Τετάρτη, Νοεμβρίου 19, 2014

ΣΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΤΖΑΚΙΑ, Η ΝΕΑ ΑΙΤΙΑ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑΣ

Σόμπες και τζάκια αποτελούν πλέον μια από τις βασικές αιτίες της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), αφού η χρήση τους έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης.

Αυτό αναφέρουν τα στελέχη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ. Πρώτη αιτία της νόσου παραμένει, βέβαια, το κάπνισμα.


Στην Ελλάδα, 9% των ενηλίκων καπνιστών, δηλαδή περίπου 600.000 άτομα, έχουν ΧΑΠ. Το ανησυχητικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς, δεν το γνωρίζουν. Άλλοι τόσοι, συνεχίζουν να καπνίζουν μειώνοντας ουσιαστικά το χρόνο της ζωής τους. 

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 7% των Ελλήνων με ΧΑΠ θα νοσηλευτεί σίγουρα λόγω παρόξυνσης και θα πεθάνει σε 3 μήνες.

Παγκοσμίως, η ΧΑΠ σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ εκτιμάται ότι ευθύνεται για συνολικά 29 εκατομμύρια χρόνια ζωής με αναπηρία. Με αυτά τα δεδομένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τη ΧΑΠ στην 5άδα με τις πιο επικίνδυνες ασθένειες της επόμενης  χιλιετίας. 

Τι προκαλεί

Σύμφωνα με την Ομάδα ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η νόσος αποφράζει τους  αεραγωγούς  και σταδιακά καταστρέφει τους ιστούς των πνευμόνων. Ωστόσο, μόνο μετά την καταστροφή έως και 60% των πνευμόνων παρουσιάζονται συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή στο γιατρό.

Αν ο βήχας, η απόχρεμψη και το εύκολο λαχάνιασμα αγνοηθούν, η ΧΑΠ εξελίσσεται ραγδαία και ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει απλές καθημερινές δουλειές, να κοιμηθεί, και να έχει σεξουαλική ζωή. Τελικά, φτάνει να χρειάζεται υποστήριξη με οξυγόνο καθ’ όλο το 24ωρο. in.gr 
ΠΡΕΖΑ TV
19-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: