Κυριακή, Νοεμβρίου 23, 2014

ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΜΕΑ

Το υπουργείο Εργασίας αφήνει χωρίς θεραπείες και βοηθητικό επίδομα ενήλικα ΑμεΑ, προτείνοντας μάλιστα ως λύση στις ανάδοχες οικογένειες, που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες αυτών των ατόμων, τον εγκλεισμό τους σε άσυλο, σύμφωνα με καταγγελίες. 

Η Ξ.Κ. (τα πλήρη στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) καταγγέλλει τη νέα διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής για «αριοσοφιστικές ιδέες και ύπουλες πρακτικές».

Η Ξ.Κ. είναι ανάδοχη μητέρα της Ιωάννας-Μαρίας από το 1995. Η 23χρονη σήμερα Ιωάννα-Μαρία πάσχει από αυτισμό και βαριά νοητική υστέρηση με επιληπτικές κρίσεις. Ολα αυτά τα χρόνια η Ξ.Κ., θεωρώντας την Ιωάννα-Μαρία δικό της παιδί και έχοντας αναπτύξει μια σχέση βαθύτατης αγάπης μαζί της, αρνούνταν να δεχθεί τη βοήθεια που προσέφεραν οι εκάστοτε διοικήσεις του Ιδρύματος «Η ΜΗΤΕΡΑ» για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των προστατευόμενων ΑμεΑ.


Αντίθετα, κάλυπτε με δικά της έξοδα τις δαπάνες που αφορούσαν τόσο τις θεραπείες του παιδιού σε ψυχολόγο, τις εργοθεραπείες, τις μουσικοθεραπείες όσο και τις δραστηριότητες όπως η κολύμβηση και η ιππασία. Το τελευταίο διάστημα, όμως, αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και αναγκάστηκε να απευθυνθεί στις κοινωνικές δομές.

Το πρόβλημα δυσλειτουργίας που εντοπίζεται στον τομέα των αναδοχών ενήλικων ΑμεΑ ξεκινάει με την εφαρμογή του ν. 4109/2013, ο οποίος στο άρθρο 9 ορίζει τη συγχώνευση πέντε Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας Αττικής καθώς και των έξι παραρτημάτων τους.

Βάσει αυτού λοιπόν, το ίδρυμα «Η ΜΗΤΕΡΑ» και το παράρτημά του, το Αναρρωτήριο Πεντέλης, συγχωνεύτηκαν και ανήκουν πλέον στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής. Το νεοσυσταθέν Κέντρο έχει κοινό διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου ορίστηκαν με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση.

«Εχει βάλει δικούς του ανθρώπους. Πιστά σκυλιά που είναι έτοιμα να κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να είναι αρεστοί. Η νέα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου έχει αριοσοφιστικές ιδέες και υπεραμύνεται της άποψης που λέει ότι τα ΑμεΑ κοστίζουν υπερβολικά», λέει στην «Εφ.Συν.» η Ξ.Κ.

Η νέα διοίκηση δεν καλύπτει οικονομικά τις θεραπείες και τα προγράμματα των παιδιών, ενώ δεν έχει καταβάλει το επίδομα για τις τρέχουσες ανάγκες τους, ήδη από τον περασμένο Ιούλιο.

«Κάθε χρόνο τέτοια εποχή υπάρχει καθυστέρηση γιατί το υπουργείο αργεί να στείλει την επιχορήγηση. Μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί αναδρομικά τα ποσά τριών μηνών και έχουν βγει εντάλματα πληρωμής μέχρι και τον Σεπτέμβρη», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Ευαγγελία Βελέντζα, πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής.

Ωστόσο, πέραν των επιδομάτων εκκρεμεί και η κατά περίπτωση έγκριση των εκπαιδευτικών και θεραπευτικών προγραμμάτων. «Εχουμε διαβιβάσει αρμοδίως τα αιτήματα, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από το Δ.Σ.», μας λέει ο Δημοσθένης Μαργαρίτης, διευθυντής της Μονάδας του Αναρρωτηρίου Πεντέλης.

Ο φάκελος

Η νέα διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας απέστειλε, προ μηνών, φάκελο στον αρμόδιο επίτροπο του υπουργείου Υγείας προκειμένου να θεωρηθούν τα εντάλματα πληρωμής του οικονομικού έτους 2014.

Ο επίτροπος με πράξη απορρίπτει το αίτημα, ελλείψει αναφοράς στα ποσοστά αναπηρίας των ατόμων καθώς και στο οριζόμενο ποσό της παρεχόμενης μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης για κάθε ενήλικο που είναι τοποθετημένος σε ανάδοχη οικογένεια.

«Ο νόμος καλύπτει τους ανήλικους αναδόχους. Για τους ενήλικους ΑμεΑ ο νόμος λέει ότι πρέπει να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για να είναι νόμιμη η καταβολή του επιδόματος, το οποίο δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Ο επίτροπος είδε την έλλειψη του νόμου και μας επέστρεψε την πράξη», μας λέει η Ευαγγ. Βελέντζα.

Ορισμένα ιδρύματα ήταν εντελώς αντίθετα με την κίνηση της διοίκησης του Κέντρου και προχώρησαν σε ένσταση, με αποτέλεσμα η διοίκηση να αναγκαστεί να στείλει εκ νέου φάκελο στον επίτροπο, ο οποίος βέβαια τον παρέπεμψε στο Α' Τμήμα Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα συνεδριάσει την Τρίτη, 25 Νοεμβρίου. «Πρόκειται για μια πολύ πονηρή κίνηση της κ. Βελέντζα. Πουθενά στην πράξη του επιτρόπου δεν αναφέρονται οι ειδικές δαπάνες, γεγονός που αποδεικνύει ότι ουδέποτε η διοίκηση είχε σκοπό να βοηθήσει αυτά τα παιδιά», μας λέει η Ξ.Κ.

Ολα αυτά έχουν αποτέλεσμα πολλά παιδιά να αδυνατούν να παρακολουθήσουν το θεραπευτικό πρόγραμμα με καταστροφικές συνέπειες στην υγεία τους. «Η Ιωάννα-Μαρία δεν έχει πάει σχολείο από την αρχή της χρονιάς. Η ψυχική και σωματική κατάστασή της έχει χειροτερεύσει. Δεν αντέχει τις ματαιώσεις και την απόρριψη, διακινείται το άγχος της, αναστατώνεται, απελπίζεται και παλινδρομεί, με αποτέλεσμα να κάνει συχνά επιληπτικές κρίσεις», μας λέει η Ξ.Κ. 

Διαλεκτή Αγγελή
efsyn,gr

ΠΡΕΖΑ TV
23-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: