου εντός της φυλακής.

»Πάνω απ’ όλα όμως, θεωρούμε απαράδεκτο να φτάνουν δυο άνθρωποι να διεκδικούν ένα τόσο βασικό και αυτονόητο δικαίωμα, όπως η πρόσβαση στην παιδεία, χρησιμοποιώντας ως έσχατο μέσο το σώμα τους και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους.

»Ζητούμε να δοθεί στους δύο απεργούς πείνας άμεσα, πριν να είναι αργά, η εκπαιδευτική άδεια την οποία δικαιούνται και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων τους».

Δηλώσεις συμπαράστασης, ζητώντας την «αποκατάσταση της νομιμότητας», έκαναν μεταξύ άλλων οι δικηγόροι Τασία Χριστοδουλοπούλου και Σπύρος Φυτράκης, ο Παν. Λάμπρου από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.    in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
25-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: