Σάββατο, Νοεμβρίου 22, 2014

ΓΑΛΛΙΑ - ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ «ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Νέα μέτρα προσαρμογής των σχέσεων και ωραρίων εργασίας στις ανάγκες των μονοπωλίων ετοιμάζονται στη Γαλλία, σύμφωνα με τις προχτεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπογράμμισε ότι το 35ωρο στέλνει «ένα αρνητικό μήνυμα όσον αφορά τις γαλλικές επιχειρήσεις... «Είχε εκληφθεί ως μια μεταρρύθμιση για μια χώρα που δε θέλει πια να εργάζεται», πρόσθεσε.

Μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι, «με δεδομένη την οικονομική μας πραγματικότητα, μπορούμε να κοιτάξουμε την πραγματικότητα του 35ώρου με πραγματισμό» και εξήγησε ότι πρέπει να αλλάξει ο σχετικός νόμος ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακών και κλαδικών συμβάσεων που θα προσαρμόζουν τις ώρες εργασίας στις ανάγκες των επιχειρήσεων.
Φυσικά, ο ίδιος ο νόμος, που πολλοί ερμήνευσαν ως κατοχύρωση 35ωρου, είχε διαμορφωθεί με βάση τις τότε ανάγκες των επιχειρήσεων αλλά και της τότε λεγόμενης «κοινωνικής συνοχής». Στην πραγματικότητα, θέσπιζε το εργοδοτικό δικαίωμα να καθορίζουν τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας μεταξύ 31-39 ωρών, ουσιαστικά δυναμώνοντας τα θεμέλια για την οριστική κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας και την εδραίωση εργαλείων, όπως η «διευθέτησή» του ανάλογα με την πορεία μιας επιχείρησης. Στην ίδια βάση, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του γαλλικού κεφαλαίου, σήμερα ανοίγει ξανά το ζήτημα και επιδιώκεται περαιτέρω απελευθέρωση των ωραρίων εργασίας.
Ετσι, ο Μακρόν υποστήριξε ότι θα έπρεπε να είναι ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν εκ περιτροπής εργαζόμενους και να προχωρούν σε μειώσεις μισθών σε περιόδους κρίσης. Μάλιστα, κάλεσε τους «κοινωνικούς εταίρους» και βουλευτές «να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις της συλλογικής σύμβασης του 2013 διότι η εμπειρία έδειξε, έπειτα από ένα χρόνο και κάτι, ότι είναι πιθανόν υπερβολικά περιοριστική».
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα να υπογράφονται συμβάσεις που θα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία σε ορισμένες περιοχές ή ορισμένους κλάδους, δίνοντας έτσι και το σύνθημα για το κουρέλιασμα ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, την αντικατάστασή τους από «σύμφωνα» απόλυτα κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες των μεγαλοεργοδοτών.  http://www.rizospastis.gr/  


 ΠΡΕΖΑ TV
22-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: