Τετάρτη, Νοεμβρίου 19, 2014

ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ «ΧΤΥΠΗΜΑ» ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ

Με εντολή του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προς τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, αποφασίστηκε η σύγκληση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Βραχυπρόθεσμης Εξέλιξης Σεισμικότητας μετά το διπλό «χτύπημα» του Εγκέλαδου τα ξημερώματα της Τρίτης.

Η εν λόγω Επιτροπή, οποία είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, έχει σκοπό την αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων σε περίπτωση βραχυπρόθεσμων σεισμικών προγνώσεων, σεισμικών εξάρσεων και πρόδρομων ή συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων που δημιουργούν έκτακτες και επείγουσες ανάγκες, καθώς και την άμεση γνωμοδότηση και εισήγηση επί των ενδεικνυόμενων κατά περίπτωση μέτρων προστασίας.


Η Επιτροπή αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:

Πρόεδρος: Μακρόπουλος Κωνσταντίνος, ομότιμος Καθηγητής Σεισμολογίας ΕΚΠΑ,
Αναπληρώτρια Πρόεδρος: Κυρατζή Αναστασία, Καθηγήτρια ΑΠΘ, μέλος Δ.Σ. Ο.Α.Σ.Π.,
Λέκκας Ευθύμιος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Α.Σ.Π.,
Στυλιανίδης Κοσμάς, Καθηγητής ΑΠΘ,
Αναγνωστόπουλος Σταύρος,Καθηγητής Πανεπιστημίου Πάτρας,
Τσελέντης Γεράσιμος, Καθηγητής Πανεπιστήμιου Πάτρας, Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθήνας,
Δρακάτος Γεώργιος, Διευθυντής Ερευνών, Γ.Ι./ΕΑΑ.

Οι δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που ταρακούνησαν την Αθήνα περίπου μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη προήλθαν από το σύστημα των ρηγμάτων της Αταλάντης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και οι δυο σεισμικές δονήσεις είχαν μέγεθος 5,1 Ρίχτερ και σημειώθηκαν με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους.

Η πρώτη καταγράφηκε την 01.05 και η δεύτερη τέσσερα λεπτά αργότερα, την 01.09. Το επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων εντοπίστηκε σε απόσταση 81χλμ. βόρεια- βορειοδυτικά της Αθήνας και 28χλμ. βορειοδυτικά της Χαλκίδας, στον υποθαλάσσιο χώρο του βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου.

«Οι σεισμοί προήλθαν από υποθαλάσσιο ρήγμα του οποίου δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς διαστάσεις και γι’ αυτόν τον λόγο παρακολουθούμε το φαινόμενο» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας).

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο των σεισμών εντοπίζεται στο νότιο τμήμα του βορείου Ευβοϊκού και βρίσκεται στη νότια προέκταση του ρήγματος της Αταλάντης. Ανήκει, δηλαδή, στο ίδιο σύστημα των ρηγμάτων της Αταλάντης (Καμένων Βούρλων).

«Το φαινόμενο του διπλού σεισμού δεν είναι πρωτόγνωρο και με αυτήν την έννοια δεν προκαλεί ανησυχία» ανέφερε επίσης ο κ. Λέκκας.

«Πάντως, είναι θετικό το γεγονός ότι ακολούθησαν αρκετοί μικρότεροι σεισμοί, κάτι που δείχνει ότι το φαινόμενο τείνει να εκτονωθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ο διπλός αυτός σεισμός να ενεργοποιήσει το ίδιο το ρήγμα της Αταλάντης ο κ. Λέκκας είπε ότι «θεωρητικά κάτι τέτοιο είναι απίθανο».

Οπως επίσης εξήγησε, οι σεισμικές δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στην Αθήνα λόγω της κατευθυντικότητας στη διάδοση της σεισμικής ενέργειας.  IN.GR
ΠΡΕΖΑ TV
19-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: