Τετάρτη, Νοεμβρίου 19, 2014

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΑΡΓΙΑ

Δεν θα τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία δημόσιοι υπάλληλοι εφόσον τους έχει επιβληθεί από τη Δικαιοσύνη ποινή φυλάκισης ως δυο ετών με αναστολή ή με μετατροπή της σε χρηματικό πρόστιμο. Η πρόβλεψη αυτή, η οποία στηρίζεται σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), θα εφαρμοστεί στη δημόσια διοίκηση, καθώς το  υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την αποδέχθηκε.


Έτσι, δεν θα «βγαίνουν» εκτός υπηρεσίας υπάλληλοι σε υπουργεία, εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα αλλά και σε δήμους που έχουν καταδικασθεί με μικρές ποινές από τα δικαστήρια.

Με έγγραφό του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενημέρωσε ήδη τα υπουργεία και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για τη γνωμοδότηση του  Ε' Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (υπ' αριθ. 391/2013), αναφορικά με την αυτοδίκαιη αργία για δημοσίους υπαλλήλους. Τους καλεί να το κοινοποιήσουν στις υπηρεσίες που εποπτεύουν ώστε να εφαρμοστεί αυτή η ρύθμιση.

Μιλώντας στο Βήμα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Θεόδωρος Λιβάνιος -ο οποίος υπογράφει το έγγραφο που εστάλη προς τους φορείς-, αφορά κυρίως υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι βρίσκονται σε «μετωπικές» υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένων και των δήμων, όπως μηχανικοί έργων, υπεύθυνοι οδοστρώματος, εργοδηγοί κ.ά., εναντίον των οποίων ασκούνται, εκ της θέσεώς τους, μηνύσεις. 

Όπως σημειώνει, δημόσιοι υπάλληλοι σε τέτοιες περιπτώσεις φτάνουν στα δικαστήρια και τους επιβάλλονται μικρές ποινές, μέχρι διετούς φυλάκισης με αναστολή.

Στη γνωμοδότηση του Ε' Τμήματος του ΝΣΚ για την αυτοδίκαιη αργία, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναφέρεται ότι: σε περίπτωση καταδίκης δημοσίου υπαλλήλου σε στερητική της ελευθερίας ποινή η οποία δεν επιφέρει πραγματική απώλεια της προσωπικής του ελευθερίας λόγω αναστολής εκτέλεσης της εν λόγω ποινής ή λόγω μετατροπής της σε χρηματική και καταβολής του σχετικού ποσού ή λόγω άσκησης έφεσης κατά της οικείας ποινικής απόφασης με ανασταλτικό αποτέλεσμα ή τέλος λόγω παραγραφής της ποινής κατ' εφαρμογήν των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. 1 του ν. 4043/2012 ο ανωτέρω υπάλληλος δεν περιέρχεται σε κατάσταση αυτοδίκαιης αργίας κατά το άρθρο 103 παρ. 1 περ. α του ΥΚ όπως το άρθρο αυτό ισχύει.   in.gr 
ΠΡΕΖΑ TV
19-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: